Győr és környéke

2014.10.28. 10:26

Bárány István: `három szavazat esetében igenis választási csalás történt´

Bárány István beszélt arról is, mennyire tudott együtt dolgozni Borkai Zsolttal az elmúlt három évben. Morvay László nem fogadta el meghívásunkat.

Szeghalmi Balázs


Köszönjük Olvasóink kérdéseit, Bárány Istvánnak a válaszokat. Az online interjú véget ért. A másik képviselőjelöltet, Morvay Lászlót (Fidesz-KDNP szintén meginvitáltuk szerkesztőségünkbe, ő azonban nem fogadta el meghívásunkat.

Bárány István a Kisalföld győri szerkesztőségében - fotó: Bertleff András

Bárány István a Kisalföld győri szerkesztőségében - fotó: Bertleff András

Kérdezz-felelek Bárány Istvánnal

- A Győri Ítélőtábla határozatáról mit gondol?

Bárány István válasza: - Korrektnek tartom, mert kapcsolódó ellenőrzést végzett, hogy kereste a három érvénytelen szavazatot, amit a szavazóköri számlálóbizottság (SZSZB) számolt és jegyzőkönyvezett. Mivel ezek hiányoztak, így a bíróság nem tudta vizsgálni, hogy a három szavazólapot az újraszámolást végző a Győr-Moson-Sopron megyei területi választási bizottság (TVB) helyesen nyilvánította érvénytelennek.

Azok érvényessége esetén ugyanis a három szavazat, mely képviselőjelölt számára lenne figyelembe vehető. E hiányosságra figyelemmel nem volt megállapítható a szavazóköri választási eredmény és ezért a választás megismétlését írta elő.

"Ne legyél ott ministráns, ahol te voltál a pap!"

- Ha veszít vasárnap, vállal-e bármilyen szerepet a bácsai részönkormányzatban?

Bárány István válasza: - A következő részönkormányzati ciklustól alapvetően megváltozik a részönkormányzatok testületi összetétele, ha addig nem változik az önkormányzatokról szóló törvény. A jelenlegi szabály, hogy a részönkormányzat testületének tagja a városrészben megválasztott önkormányzati képviselő és plusz két közgyűlési képviselő, mert a részönkormányzat összlétszámán belül többségben kell lenni a közgyűlési képviselőknek. Bácsán öt fős a testület, amiben benne lesz a megválasztott önk. képviselő, kettő delegált a közgyűlésből és kettő választható a lakosokból. Ebben a szerkezetben nem kívánok választott részönkormányzati képviselő lenni. Van az a mondás is: ne legyél ott ministráns, ahol te voltál a pap!

- Bárány úr, a Pro Urbe-val mi történt, létezik még egyáltalán? 2010-ben még Pro Urbe-színekben indult, idén pedig már egyetlen jelöltet sem állítottak Győrben.

Bárány István válasza: - A Pro Urbe létezik, elnökségi tag vagyok. A kampányomat, kampánystábomat a Pro Urbe csapata alkotja most is. Idénre úgy alakult, és ez is a tanulság, hogy az elnökségi tagok üzletemberek, elfoglalt emberek. Nem tudtam viszont vállalni az elmúlt évekhez hasonlóan azt a szerepet, hogy legyek a kampány összerakója, mozgatója, menedzselője és a stáb vezetője 16 körzetben. Mivel kiderült, hogy csak én indulok, így függetlenként indultam, hogy a lehető legegyszerűbb legyen a választással összefüggő ügyintézés, amit intéztem, nem kellett igazodnom az egyesület elnökéhez.

Pintér Sándor adománya az 1998-as győzelem után

- Ha képviselő lesz, ha nem, azt nem lehet Öntől elvitatni, hogy Győr sikeres független képviselőjelöltje, egyszer már győzött a pártok jelöltjei ellen. Mi a titka ennek?

