Győr és környéke

2017.04.05. 14:31

Bemutatták Győr logóját, a város december 20-ig pályázik az Európa Kulturális Fővárosa címre - videó

A zsűri szerint a város lendületét, sodrását fejezi ki az Európa Kulturális Fővárosa pályázathoz nyertesnek választott logó és szlogen.

Hancz Gábor

 A városvezetés februárban jelentette be, hogy Győr megpályázza a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa címet, amelyet egy brit és egy magyar település viselhet abban az évben. Az első lépések egyikeként szlogen- és logópályázatot hirdettek. Az előbbire 198, az utóbbira 38 ötlet érkezett a március közepi határidőig. A nyerteseket szerdán mutatták be.


A zsűri – amelyben többek között a városháza munkatársai, Fekete Dávid alpolgármester, Grászli Bernadett múzeumigazgató és a Győr+ média grafikus szakemberei vettek részt – a legjobb szlogennek Chappon Mátéét találta. Ő angolul az „Enjoy the flow" mondattal pályázott, amelynek jelentése nagyjából „Élvezd a sodrást". Domanyik Eszter, a városháza szóvivője elmondta: ezt a külföldi kommunikációban használják majd, míg itthon a nyertessel közösen a „Pezsegj a várossal" szlogent választották, amely azonban még nem végleges. A győztes logót Kókai Szilárd tervezte, aki egy dekorcégnél dolgozik. Mint elhangzott, mellette szólt, hogy egyszerre fejez ki eleganciát, dinamizmust, s illik a szlogenhez is, bár a két első helyezett korábban még csak nem is találkozott egymással.


„Régóta foglalkozom hobbiszinten tipográfiával. Tudtam, hogy olyan logót szeretnék, amelyben nincs semmilyen ikon, csak a betűk, amelyek kifejezik a város lendületét" – fejtette ki Kókai Szilárd. Chappon Máté arról beszélt, hogy vízépítő mérnökként olyan szlogenre törekedett, amely utal a város folyóira, az áramlásra a sodrásra, amely „visz minket a művészetek, a kultúra felé".


Domanyik Eszter kiemelte: a nyertes logó kiválasztásánál lényeges szempont volt, hogy színesben, fekete-fehérben, háromdimenziós és animált verzióban is jól használható legyen.

Sodró lett Győr logója


Fekete Dávid alpolgármester azt hangsúlyozta: a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa cím többek között azért fontos Győrnek, mert az idei Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál után újabb víziót jelentene a városnak. A pályázatot december 20-ig kell benyújtani, s elképzelhető, hogy akkor – már a tartalom ismeretében – új logót és szlogent választanak. A politikus lapunk kérdésére elmondta: a pályázatkészítés időszakában a lakosság véleményét, javaslatait minél szélesebb körben szeretnék megismerni, ezért például idősklubokban, ifjúsági programokon, workshopokon igyekeznek minél több ötletet begyűjteni, júniusban pedig Európa Kulturális Fővárosa napot tartanak majd.


200 ezer forintot kapott a nyertes logó, és 100 ezret a nyertes szlogen kitalálója.

Várják a véleményeket

A győri önkormányzat reprezentatív közvélemény-kutatást végeztetett az elmúlt hetekben az Európa Kulturális Fővárosa pályázattal kapcsolatban 1500 győri megkérdezésével. Emellett igyekeznek minél több lakos véleményét megismerni kérdőív segítségével is, amely kultura.gyor.hu oldalon is kitölthető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!