Az évad színésze Ungvári István: a második ötven

Beszélgetésünk napfényes szombat délelőttjén a sárási Tocsogó söröző teraszán egyre-másra csörrent meg a telefonja: ismerősök, barátok köszöntötték 51. születésnapján Ungvári Istvánt.

Külön kiváló alkalom egy kis mérlegkészítésre az év győri férfi színészével, aki a Kisfaludy- és a Szent István-díj után idén olvasóink szavazatai alapján TAPS-díj elismerésben részesült.

– Túljutott második fél évszázadának első esztendején. Időnként bele szokott nézni a visszapillantóba, mit lett volna érdemes másként csinálni?
– Semmit. Ha másként tettem volna valamit, az már nem én lennék. Nincs minden elrendeltetve, de minden úgy jó, ahogy van. Hogyan tudnék kibújni a bőrömből? A jó és a rossz dolgaim együtt alkotnak engem. Ez vagyok én, így, ahogy vagyok.

Pokolra kellett menni Lennie-ért

– Többek szerint John Steinbeck egyenesen Ungvári Istvánra írta Lennie alakját. Létezik ilyen telitalálat?
– Nem, ilyen nincs. A Nobel-díjas írónak semmiképpen sem járhattam én a fejében, amikor az Egerek és embereket írta. És Lennie szerepének megformálásáért nekem úgymond a pokolra kellett menni… Téved, aki azt hiszi, hogy könnyű szülés volt. Viszont ha úgy látják, annak örülök, és főleg hálás vagyok érte.
– Hogyan készült a szerepre, saját bevallása szerint mennyit tudott megvalósítani az elképzeltekből?
– Van bennem egy végtelen megfelelési kényszer. Ez a hibám, a darab próbáinak elején igyekeztem ettől függetleníteni magamat, vigyázva, hogy jaj, csak el ne csússzak. És ekkor rájöttem, hogy Lennie egész lénye a megfelelés vágyát adja, mégpedig mindennek és mindenkinek, de főleg 
George-nak. E pillanattól kezdődött a mi közös utunk.
 

Ember vagyok, nem rosszabb, mint más

– Mennyire volt tudatos még Pimpi beceneve előtti korszakában a színház iránti vonzódás, mi döntötte el, hogy Thalia temploma lesz az otthona?
– A fővárosi Práter utcai iskolába jártam, s egy úttörő-seregszemlén a Ludas Magazinból rám osztották a mindent tudó Tivadar főpincér szerepét. De ezt követően én még katonatiszt és hajóskapitány is akartam lenni, mégis dízelmozdony-szerelőként végeztem, ez az első szakmám. Szegedi tanulmányaim során az irodalmi színpadon aztán elkapott a gépszíj. Elsőre felvettek a színművészetire, onnan Horvai István és Kapás Dezső az első jelentős mentoraim, rajtuk kívül Galkó Bence, Ruszt József, Székely Gábor és Korcsmáros György voltak szakmailag a legfontosabbak a pályámon.

– Amely ugyebár tükörsimán alakult és halad így, a hamarosan kezdődő 25. győri évada felé…
– Nekem is voltak krízishelyzeteim. Hazudik, aki tagadja, én meg nem szeretek hazudni… Hogy mikor? Kétszer is. Először az ezredforduló előtti időkben, majd úgy 2004 tájékán. Eseményekhez kötődtek, de folyamat részeként. A részleteket hagyjuk! Ahogyan Jean Valjean énekli A nyomorultakban: ember vagyok, nem rosszabb, mint más!

A sárási kocsmapult mögött

– Mit jelent a mai hétköznapokban színésznek lenni, ha összesúgnak mögötte az utcán vagy észreveszik, amint sorsjegyet kapar a postán?
– Itt van ez a sárási kocsma, ezt bérlem, rábeszéltek a működtetésére a barátaim. Szeretem csinálni, de a vállalkozások nehézségei következtében nem könnyű becsületesen üzemeltetni, márpedig másképp én nem is tudnám. Ma reggel pedig úgy volt, hogy nem én leszek a pult mögött, megjelent itt a törzsvendégek törzskara és tortával köszöntöttek. Nagyon szeretem ezeket az embereket, mert emberek – ha lehet, nagybetűvel. Persze Győrben, az utcán megállítanak, örülök, hogy tisztelnek, de hála a magasságos jó Istennek, messze nem vagyok celeb! Az ugyanis általában még nem tett le semmit és nem más, mint a saját farkát harapdáló macska. Engem ismernek a színházból, a színpadról, vagy egyszerűen azért, amit Ryan közlegény mond ki Spielberg híres háborús filmjében fél évszázaddal a történtek után, Miller százados sírjánál: Ugye, jó ember vagyok?
 

