Győr és környéke

2015.07.10. 19:02

Az enesei földeken a vihar arat: egyre dagad a botrány

Bitay Márton államtitkár felháborítónak tartja, hogy az enesei jegyző birtokvédelemre jogosultnak ítélte az ikrényi Inícia Zrt. korábban az államtól bérelt földjeit.

Cséfalvay Attila


"Pályáztak, de nem nyertek"

Kishantos száztizenöt kilométer, de sokkal közelebb van a megyéhez – legalábbis ami az állami földbérletek ügyét illeti.

A történet röviden: az ikrényi és enesei határban 750 hektár állami földet bérlő Inícia Zrt.-vel tavaly lejárt a szerződés, pályáztak, de nem nyertek, tizenkét környékbeli gazda közt osztották szét a szántót.

A cég vezetője előbérleti jogára és a jegyző által bejegyzett birtokvédelemre hivatkozik, a gazdák pedig arra, hogy ők a pályázat nyertesei, s birtokba vették a földeket (Kisalföld, 2015. június 24., július 3.).

Ketten viszont egy földön nem arathatnak, a jogi vita mellett a minisztérium is keresi a megoldást.



"Jogi nonszenszekkel találkoztunk"

"Az a kérdés, hogy van-e a földalapkezelővel szerződése az Inícia Zrt.-nek az állami területekre: nincs" – adta meg rögtön a választ Bitay Márton, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára.

Leszögezte, mindenben támogatják a pályázaton nyertes gazdákat. Úgy látja, meg kell várni a bíróság jogerős ítéletét. Felháborítónak tartja az enesei jegyző határozatát, hogy az Inícia kérésére bejegyezte a birtokvédelmet az állami területre.

Azt sem érti, a Győri Járásbíróság miért halasztotta el az eljárást (melyben a jegyző határozatának megsemmisítését kérték – a szerk.). "Jogi nonszenszekkel találkoztunk" – közölte.

Úgy látja, ősszel lezárulhat az ügy, s ha Andrew Hunter ismét betakarításba kezd az állami szántókon, "akkor annak vállalnia kell a következményeit".

"Szükségesnek látszott az azonnali döntés meghozatala"

Csapó-Molnár Violetta jegyző elmondta: 2014 júliusában az Inícia Zrt. kérelmet nyújtott be birtokvédelmi ügyben több enesei ingatlanra vonatkozóan a magyar állam képviseletében eljáró Nemzeti Földalapkezelő Szervezettel (NFA) szemben.

"Megállapítottam, hogy az Inícia Zrt. birtokvédelemre jogosult a Pesti Központi Kerületi Bíróságnál folyó peres eljárás lezárulásáig, és köteleztem az NFA-t a birtokháborítástól való tartózkodásra."

A kérelemben leírtak alapján "szükségesnek látszott az azonnali döntés meghozatala a földeken végzett mezőgazdasági tevékenység jellege, a folyamatosság biztosítása és az elháríthatatlan károk elkerülése érdekében a bíróság ideiglenes döntése meghozataláig, amely által a lehető legkisebb mértékben következik be kár a felek valamelyike vagy akár mindegyik fél oldalán."

"Érdemi döntést hoztam"

Az NFA kereseti kérelmet nyújtott be a Győri Járásbírósághoz, kérték a jegyzői határozat megváltoztatását, végrehajthatóságának felfüggesztését.

"Az érintett gazdák ugyanezen ingatlanokra birtokvédelmi kérelmet nyújtottak be az Inícia Zrt.-vel szemben 2014 októberében, mely eljárásokat felfüggesztettem a Győri Járásbíróságon született jogerős döntés meghozataláig.

Az ügyben korábban kiadott határozatommal érdemi döntést hoztam, melyre felfüggesztő vagy a jegyzői határozat megváltoztatására vonatkozó döntés nem született a járásbíróságon."

"Én viaskodjak most az enesei jegyzővel?"

Horváth László, a földbérleti pályázat egyik nyertesének édesapja szerint Hunterrel már korábban felbonthatta volna a szerződést a földalapkezelő.

"Az egyik, korábban általa használt területen mindenféle lomot találtunk. Tavaly októberben birtokba kaptuk a területet, majd novemberben egy Nébih-ellenőrzés során bennünket akartak megbüntetni, csak a fellebbezés után sikerült elérnünk, hogy ne kelljen bírságot fizetnünk.

Nem igaz, hogy a pályázaton nyertes fiatal gazdák – így a lányom is – csak a nevüket adták volna, hisz ők is gazdálkodnak" – mondta, hozzátéve, szerinte az Iníciának "így is maradt elég földje".

Horváth László több másik gazdával hétfőn a minisztériumba megy, ahol Bitay államtitkárral, a földalapkezelő vezetőjével és jogászával tárgyalnak. "Én viaskodjak most az enesei jegyzővel? Ezt a harcot régen nekik kellett volna már rendezniük" – fakadt ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!