Győr és környéke

2019.02.26. 14:40

Bakancslistát ír daganatos kutyusának a győri gazdi - videó

2018 novemberében derült ki: Bogi gerincdaganattal harcol. Műteni sajnos nem lehet. A szelíd, játékos kutyus közel 9 éve hű társa és legjobb barátja gazdijának, Garami Nórának.

Ihász Nóra

Egyszer, amikor hazaértem a munkából, sántított a jobb hátulsó lábára. Nem is tudott felállni, csak sírt. Gyorsan elvittem az állatorvoshoz, aki adott neki fájdalomcsillapítót. Valamicskét javult a lába. Már nem voltak akkora fájdalmai, legalábbis nem mutatta...

- kezdte történetüket Garami Nóra, aki a győri állatmenhelyen találkozott össze kutyusával. Először egy barna-fehér kiskutyát pillantott meg. Bogit abszolút nem is látta, majd egyszer csak kifutott a ház alól és felugrott a kerítésre. Kivette, és ott eldőlt a sorsuk. "Igazából ő választott ki engem".

 


"Jobb hátulsó lábát a mai napig nem terheli. Több orvoshoz is elvittem, akik az MRI vizsgálatot ajánlották. Egyik alkalommal az ortopéd orvos után rögtön elvittem MRI-re.


Először kiszóltak, hogy kontrasztfestést csinálnak. Ott már sejtettem, hogy nagyobb a baj. Aztán kihozták, és akkor közölték velem a diagnózist: gerincdaganat. A gerinccsatornában van, ezért nem lehet műteni.


Több hétig magam alatt voltam, nagyon sokat sírtam. Láttam rajta, hogy nem érti, mi a baj. Érzi, hogy valami van velem, és azt is, hogy vele kapcsolatban szomorkodom".


Garami Nóra úgy döntött, kiírja magából a visszafordíthatatlant, így született meg blogja Bogi és Nóri címmel. A bakancslista ötlete pedig onnan fakad, hogy szeretne új, közös célokat kitűzni, például elmenni a balatoni kutyás strandra.

Fotók: Cseh Róbert

Egy új trükk tanítása is izgalmas része a bakancslistának. Bogi gazdija végiglapozta a 101 kutyatrükk című könyvet és próbált olyat választani, amihez nem kell se lefeküdni, se felállni, mert nem akart kutyusának fájdalmat okozni. "Így láttam meg a könyvben a számolást, aminek az ugatás az alapja".


Hogyan teltek Nóri és Bogi napjai a diagnózis előtt? Sok éven át jártak kutyasuliba, majd amikor Bogi már nem igazán tudott újat tanulni, akkor jött az agility.

 

"Nagyon ügyes volt, fél év után már versenyekre jártunk, szinte minden hétvégén. Kétszer kipróbáltuk a Hard Dog Race-t is, egyszer 6, egyszer 12 kilométeres távon. Előtte 3 hónapon át futottunk közösen Gyirmóton gyakorlásként".

Egy-két hete hobbiszinten újrakezdték az agility-t, mert Bogit nagyon boldoggá teszi. "Kicsit túlféltem, de azt sem szeretném, hogy otthon feküdjön a négy fal között. Ezért is jó a bakancslista... Még szeretném bővíteni".


Garami Nóra karrierútjára is hatással vannak a történtek: 8 éve dolgozik óvónőként, de egy ideje elhatározta, a jövőben nemcsak szabad-, hanem munkaidejét is a kutyáknak szeretné szentelni. Még jóval a diagnózis előtt talált rá a kutya-fizioterapeuta képzésre, amire be is iratkozott, és minden nappal egyre biztosabb abban, hogy ezzel szeretne foglalkozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!