A súgók régi barátok

– Mennyire megterhelő a szereptanulás, mi az a mennyiség, ami optimálisnak tekinthető?
– Nehezen, nagyon nehezen tanulok, nekem a súgók a barátaim, sorolom is őket: Vlasics Rita, Jakab Anita, Pusztai Lilla. Viszont ha egyszer megtanultam, mint mondjuk Molnár tizedes teljes darabbeli szövegeit, visszamenőleg is emlékszem rájuk. Így volt ez például a Tóték esetében, amikor már az olvasópróbán beugrottak a főiskolai vizsgaelőadás tűzoltóparancsnokának mondatai. Amúgy pedig a tanulás nehézsége a szöveg mennyiségétől független, sőt, nemegyszer fordítottan arányos, amikor például két mondatod van adott helyen és pillanatban. A hosszabb szerepekben előfordulhat némi csúszás, ott viszont a kollégához kapcsolódás miatt jelent veszélyt a pontatlanság. Azaz, nem szabad hibázni, vagy jól kell kimászni belőle…

– Hogy áll a kulturális missziója a vendéglátóiparban szorgalmazott irodalmi műsorokkal?
– Ennél időszerűbb nem is lehetett volna a kérdés. Éppen a napokban volt vendégünk a hazai és külföldi költők verseit megzenésítő Misztrál együttes. Minden az anyagiakon múlik, nem egyszerű létrehozni, így el is döntöttük Kozák Gáborral, hogy egy ideig ritkábban lesz hasonló a Kozi Drinkbárban. Ha majd jő a konjunktúra, és még jőni kell, még jőni fog, akkor sűrűbben jelentkezik majd az irodalmi színpadunk.

Tévésorozatok és szieszta

– Ha néha egy-egy rövid időre el tudja felejteni a hivatását, akkor mivel foglalkozik a legszívesebben?
– Tévézek és tévézek, imádom a sorozatokat, a Helyszínelőket éppúgy, mint a Gyilkos elméket vagy a Dr. Csontot. Ezek kikapcsolnak, amíg nézem őket, nem kell törődnöm semmivel. Különben meg korán kelő vagyok, és a legjobb, ha próba és előadás között le tudok dőlni egy-egy órácskát aludni. Fiatal színész koromban nevettem, amikor az idősebbek ki nem hagyták volna ezt a sziesztát. A második ötven évem küszöbén már tudom, hogy igazuk volt.

