Győr és környéke

2019.02.14. 15:45

`Búcsúztak´ a családtagok a Boszniába induló győri katonáktól - fotók

A győri katonák jó néhányan megjárták már Szarajevót, többen hamarosan újra visszatérnek ide.

Szeghalmi Balázs

Közel 150 győri katona


Mint hírül adtuk januárban, közel 150 győri katona három hónapja készül arra, hogy őrizze a törékeny békét Bosznia-Hercegovinában. A katonák márciusban kezdik szolgálatukat a külföldi misszióban. Ez már a 6. olyan szarajevói küldetés lesz, amikor az állomány zömét győri katonák biztosítják az EUFOR kontingensben. A kibocsátó ünnepséget csütörtökön tartották a likócsi laktanyában.


A hírünk címében nem véletlenül tettük idézőjelbe a búcsúzást: ugyan a misszió hivatalosan két hét múlva kezdődik, a közel 150 fős győri kontingens négyötöde szeptemberben utazik Bosznia-Hercegovinába. 30 győri katona indul március elején a balkáni hadszíntérre, ők a "Fogadást Biztosító Részleg" tagjai. A magyar kontingens nagy része márciustól a műveletek tartalék erejét biztosítja, vagyis szükség esetén ők is bármikor bevethetők.

 

Monori Bianka hadnagy, az MH EUFOR Kontingens 23. váltás lövészszázadának parancsnokhelyettese. A győri katonanő szeptemberben utazik külszolgálatra életében először.


A rakétaezred parancsnoka is megjárta Szarajevót


A hagyományoknak megfelelően a misszióba induló győri katonákat ünnepélyes keretek között, családtagjaik jelenlétében, meghívott vendégek előtt búcsúztatták elöljáróik csütörtök délelőtt. "Szerepvállalásunk súlyát nem csak az említett létszámadat jelzi, hanem a `fajsúlyos´ pozíciók betöltése is. Mind az EUFOR Parancsnokság, mind a szarajevói NATO parancsnokág törzsfőnöki beosztását is évek óta magyar katona tölti be. A győri honvédek mellett további 13 alakulat katonái vállalnak szerepet ebben a küldetésben" - hangsúlyozta Könczöl Ferenc ezredes.


A 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred parancsnoka maga is részt vett 2017-ben és tavaly a boszniai misszióban. Könczöl ezredes a szarajevói NATO Parancsnokság törzsfőnökeként teljesített szolgálatot.

 

Fotók: Cseszreginé Csekei Judit százados

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!