Győr és környéke

2017.11.18. 23:58

Béla majdnem igaz története nyerte a drámaíró versenyt

Siker volt most is az egy nap alatt született drámák premierje.

Sudár Ágnes

Főpróba hét helyett nekik főpróba délután jut - mindent elmond a műszakból leszűrődő félmondat, amely a drámaíró verseny egyik legnagyobb nehézségét, s egyben szépségét is adja.


A drámaíró versenyeknek, amelyet Győrben harmadszor rendeztek meg, Kortársasjáték címmel, szigorú szabályrendszere van. Az írók számára kisorsolják a címet, hozzá pedig (szintén sorsolással) a rendezőt és azt a színészcsapatot, amely előadja a drámáját.


A sorsolás pénteken délelőtt volt, pontosabban majdnem dél volt, amikor Sándor György humorista kihúzta a címet. Onnantól kezdve szombat délelőtt tíz óráig írhatta darabjait Zalán Tibor, Pozsgai Zsolt és Szálinger Balázs, a szövegkönyvekkel ekkor szembesültek a színészek és a rendezők.


Sándor György, a XVII. Győri Könyvszalon Művészeti Díjasa a Nyerésre áll a saját csatájában címet húzta ki az urnából a három drámaíró számára.

 

Forgács Péter ötletgazda, zsűritag az idei évben a következő címeket választotta ki a Kisalföld pénteki számából:


1. A jövő utazása: kormány nem lesz

2. Újjászületett a szerető kastélya

3. Nyerésre áll a saját csatájában

4. Urnasírok az ablakom alatt

5. Mészáros volt a legjobb

6. Tanároknak is ingyen

7. Csécsényből Mórichidára


Lázas próba indult, ezt nyugodtan érthetjük szó szerint is, a csapatok délután négy órakor megkapták a nagyszínpadot, hétig pedig mindenki 45 percig összepróbálhatta azt, amit addig gyakorolt. 


Az első bemutató, Zalán Tibor írása az eredeti címet vette elő (szó szerint), de a történet köszönőviszonyban sem volt az eredetivel.


Szereplői koporsósok, Korsós, az apa pedig egyet szeretne, hogy "ahogy kocsmában a korsó, teljen meg minden koporsó". Csakhogy kicsinyke falujában alig halnak az emberek, munka ezért nincs, a családban furcsa alakok - mindenek előtt a lánya - azonban bőven akadnak. Kérése ott fönn, meghallgatást nyer, s leküldik neki a keresztes lovagot, "aki szállítja majd a koporsóba valót, ahogy levesbe a sót". Munkáját túlságosan is jól csinálja, a faluban már csak a koporsósék famíliája marad, a faanyag is elfogy. Ha nincs munka, akkor "Bendzsamin" lovag munkájára sincs szükség. Csakhogy ő még nem fejezte be a munkáját: van még öt koporsó. És Korsósék is épp öten vannak.... Ki lesz a következő?

 

Kortársjáték - Zalán Tibor



Pozsgai Zsolt a lottómilliomos esetében is olyan darabot írt (az első drámaíró versenyen), amely sok elemében egyezett Andraschekék történetével. Az alaphelyzet nála most is a valóság, vagyis az amputáció volt, s belecsempészte a történetbe Béla mosolyát is.

Az igazi cikk alanya, Hegedüs Béla (aki eljött családjával a premiereket megnézni) mindig mosolyog, talán pontosan azért, mert ő már tudja a titkot, amire a darab főszereplője a végén a nézőt is rávezeti.


A dráma a színpadon ott kezdődik, amikor Bélát elaltatják a műtéthez, s ő álmában sokkal tisztábban látja környezete abszurditásait, mások elfojtott álmait, s talán a legfontosabbat, hogy szereti a családját, a feleségét. Akit akár el is engedne, mert már soha nem lesz minden olyan, mint két lábbal volt. "Nem élhetsz egy nyomorékkal", mondja Béla, de ott áll mellette valaki, akit azt mondja: "Te azt hiszed, ezen múlik, Béla? A lábadon? Hogy mennyi van belőle? Add ide a kezed, Béla. Szeretlek." "Mit mosolyog?" - kérdezi az altatóorvos az ébredező Bélát...

 

Kortársjáték - Nyerésre állsz, Béla (írta: Pozsgai Zsolt)


Nagy nap ez a mai, nagyon nagy. A Szuperdurva magazin szerkesztőségének életében biztosan. Mert az újság (egy másik) megírta, hogy az áltudomány is tudomány lesz. Mi mást mondhatna erre a lelkes főszerkesztő, mint hogy "hozzánk fut be mostantól száz színes huzalon a színes világrend, gyerekek!' S mint mond erre a szerkesztőségi csapat? "Már abban sem bízhatunk, hogy hülyeséget írunk, mert kiderül, hogy az tudomány." És akkor jön Okos Erik, a klímaügynök, aki ebben a szerkesztőségben miért ne lehetne klímakutató, ahogy Ildikó néni, a jós is jövőkutatóvá válik az új világrendben...? Szálinger Balázs Tudomány című darabján nevetett a legtöbbet a közönség. 

 

Kortársjáték - Szálinger Balázs - Tudomány



A zsűri és a közönség szavazott ezután, az eredmény pedig: 

A legjobb rendező: Gábor Szilvia (Nyerésre állsz, Béla)

A legjobb színésznő: Balogh Fanni (Tudomány)

A legjobb színész: Ungvári István (Tudomány)

Közönségdíj: Nyerésre állsz, Béla (írta: Pozsgai Zsolt)

A legjobb drámaíró: Pozsgai Zsolt.

 

Kortársjáték 2017 - A díjazottak



A rendezvényről, annak kulisszatitkairól, s arról, hogy mire szavazott Hegedüs Béla, aki a való életben nyerésre áll a balesete után, a Kisalföld hétfői számában olvashatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!