Bárány István válasza: - Először a győri közgyűlésben 1998-as önk. választásokon függetlenként nyertem a Bácsa-Kisbácsa-Sárás körzetben. Érdekesség, hogy mivel rendőr voltam, Pintér Sándor pedig akkoriban is a belügyminiszter, ezért a győzelmemet elismerve adományozott rendőrségi szolgálati nyugdíjat. Úgy helyezett nyugállományba, hogy mandátumom lejártát követően visszamehetek a testületbe egészségügyi vizsgálat nélkül. Visszatérve: úgy gondolom, a képviselői tevékenység is szakma, mint az újságírás, vagy bármi más, naprakésznek kell lenni és azok a projektek mennek előre pártfüggetlenül, amelyek jól előkészítettek. Ez mindig a képviselő feladata. Nekem az eltelt évek alatt ezen a területen van kapcsolati tőkém is a tapasztalatokon túl.

- Egy másik győri független képviselőjelölt, Géber József is jól szerepelt az október 12-i választáson. Ön szerint eljöhet az az idő, amikor az emberek egyre több körzetben választják a független jelölteket a párttagokkal szemben?

Borkai Zsolt benne volt a közös munkában az elmúlt három évben

Bárány István válasza:
- Ez az emberek gondolkodásának a megváltozásától függ. Úgy látom, s ez látható a falvakban, hogy az önk. választás magukról a közösségekről szól. Hogy a közösségben ki, akire rábízzuk az ügyeinket. Nagyobb településeken ez kevésbé működik, mert nem nagyon ismerik egymást az emberek. Ha párhuzamot vonok Géber úr és köztem, akkor van azonosság, hogy az adott városrészben mindegyikünket ismernek, mert mind Csanak, mind pedig a 4. számú választókerület megőrizte ezt az önálló lokálpatrióta vonását. Számítok arra, hogy a jövőben igazi teljesítményt lerakó személyek megtalálásával lehet változtatni a közgyűlési összetételen még Győrben is, nem csak falvakban.

- Mennyire volt nehéz lobbizni a körzetéért az elmúlt három évben, jelentett-e hátrányt a Városházán, hogy Ön nem a Fidesz-KDNP frakciójának tagja?

Bárány István válasza: - Valóban három évem volt és előre mondom, semmilyen hátrányt nem éreztem. Választás után megbeszélés keretében Borkai Zsolt polgármester úrral kialakítottuk a kapcsolattartás formáját. Rendszeresen tájékoztattam elképzelésekről, a lakossági igényekről és elindult a munka. A Zemplén utcával kezdtük, amiről a Kisalföld is azt írta, hogy sikerült dupla képviselői keretet hozni erre a projektre.

Így értünk át a 4. számú egyéni választókerületben a lakossággal egyeztetett legfontosabb feladatokra. Sikerült Révfaluban a Pennyt megnyitn. Ez olyan típusú projekt, ami sok láthatatlan munkával és nyolcvan százaléka önkormányzati körön kívüli feladattal járt. Ilyen típusú feladatok során az embernek közgazdásznak, pénzügyesnek is kell lenni, hogy meggyőzze a befektetőket, hogy érdemes is befektetni. Röviden: sikerült. Ugyanilyen típusú feladat volt a bácsai tó tíz éves előkészítés után a kotrás előtti megtorpanásból a tó kialakítása. Amikor kész lett, akkor már nem voltam egyedül és azok is jelentkeztek jótevőnek, akikkel korábban a munka idején nem találkoztam. Rátérve az önkormányzati feladatokra nagy lépést tettünk a kisbácsai lakóövezeti csapadékvíz-elvezetésének kiépítéséért. Így folytatódhat a Sövény utcától a bácsai tóig terjedő lakóutcák felújításával a program. Sikerült a bácsai István király utat a következő öt éves ciklus felújításai közé is sorolni. Ebből is látható, hogy kizárólag attól függ adott városrészben a fejlesztések sora, milyen munkabírású és mennyire innovatív a képviselő.

"Az igenis választási csalás"

- Egyenes választ várok Öntől: választási csalás történt-e Morvay László fellebbezése után?

Bárány István válasza: - Ami a 25. szavazókör négyszer megszámolt szavazólapjaimmal történt: hogy három érvényes szavazólapom kapott még egy-egy szavazatot, az igenis választási csalás. Hiszek a szavazókörből származó információknak, miszerint többször megszámolták a lapokat és lehetetlen, hogy benne maradt a kötegben három kettős szavazatot tartalmazó plusz szavazólap. De ez már számomra a múlt, mert az ide vonatkozó ítélőtábla által megállapított szavazatszámokat elfogadom.

