Győr és környéke

2019.09.04. 12:04

Borbély Károly festménye őrzi a katowicei huszonkilencek emlékét

Borbély Károly, a Széchenyi István Egyetem művésztanárának Szent Lászlót ábrázoló festményével állítanak emléket Lengyelországban a Katowice mellett, 1945-ben kivégzett huszonkilenc magyar katonának. Az elismert alkotó az Apáczai Csere János Karon készül a hagyományos őszi Balogh-Borbély-Szunyogh tárlatra. Az általa vezetett Cziráki Lajos kiállítótérben a németországi Észak-Fekete-erdőben alkotó művészek Forma és tér című vándorkiállításával már meg is nyílt az őszi félév.

Széchenyi-egyetem

Néhány hét múlva Katowicébe utazik Borbély Károly, ahol a székesegyházban a krakkói magyar konzul ajándékaként ünnepélyesen fogadják Szent Lászlót ábrázoló festményét. Az érsek megszenteli az olaj, vászon, arany, 200 cm x 150 cm méretű alkotást, januárban pedig elhelyezik végleges helyén, a Katowice-Murcki templomban. Nem messze attól, ahol 1945-ben az oroszok kivégezték a magukat megadó magyar katonákat.


„Lengyel barátaink tisztességesen eltemették őket, és a mai napig minden évben megemlékeznek az ártatlanul meggyilkolt magyar katonákról. A festményen a Szent László alakja mögött átlebbenő időszalag 29 kis aranykereszttel idézi az emléküket. Szent László oltalmába veszi az áldozatokat és számon kéri a gyilkosságot. Arcát arany alapra festettem. Átragyogja a fényesség" – mondja Borbély Károly az alkotásról. A festmény már kint van Lengyelországban, előkészítik a szertartásra.

Borbély Károly a Szent László festmény másolatával. Fotó: Májer Csaba József


„A huszonkilenc ártatlanul meggyilkolt magyar katona emlékére és lengyel barátaink tiszteletére, akik jó keresztényként eltemették őket, és máig őrzik emléküket" – írta a festményt ábrázoló emléklapok


hátoldalára magyarul és lengyelül Borbély Károly. Ezekkel a másolatokkal szeretné megköszönni a fogadtatást a kétnapos, nagyszabású rendezvénysorozaton a szervezőknek, a magyar-napokon Katowicében.


Közben itthon, az Apáczai Csere Janos Kar általa vezetett Cziráki Lajos kiállítóterében már meg is nyílt az őszi félév. A németországi Észak-Fekete-erdő régió művészeinek kortárs vándorkiállítását láthatják még a héten az érdeklődők Forma és tér címmel. A tárlat a kinti kultúrrégió munkaközösség és a megyei önkormányzat együttműködésével jött létre. Az alkotók sokféle technikát vonultatnak föl, nagyon érdekes metszetét láthatjuk a kortárs művészetnek a papírmasétól a fém szoborig, az egyszerű ceruzarajztól a cérnagrafikáig. Megjelenik a fém, mint az ipari civilizáció terméke, néha mellékterméke, az érdekes fotók, a hidegtűvel készített nyomatok. A tárlatot átjárja az elmagányosodás, elidegenedés, szorongás, a múlandó királyság szimbóluma, az ember törékeny kapcsolata a természettel. Életünk kis dobozainak sorába pillanthatunk, ugyanakkor simogatnak is az alkotások és elvisznek a rejtélyes végtelenbe.

Német alkotók vándorkiállításával nyílt meg az őszi félév a Cziráki kiállítótérben. Fotó: Májer Csaba József

 

Az ősz Szabó József (1925-2010) festő-, rajz- és szobrászművész hagyatékából válogatott kiállítással folytatódik szeptember 18-tól a Cziráki Lajos kiállítótérben „Egy francia életmű Magyarországon" címmel. A Franciaországban elismertté vált mester örököse Nyúlon él. Magyarországon először az Apáczai Csere János Karon láthatják az érdeklődők Szabó József alkotásait.


November közepétől pedig immáron hagyományosan a kar művésztanárai, a Balogh-Borbély-Szunyogh trió mutatkozik be, és ugyanilyen színesnek ígérkezik a jövő év is a Cziráki Lajos kiállítótérben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!