Győr és környéke

2016.04.01. 14:30

Bértárgyalások a Tescónál - Harminc százalékos emelés három év alatt?

A szakszervezet hosszú távú bérmegállapodást szeretne aláírni a vállalat képviselőivel. A dolgozók zöme jelenleg 75-85 ezer forintot visz haza.

kisalfold.hu

 A dolgozók számát tekintve a legnagyobb hazai áruházlánc, a Tesco Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében összesen csaknem kétezer embert foglalkoztat üzleteiben, zömük 75-85 ezer forintot visz haza. A bérrendezés szükségességét a szakszervezet már januárban jelezte a vállalatnak. Ugyan, csak júliusban szokott a fizetésen változtatni az onnan számított egy évre vonatkozóan, de a minimálbér és a szakmai bérminimum januári emelése bértorlódást okozott a vezetői és az eladói bérek közt. 


Potyondi Antal, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének területi képviselője a Kisalföldnek elmondta, hogy az utóbbi időben a munkavállalók körében kialakult sztrájkhangulat miatt a Tesco munkavállalóit egyedüli reprezentatív szakszervezetként képviselő KASZ egyre inkább sürgeti a 2016-os bérrendezési és bérfejlesztési egyeztetések felgyorsítását.


A KASZ egyértelmű álláspontja, hogy a bérekkel kapcsolatosan csak olyan célkitűzések mentén szabad tárgyalásokat folytatni, amelyek reálisak és nem veszélyeztetik a munkahelyeket. Éppen ezért a KASZ a Tescóval folytatott egyeztetések során azt tűzte ki célul, hogy a jelenlegi bérszínvonalhoz képest 30-40%-kal szeretne magasabb béreket elérni a munkavállalók számára. Ezt a realitásra és a biztonságra alapozva véleményünk szerint 3 év alatt lehet elérni, ezért hosszú távú bérmegállapodást szeretnénk aláírni a vállalat képviselőivel.


Potyondi Antal tájékoztatása szerint sajnálatos módon, az elmúlt néhány napban a munkavállalók kisebb csoportját tömörítő szakszervezet részéről szárnyra kaptak olyan felelőtlen béremelési híresztelések, amelyek már a tárgyalások korai fázisában sztrájkhangulatba sodorták a vállalatnál dolgozó munkavállalókat. A vállalat évek óta azt a gyakorlatot folytatja, hogy béremelését a nyári hónapokra időzíti. „Jelenleg az idén nyáron esedékes béremelésre vonatkozó tárgyalások közepén járunk. A szakszervezetek ismertették a béremelésre vonatkozó elvárásaikat, de a vállalat terveivel még nem tudtuk szembesíteni ezeket. Ez csak az elkövetkező héten fog megtörténni. Természetesen, a KASZ részéről támogatjuk a munkavállalók igényét egy esetleges sztrájk megszervezésével kapcsolatban, de a bértárgyalások jelenlegi fázisában értelmetlennek és főképp felelőtlennek tartjuk egy olyan sztrájk megszervezését, amely kiemeli a munkavállalók egy csoportját, és egy adott munkakörcsoporton belül próbál ütemen kívüli béremelést kiharcolni."


A sztrájk igen komoly kockázatot jelent a munkavállalók számára. Egyfelől a munkahelyek védelme érdekében ügyelni kell a törvényi feltételek betartására, másrészről a demonstráló munkavállalók a leállás idejére nem kapnak munkabért, amit nem minden család költségvetése engedhet meg magának.


„A KASZ sok éves tapasztalata alapján úgy gondoljuk, hogy értelmes sztrájk szervezésére csak abban az esetben kerülhet sor, ha a bértárgyalások lezárását követően a munkáltató olyan béremelési ajánlatot tesz, amely elfogadhatatlan a munkavállalók számára. Bár a tárgyalások során mi magunk is kiemeltük azokat a munkakörcsoportokat, amelyekben az elmúlt évek alatt a kötelező bérelemekre való ráállások során összecsúsztak a bérek, és ezekre külön fel is hívtuk a vállalat figyelmét, de a KASZ továbbra is ragaszkodik hozzá, hogy a bérfejlesztés minden munkavállalói csoportot érintsen." – hangsúlyozta az érdekvédő és magyarázatként hozzátette: a munkavállalók béremelése egyetlen költségkeretből valósul meg. Ha kiemelnek egy adott munkavállalói csoportot a többi közül, akkor a többi munkavállaló béremelési lehetőségei akaratlanul is sérülni, csorbulni fognak.


„A március 31-én lezajlott egyeztetés során a KASZ tudomására jutott, hogy vállalatnál működő, a munkavállalók kisebb csoportját tömörítő szakszervezet olyan sztrájkot hirdetett meg, amellyel kiemelten az online kereskedelemben dolgozó munkavállalók soron kívüli béremelését kívánja elérni. Az egyeztetések során a KASZ is kiemelten foglalkozott az e-kereskedelmi munkakör, a bevásárlási asszisztens pozíció bérének felzárkóztatásával, amelyben a munkavállalók az áruházi dolgozók munkakörökéhez hasonlóan alacsony jövedelem szinttel rendelkeznek. Némileg értetlenül állunk ugyanakkor a teljes online kereskedelmi terület kiemelése előtt, hiszen akadnak ott olyan munkakörök is, amelyek már jelenleg is jelentős mértékben túlhaladják az áruházi eladók számára elérhető bérszínvonalat. Véleményünk szerint jelenlegi formájában ez a sztrájk szerveződés indokolatlanul csorbítja a nem online kereskedelemben dolgozók béremelési lehetőségeit." – áll a lapunkhoz eljuttatott közleményben.


Információink szerint a bértárgyalások április 8-án, a vállalatnál jelen lévő mindkét szakszervezet részvételével folytatódnak tovább valamennyi munkavállalói csoportot érintően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!