Győr és környéke

2017.07.31. 09:00

Beérjük a németeket az osztrákoknál

Évek óta a második helyen vagyunk az Ausztriában dolgozó külföldiek számát tekintve. Most viszont minden eddiginél jobban megközelítettük a németeket. Májusban 83 ezer, júniusban pedig már csaknem 88 ezer honfitársunk dolgozott Ausztriában. Bár az idénymunkások növelik a statisztikát, csökkent az osztrákoknál élő magyar munkanélküliek száma, pedig eddig se voltak sokan, csak pár ezren.

Rimányi Zita

Tavasszal főleg magyar ápolók érdeklődtek az ausztriai állások iránt és olyan diplomások, például informatikusok, akik itthon is csaknem 500 ezer forintot keresnek. 


Nyár elején főként a turizmusban és a mezőgazdaságban helyezkedett el sok honfitársunk, olyanok is, akik csak mostanában kezdtek átjárni a határon túlra dolgozni. Köztük vannak, akik nem tudnak németül, pedig így könnyebben becsaphatják őket és az ügyintézéshez több segítséget igényelnek – állítja Horváth Csaba, a Magyar Szakszervezeti Szövetség tisztségviselője. Tapasztalatból beszél, nyugat-dunántúli irodáikban Ausztriában dolgozóknak is adnak munkajogi tájékoztatást.


Az érdekvédő elmondta, hogy az utóbbi időben többen fordultak hozzájuk azért, mert évekig tartó ingázás után a határon túl telepednének le. A tanácsadóknak adtak munkát olyanok is, akik tönkrement osztrák építőipari vállalkozásoknál dolgoztak, vagy vendéglátóipari családi vállalkozásoknál, amelyek tulajdonosai megöregedtek, az utódok pedig nem vették át tőlük a cégvezetést. 

 


Ennek ellenére is egyre több magyar talál állást Ausztriában, a szakszervezeti tisztségviselő szerint azért, mert sok az olyan feladat, amit az osztrákok nem akarnak elvállalni vagy nincs hozzá képzettségük. Ezért is csökkent odaát csak kismértékben a munkanélküliség, miközben a magyar szakemberek felkészültségével elégedettek a munkaadók.


– Nemrég nyilatkozatot kért tőlem az osztrák sajtó, azt mondták, információik szerint a magyarok az Ausztriában előírtnál kevesebb pénzért vállalnak állást. Mi nem ezt tapasztaljuk. Akik nálunk tanácsot kérnek, azért teszik, mert meg akarják kapni mindazt a bért, juttatást, ami az osztrákoknál jár. Persze lehet, hogy akik belemennek a szürkefoglalkoztatásba, azok nem fordulnak hozzánk – mondta Horváth Csaba.

 

Népszerű állások


Az ausztriai állások népszerűségét jelzi, hogy az alpesi országban nőtt – mintegy tízszázalékos vagy nagyobb arányban – az utóbbi egy évben az olasz, az orosz, a szlovén, a horvát, a szerb, a montenegrói dolgozók száma is. Szírek egy esztendő alatt alig kétezren helyezkedtek el, ám így se éri el a négyezret azok száma, akik dolgoznak közülük. Afgánok mintegy ezerötszázan, irakiak pár százan álltak munkába egy év alatt az osztrákoknál.

IngáZóna a Facebookon is

Ausztriában dolgozó olvasóink rendszeresen beszámolnak tapasztalataikról a lapunkban hetente megjelenő IngáZóna oldalon, amelyen igyekszünk munkaügyi tanácsokkal is szolgálni. Rovatunk elérhető a Facebookon is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!