Győr és környéke

2015.10.05. 15:13

Bécsi parkolási bírság: az osztrák fővárosban dolgozó Olvasónk hasznos infókat küldött

A győri hölgy nem akart szabálytalankodni, egyedüli hibája, hogy eddig nem hallott a bécsi rövidparkolási zónákról. Jó tudni: a rövidparkolási övezetet jelző táblákat számos esetben csak a kerület határában állítják fel az osztrák fővárosban.

Szeghalmi Balázs


Okt. 7. - Megyénk és Bécs között ingázó Olvasónk hasznos észrevételei, információi cikkünkhöz

- A lila ingyenes - régebben 10, most már 15 perces - parkolójegyet nemcsak szállodákban, de minden trafikban is lehet kérni, akár egész paksamétával (20-30 db). Ezt percre pontosan kell kitölteni, s elég ahhoz, hogy trafikban rendes parkolójegyet vásároljanak vagy valamit röviden elintézzenek.

- A rendes parkolójegy kitöltéséhez: a megkezdett negyedóra nem számít, a következő negyedórát kell beírni.

- Ha valaki az autóban tartózkodik, nem kell parkolójegyet kitölteni.

- A kék zóna elég sok kerületet magába foglal, figyelni kell az úttestre festett kék vonalra. Utóbbiakat tényleg csak a kerület kezdetén festik fel, sajnos...


Okt. 6. - Tanulságos parkolási bírság: 36 euróra büntették Olvasónkat Bécsben


"Azért mondom el mindezt, hogy más magyar autós ne kerüljön hasonlóan kellemetlen helyzetbe"


A kisalfold.hu szeptember végén hasonlította össze a magyar és osztrák közlekedési bírságok összegét. Írásunk apropóján egy győri nő kereste meg portálunkat. Állítása szerint 36 euróra (11 250 forint) büntették meg azért, mert a rövidparkolási övezetben (Kurzparkzone) állt meg Bécsben.


"Délután, pár perccel 17 óra előtt álltunk meg a Schüttel utcában. Sem azt, hogy fizetni kell a parkolásért, sem azt, hogy az említett utcában csak rövid ideig szabad megállni, nem jelezte tábla. Minderről a szélvédőre helyezett csomagból értesültem, s arról, a 36 euróról szóló bírságot fél órával később, 17.25-kor szabták ki az ellenőrök.


 

Rossz véget ért a családi kirándulás: Olvasónkat ez a levél várta az autó ablakán...

Rossz véget ért a családi kirándulás: Olvasónkat ez a levél várta az autó ablakán...



Nem a büntetést szeretném megúszni. Azért mondom el mindezt, hogy más magyar autós ne kerüljön hasonlóan kellemetlen helyzetbe az osztrák fővárosban" - zárta szavait győri Olvasónk.


 

...melyből a 36 eurós bírságról szóló csekk sem maradt ki.

...melyből a 36 eurós bírságról szóló csekk sem maradt ki.



"A kulcspont: a rövidparkolási övezetet jelző táblát számos esetben csak a kerület határában állítják fel"


Nos, tanulságok a bécsi parkolási rend kapcsán akadnak bőven.


"Bécsben túlnyomó többségében díjfizetés ellenében lehet közterületen parkolni. A parkolás során mindig figyelemmel kell lenni a jelzőtáblákra, melyek eligazítást nyújtanak, hogy az adott övezetben a parkolás tilos, kizárólag parkoló matricával/kártyával - azaz csak ott lakók részére - engedélyezett, vagy rövidparkolási zónába tartozik (Kurzparkzone)" - kezdte portálunknak Szilágyi Gergő, a bécsi Magyar Nagykövetség sajtótitkára.


A rövidparkolási övezetekben meghatározott időszakokban (munkanapokon, hétvégenként) és időtartamban (kerületenként változó, maximum 3 óra időtartamban) díjfizetés ellenében lehetséges csak a gépkocsival történő parkolás. Most jön a lényeg.