A 24-es körzetben hiányzó érvénytelen szavazólapokkal kapcsolatban is csak azt tudom mondani: nem lehet mindent a véletlen számlájára írni. Igaz, utólag nem lehet visszaellenőrizni, hogy az újraszámlálás során a választási eredmény megváltoztatása szabályosan történt-e.

"Normális a viszonyunk Morvay Lászlóval"

- Milyen a kapcsolata Morvay úrral? Beszéltek-e egymással október 12-e óta?

Bárány István válasza: - Október 12-én üdvözöltük egymást és a területi választási bizottsági újraszámlálás során köszöntünk egymásnak és mindketten figyeltük a fejleményeket. Másnap ez még egyszer megismétlődött, korábban is és most is azt gondolom, normális a viszonyunk.

"Kiemelt feladatnak tartom a kisbácsai sporttelep felújítását"

- Ha nyer, mit szeretne mindenképp megvalósítani 2019-ig?

Bárány István válasza: - A választókerület kedvelt városrész, nagyon sok új ház épül, de fájó, hogy az utak állapota nem követi ezt a fejlődési tempót. Ezért az első kulcslépés a lakóutca program, amely Kisbácsa északi részével folytatódik (Sövény utca, Csalogány utca, Kultúrház utca) A Csemete utcai csapadékvízelvezetés még most novemberben elkészül. Ugyanide tartozik az Aranyhomok utca rossz része, Pozsonyi út, Retek út, Gát út, a Bodzás utca és mint ahogy fent mondtam, az István király út, az Apály út Bácsán.

A szabadidős közösségi tereket fejlesztünk, amit Bácsán, a tó körül és az iskolai emlékpark kiépítésével már el is kezdtünk. Ugyanígy a Bálványosi nádas környéke is ad ilyen lehetőséget. Kiemelt feladatnak tartom a kisbácsai sporttelep felújítását. Itt minden korosztálynak szabadidős lehetőségek megteremtése és minél előbb a versenysporttal való megtöltése a feladat. Mindezeket úgy, hogy az itt élő lakosokkal egyeztetett módon fejlesszük városrészünket; ha kell a lakossági észrevételek, javaslatok pedig módosítják a meghirdetett programot.

Előzetes

Mint arról portálunk hírt adott, november 9-én mérkőzik meg újra egymással Bárány István (független) és Morvay László (Fidesz-KDNP) a 24. számú győri szavazókörben a Győri Ítélőtábla döntése értelmében. Aki nyer, képviselőként vehet részt a győri közgyűlés munkájában öt évig.

Bárány István elfogadta a kisalfold.hu meghívását, míg Morvay László azzal utasította el kér(d)ésünket, hogy "az új szavazásig nem kíván nyilatkozni, de utána szívesen rendelkezésünkre áll".

Aki Bárány Istvánt szeretne faggatni, az [email protected] e-mail címre küldje kérdéseit, vagy írja Facebook-oldalunkon a hozzászólások közé. Tabutéma nincs!

Bárány István

Bárány István


Az október 12-i önkormányzati választások legnagyobb port felverő megyei ügyében az első eredmény szerint Bárány István (1196 szavazat) egyetlen szavazattal előzte meg Morvay Lászlót (1195 szavazat) a győri 4-es választókerületben.


Morvay László

Morvay László

A választások éjszakája után Morvay László fellebbezést nyújtott be. Ennek következtében a területi választási bizottság a helyi választási bizottság határozatát megváltoztatta, s Morvay László képviselőjelöltre leadott érvényes szavazatok számát 1195, míg a Bárány István képviselőjelöltre leadott szavazatok számát 1192 szavazatban állapította meg.

"Végül", Bárány István felülvizsgálati kérelme alapján eljáró Győri Ítélőtábla döntött a megismételt választás mellett a 24. számú győri szavazókörben, bővebb részletekért ide kattintsanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!