Győr és környéke

2016.11.16. 17:03

Bűnösnek mondta ki a bíróság az álmigráns újságírót Győrben - fotók

A Győri Járásbíróság szerdán elítélte Nyilas Gergelyt a hatóság félrevezetése és közokirat-hamisítás miatt. Az Index újságírója fellebbez.

Sudár Ágnes

Nyilas Gergely az utolsó szó jogán is azt mondta, hogy oknyomozó-riportját ugyanúgy csinálná most is, mint 2015 augusztusában. (Az Index újságírója kirgiznek adva ki magát elvegyült tavaly augusztusban a menekültek között és Ásotthalomnál elfogatta magát. Georgij Kulakov néven végigjárta a migránsok magyarországi útját a győri Szövetség utcáig. Oroszul mondta el adatait a tolmácsnak, s az elé helyezett lapot cirill betűkkel aláírta.)


A bírói indoklásban elhangzott: az újságíró a migránshelyzetről tartalommal teli információkat, hiteles riportot közölt. Egy hibát követett el: hogy szerepéből Győrben nem vetkőzött ki, nem hagyta akkor abba a kirgiz menekült szerepét. Emiatt indulhatott ellene eljárás, és ezért is ítélték el első fokon. Beszédes ugyanakkor, hogy az ügyészi indítvánnyal szemben a lehető legenyhébb büntetést szabták ki rá, ami a megrovást jelenti.

A megvádolt álmigráns újságíró büntetőpere Győrben. Fotók: H. Baranyai Edina


Az ügyész három nap gondolkodási időt kért, Nyilas Gergely ügyvédje azonnal fellebbezést jelentett be, ezért büntetőeljárás a Győri Törvényszéken belátható időn belül folytatódik. 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!