Győr és környéke

2017.03.18. 08:00

Bónuszt kap a közmunkás, ha állást talál

Bónusszal, havi közel 23 ezer forinttal ösztönzi márciustól a közfoglalkoztatottakat az állam, ha a versenyszférában találnak állást. A Győri Vízi Társulat jövőre tíz megbízható emberét főállásban alkalmazná, a mostani 54 ezer forintnál magasabb bérért.

Cséfalvay Attila

Március elsejével ismét elindult a „Közfoglalkoztatásból a versenyszférába" program, amelyben elhelyezkedési juttatást, bónuszt kaphatnak azok, akik a közfoglalkoztatási jogviszony vége előtt munkát találnak a versenyszférában –közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). 


Ösztönzést jelent a közfoglalkoztatottak számára, hogy még a közfoglalkoztatási jogviszonyuk lejárta előtt elhelyezkedjenek a versenyszférában, ahol magasabbak a bérek, amit kiegészít az elhelyezkedési juttatás is – ennek összege megegyezik a foglalkoztatást helyettesítő támogatás összegével, vagyis 22 ezer 800 forinttal, melyet havi bontásban, utólagos folyósítással kapnak meg a jogosultak. A kereskedelem az a terület, ahol a közfoglalkoztatottak a legkönnyebben tudnak állást találni – bolti eladóként, árufeltöltőként vagy raktáros munkakörökben. 

Még közmunkában - Mályba Mihály László négy éve dolgozik a vízi társulatnál. Ha felveszik főállásban, nőhet a bére. Fotó: H. B. E.

Még közmunkában – Mályba Mihály László négy éve dolgozik a vízi társulatnál. Ha felveszik főállásban, nőhet a bére. Fotó: H. B. E.

„Nekünk pozitívak a tapasztalataink a közmunkaprogramról, most tizenöten dolgoznak nálunk, a legtöbben az Aranypart püspökerdei oldalán a vízbe dőlt fákat húzzák ki. Változnak a szabályok (három év alatt mindössze egy évet tölthet el valaki közmunkaprogramban), s ha lehetőség lesz, tíz embert főállásban alkalmaznánk is" – mondta Pausits Gábor, a Győri Vízi Társulat igazgatója. „Használható dolgozókról van szó, akik ötödik-hatodik éve vannak nálunk. Ők is jól járnának, mert ugyanott, ugyanazt a munkát végeznék, de a bérüket a minimálbérre vagy a fölé emelnénk. Anyagilag persze jobban járnánk, ha maradna a közmunkaprogram, s a fizetésüket az állam fedezné. Pályázati forrásból beiskoláztuk őket, OKJ-s képzést végeztek el, elégedettek vagyunk velük: most még a Belügyminisztériummal megkötöttük a szerződést, de vélhetően jövőre már mi alkalmazzuk a közmunkásokat." Pausits Gábor hozzátette, tavaly egy közfoglalkoztatottat főállásba felvettek, de kiderült, mivel ugyanannál a cégnél maradt, nem járt neki a bónusz. 


„Négy éve dolgozom a vízi társulatnál, bár kevés a havi 54 ezer nettó, jó a csapat, s itt nem akadály a kisebb betegségem. Alkalmi munkákkal, kaszálással egészítem ki a falumban, Rétalapon a fizetésemet. Örülnék, ha kikerülve a közmunkaprogramból főállásban is maradhatnék, s a minimálbérkörnyékére emelkedne a fizetésem" – mondta Mályba Mihály László. 

A gazdák foglalkoztatnának, ha...

A nagygazdák lecsapnának a közfoglalkoztatottakra, de csak akkor, ha az állam átvállalná a járulékok fizetését. Erről a Nemzeti Agrárkamara (NAK) országos elnöke javaslatcsomagot küldött az illetékes minisztériumokhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!