Győr és környéke

2017.01.09. 08:51

Az új győri busz a 12 órát dolgozóknak fél megoldást nyújt

Új helyi busz szállítja az utasokat a kisalföldi megyeszékhelyen idén. A 28-as járatot a félnapos munkarendben dolgozók 18 órakor nem tudják igénybe venni. Ez a munkavállalók 20 százalékát érinti, akik érthetően 12 óra munka után nem akarnak időt pocsékolni.

Szeghalmi Balázs

A 28-as járat indításáért a Kisalföld több cikkben lobbizott ősszel (Gond a munkába járás, 2016. november 3.). Megírtuk, hogy a Tibormajori utca folytatásában lévő logisztikai központ dolgozói 1 km-es séta árán jutnak el az első buszmegállóba. Az áldatlan állapotról mindent elmondott, hogy az erről szóló petíciót több százan aláírták. A dolgozók azt kérték, hogy a logisztikai központnál legyen buszmegálló. Azaz menjen ki a munkahelyükig a helyi járat és a műszakváltásokhoz igazodjon a menetrend.


Nincs 18 óra előtt érkező járat


A győri közgyűlés tavaly decemberi ülésén döntött a 28-as buszvonal indításáról. A képviselők napi három járatpár finanszírozását biztosították. Pozitívumként jegyezzük meg, hogy a Városháza hosszú évek után most támogatta először plusz km-ek kifizetését.


A 28-as busz a hagyományos három műszakban dolgozók munkarendje szerint közlekedik. Így a 12 órás műszakban dolgozók nem mindig tudják igénybe venni a járatot. Az éjszakás haza tud menni a reggeli 6.20-assal. Aki reggel kezdi a félnapos műszakot, neki szintén megfelel a Marcalvárosból 5.05-kor induló járat. Nincsen azonban 18 óra előtt érkező buszjárat, ami szállítaná az éjszakai műszakba igyekvőket. Akik 18 óra után hagyják el az üzemet, hasonló cipőben járnak.


 

Felszállás délután 14.20-kor.

Felszállás délután 14.20-kor.



30-45 perc időkiesés


Arra a kérdésünkre, hogy a 12 órás munkarend a dolgozók hány százalékát érinti, Kuti Piroska úgy válaszolt: "az új járatok indulási időpontjait az Audi személyügyi munkatársainak és az Imperial Logistik cég képviselőinek tájékoztatása alapján határoztuk meg. A 6, 14 és 22 órai műszakváltások a dolgozók 80 százalékát érintik". Az ÉNYKK kommunikációs vezetője hozzátette: "amennyiben a győri önkormányzat lehetővé teszi a járatok számának növelését, társaságunk nyitott arra, hogy a 28-as busz a késő délutáni műszakváltás idején is szállítsa az utasokat".


A teljes képhez tartozik, hogy a 18 órai műszakváltáskor közlekednek az Audi által rendelt szerződéses járatok. Ezekkel a buszokkal a győri lakótelepek átszállással érhetők el. Csatlakozástól függően ez 30-45 perc közötti időkiesést jelent. 12 óra folyamatos munkavégzés után, senkinek nem lenne őszinte a mosolya ennyi időveszteség után...


 

Úton haza. Fotók: Mészáros Mátyás

Úton haza. Fotók: Mészáros Mátyás


Utaspanasz után tudnak lépni


"A 28-as buszjárat kapcsán még nem kaptunk utaspanaszt. Minden észrevételt megvizsgálunk és ha többletforrás nélkül sikerül finomítani a buszközlekedésen, megtesszük ezt. Ha pluszköltséggel jár a változtatás, erről a közgyűlés hozhat döntést" - mondta érdeklődésünkre Lipovits Szilárd, Győr jegyzője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!