A Leipzig idegenben, az Atalanta otthon szerzett előnyt
A visszavágókat március 10-én rendezik.
Az optimisták szerint április-májusban kifullad a járvány
Magyarországon a legkisebb gyanú esetén elrendelik a kórházi karantént.
Hosszabbításban jutott tovább a Honvéd
Hajrában szerzett góllal lett negyeddöntős a MOL Fehérvár.
Holtan találták egy magyar kamion sofőrjét Ausztriában
A tűzoltóknak be kellett törniük a jármű ablakát.
Gyász
„Egész életeden át szívesen dolgozva, szerényen éltél, most bánatot ránk hagyva, csendesen elmentél. Örök álom zárta le drága szemed, megpihenni tért két dolgos kezed, Drága Édesanyánk, Isten Veled! Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy ÖZV. TAKÁCS IVÁNNÉ szül. Hegedűs Katalin életének 86. évében csendesen elhunyt. Temetése 2020. február 22-én, szombaton 13 órakor lesz a mosonszentmiklósi temetőben. Engesztelő szentmise a temetés előtt, 12.15 órakor a helyi katolikus templomban. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló szerettei
„Elmentem, szeretteim, nehéz volt már élni, kopogok a Jóistennél bebocsátást kérni. Búcsúzom Tőletek, nekem így már könnyebb, értem néhanapján ejtsetek egy könnyet. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy édesanyánk, anyósunk, testvérünk, nagymamánk és dédim, CSIZMADIA JÁNOSNÉ „Cuni” 81 éves korában csendesen elhunyt. Temetési szertartása 2020. február 24-én, hétfőn 15 órakor lesz a győr-nádorvárosi köztemető új ravatalozójában. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Hosszú útra mentél, búcsút nem intettél. Ha elfáradsz utadon, pihenj meg egy percre, tekints az itt maradt, gyászoló szívekre. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesapám, nagyapánk, apósom, testvérem és rokonunk, HORVÁTH IMRE kéményseprőmester életének 78. évében csendesen elhunyt. Temetési szertartása 2020. február 24-én, hétfőn 14 órakor lesz a győr-nádorvárosi köztemető új ravatalozójában. Előtte, 12.30 órakor engesztelő szentmisét a győri Szent Erzsébet-templomban tartunk. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Lányod, családja és testvéred
„Ott pihensz, ahol már nem fáj semmi, a nyugalmadat nem zavarja senki. Az életed elszállt, mint virágillat, de emléked ragyog, mint a fényes csillag. Ami jót tettél életedben, érdemed legyen fönn az égben. Végső utadon indulj megnyugodva, szeretetünk elkísér égi otthonodba. Megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága férjem, édesapánk, nagyapánk, apósunk és rokonunk, KOLLÁR FERENC az egykori MVG és Pannon-Víz Zrt. dolgozója életének 71. évében, méltósággal viselt, súlyos betegségben elhunyt. Hamvasztás előtti búcsúztatása 2020. február 21-én, pénteken 12 órakor lesz a győri Szentlélek-templom altemplomában, engesztelő szentmisével egybekötve. Kérésének megfelelően hamvait szűk családja kíséretében visszük majd végső nyughelyére. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
„Uram, engedd be szent szívedbe, fogadd be a kegyelmedbe. Ami jót tett életében, érdeme legyen fönt az égben. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy ERDÉLYI GYULÁNÉ szül. Nagy Anna életének 86. évében elhunyt. Temetése 2020. február 21-én, pénteken 13.30 órakor lesz a vági temetőben. Előtte engesztelő szentmise 13 órakor a helyi templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk együttéreznek. Külön köszönetet mondunk a vasegerszegi Szent Miklós Idősek Otthona vezetésének, orvosainak és ápolóinak kitartó munkájukért. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett testvérünk, SIPŐCZ ANNA életének 71. évében, rövid betegségben elhunyt. Hamvasztás utáni temetése szentmisével egybekötve 2020. február 22-én 13.30 órakor lesz a hegykői temető kápolnájában. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
Fájó szívvel emlékezünk CSISZÁR GYULA születésének 100. évfordulójára! Suhanva száll az élet tova, ami elmúlt, nem jön vissza soha. Várni valakit, aki nem jön többé, az emlékét őrizzük szívünkben örökké. Szerető gyermekei, Erzsi, Laci, Éva és családjuk
Megrendülten búcsúzunk SZALAI BÉLÁNÉ Dul Etelkától, Kunsziget Község Önkormányzata Kulturális Bizottságának tagjától, az erdélyi testvérfalui kapcsolat alapítójától, a Szigetgyöngye Nyugdíjas Klub és Énekkar vezetőjétől. Évtizedeken át végzett példaértékű, önzetlen munkáját köszönjük. Emlékét tisztelettel megőrizzük. Kunsziget Község Önkormányzata, Szigetgyöngye Nyugdíjas Klub és Énekkar
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága feleségem, édesanyánk, nagymamánk, anyósom és rokonunk, SZALAI BÉLÁNÉ szül. Dúl Etelka Tusi 72 évesen, végtelen türelemmel és méltósággal viselt, súlyos betegségben visszaadta lelkét Teremtőjének. Hamvasztás utáni temetési szertartása 2020. február 22-én, szombaton 15 órakor lesz a kunszigeti temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága jó férjem, édesapám, apósom, nagyapám, testvérünk és rokonunk, ID. KISS LAJOS a Kisalföld Volán nyugdíjasa életének 79. évében csendesen elhunyt. Utolsó útjára 2020. február 20-án, csütörtökön 15.30 órakor kísérjük a tápszentmiklósi temetőben. Ezúton fejezzük ki köszönetünket mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett bátyám, keresztapám, sógorom, unokatestvérünk és rokonunk, MOLNÁR LÁSZLÓ életének 58. évében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. február 21-én, pénteken 11 órakor lesz a győr-nádorvárosi köztemető új ravatalozójából. Előtte engesztelő szentmise 10 órakor a győri Szent Imre-templomban. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
Fájó szívvel emlékezem TAMASICS JÓZSEF (Stocek) volt szentiváni lakos halálának 11. évfordulóján. ,, Életed fonala megszakadt tizenegy éve, angyalok könnyezve vittek az égbe. Fogtam a kezed és néztem az arcod, de hiába kértelek.... feladtad a harcot. Szíved megállt, az enyém apró szilánkokra tört, mérhetetlen fájdalmamba beleremegett a föld. Nem tehettem semmit... meredten néztem, ahogy drága lelked elveszik a fényben. Egyetlen vigaszom, hogy odafent vársz rám, és együtt repülünk majd az angyalok szárnyán. Egymást átölelve szállunk fel az égbe, és kéz a kézben állunk majd az Úr elébe. Szerető Feleséged
Fájó szívvel emlékezünk CSIGI SÁNDOR halálának 3. évfordulójára. Szomorú az út, amely sírodhoz vezet, hol megpihent a te jóságos szíved. Másképp lenne minden, hogyha velünk lennél, ha hozzánk szólnál, ha ránk nevetnél. Bennünk él egy arc, egy végtelen szeretet, amit tőlünk soha senki el nem vehet. Sírod előtt állunk, talán te is látod, körülötted van szerető családod. Tudjuk, hogy nem jössz, de olyan jó várni, hazudni kell a szívnek, hogy ne tudjon fájni. Örökké szerető feleséged, fiad, lányod és családja
Fájó szívvel emlékezünk MAGYAR LÁSZLÓNÉ Farkas Terézia halálának 10. évfordulójára. Mikor elmentél, kialudt egy csillag. Az Angyalok a mennyországba hívtak. De sajnos itt lent elvesztettünk Téged. A legtisztább Angyalát a földnek, s az égnek. Gyászoló család
Fájó szívvel emlékezünk MOLNÁR ANNA (Annus fodrász) halálának 1. évfordulóján. Nélküled szomorú a szívünk, üres a házunk, még most sem hisszük el, hogy hiába várunk. Sanyi, Karcsiék, Franzék, Öcsi és a barátok