"A rövidparkolási övezetet jelző táblát számos esetben csak a kerület határában állítják fel. Éppen ezért a Bécsbe utazó honfitársainknak azt javasoljuk, hogy mindig előzetesen győződjenek meg díjfizetési kötelezettségükről az alábbi honlapon elhelyezett tájékoztató segítségével. A díjköteles parkolási övezetekre kiegészítésképpen kék felfestés hívhatja fel a figyelmet" - hangsúlyozta Szilágyi Gergő.


Az, hogy melyik bécsi kerületekben vannak rövidparkolási zónák, ide kattintva tekinthetik meg.


 

Rövidparkolási övezet: ha Bécsben járnak, ezekre a táblákra figyeljenek!

Rövidparkolási övezet: ha Bécsben járnak, ezekre a táblákra figyeljenek!



A bécsi parkolójegyek különböző színűek


Az egykori császárvárosban az összes fizetős övezetben már a parkolás első percétől kezdve parkolójegyet kell váltaniuk az autósoknak, még akkor is, ha csak csomagokat pakolnak ki az autóból.


A telefonon keresztül történő parkolás magyar mobiltelefonról és magyar rendszámú gépkocsi esetében is lehetséges, melyhez előzetes online regisztráció szükséges. A parkolójegyek trafikokban, benzinkutaknál, cigaretta-automatáknál vásárolhatók. 30 perc parkolás ára 1 euró.


"A parkolójegyek különböző színe (sárga, zöld, kék, piros) a parkolási idő maximális hosszát jelölik. A kék parkolójegy például egy óra parkolási időre jogosít. A parkolójegy érvényesítése a jegy pontos kitöltésével történik. A parkolójegyen X-vel kell megjelölni a parkolási idő kezdetét (hónap, nap, óra, perc) és feltüntetni az adott évet. A parkolójegyen javítás nem végezhető.


Több parkolójegy használata esetén, mindegyik parkolójegyen ugyanazt a kezdő időpontot kell megjelölni. Lehetőség van a parkolási övezetekben egyszeri, 15 perces parkolásra díjmentesen a lila színű parkolójeggyel. Utóbbit hotelekben megszálló vendégek kérhetik a recepciókon" - magyarázta Szilágyi Gergő.


 

Ahány szín, annyi ideig parkolhatnak Bécsben

Ahány szín, annyi ideig parkolhatnak Bécsben



A bírság 36 euró alapjáraton


A parkolás szabályszerűségét a bécsi tartományi rendőrkapitányság állományába tartozó munkatársak ellenőrzik; kék uniformist viselnek fehér kalappal. A bírság 36 euró, melyet két héten belül kell megfizetni. Késedelmes fizetés esetén további pénzbüntetést számolnak fel. A parkolási bírsággal kapcsolatban a következő hatósághoz lehet fordulni:

Landespolizeidirektion Wien, Landesverkehrsabteilung Fachbereich 2.8.

Parkraumüberwachungsgruppe 6., Mariahilfer Gürtel 20, 2. Stock.


Telefon: +43 1 4000-7400

Fax: +43 1 4000-99-74100


Behajtják a bírságot az osztrákok


Arra a kérdésünkre, hogy a parkolási büntetések esetében van-e jogegyezmény Magyarország és Ausztria között, vagyis kiadják-e annak a magyar autósnak az adatait, akit megbüntettek Ausztriában, illetve fordított esetben, a következő választ kaptuk Szilágyi Gergőtől: "a parkolási bírság meg nem fizetése esetén a kiszabott bírságról a gépjármű tulajdonosa kap értesítést, mely közigazgatási bírságnak minősül. Amennyiben az így kiszabott büntetést sem fizetik meg, büntetési intézkedés keretében gondoskodnak a bírság behajtásáról".


Okosabb tehát a büntetést befizetni, mielőbb még nagyobb összegű, Bécsből küldött csekket hoz a postás.

 

A bécsi parkolási rendről ide kattintva tudhatnak meg még többet! 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!