Győr és környéke

2019.02.02. 08:00

Az Audi új polcra tette a bérszintet

"Két napig elégedettek voltak a dolgozóim a kilencszázalékos béremelésükkel; aztán jött az Audi-béralku...". Ha csupán egyetlen mondattal kellene összefoglalni, milyen hatással van (lehet) a 18 százalékos béremelés a helyi ipar eddigi fizetéseire, az előbb idézett jól tükrözi a helyzetet.

Sudár Ágnes

Amikor az audis bértárgyalások finisbe fordultak, az elvi szintről a gyakorlatira emelkedett a kérdés: az Audi a helyi bérszintet új polcra helyezi? A számok mostanra ismertek – 18 százalékos, de legalább havi bruttó 75 ezer forint béremelés, 400 ezer forint cafeteria –, a válasszal ezért nem várhatunk tovább. Elsősorban a német vállalat beszállítóit, illetve a régió iparának ismert kis- és középvállalkozóit kerestük meg, hogy megtudjuk, mit kezdenek ők az Audi által teremtett helyzettel.


"Ahogy mondani szokás, folyamatban lévő ügyről nem nyilatkozunk" – ha még egy beszédes mondatot kellene találnunk, amelyet tegnap kaptunk, akkor ezt is elő kell vennünk. A cégek vezetői nemigen akartak/tudtak választ adni erre a kérdésre, de hátteret azért festettek – kérve, hogy a cégüket véletlenül se nevesítsük. Mivel szinte mindenki ugyanazt a kottát mondta el, így viszonylagos biztonsággal állíthatjuk, hogy 2019 elején ez most a helyzet a helyi iparban.


Az Audi béremelése nagyon komoly helyzetet teremtett, ebben nincs vita az érintettek között. Igazából az a kis- és középvállalkozói közeg sem nyugodhat meg, akik a 2019-re szóló bérmegállapodást mostanra megkötötték. Mert a dolgozói valóban addig a pillanatig voltak elégedettek a nyolc-kilenc százalékos, van, ahol két számjegyű emeléssel, amíg nem szembesültek az egyébként is magasabb alapszintről induló audis 18 százalékkal.

 

Az Audi béremelése nagyon komoly helyzetet teremtett, ebben nincs vita az érintettek között. Fotóillusztráció: H. Baranyai Edina


"Megvizsgáljuk a hatását" – szólt a diplomatikus válasz több helyről is, de egyesek nem tartották kizártnak, hogy év közben még hozzá kell nyúlniuk a dolgozóik béréhez. Nem lesz könnyű, mert bárkinek is a beszállítói, a szerződéseket a felvásárlókkal már megkötötték 2019-re; s hiú ábránd azt gondolni, hogy a nagyvállalat majd elfogadja az emelési igényüket, mondván, a bérköltségeik megugrottak. Nekik tehát a hetekkel-hónapokkal ezelőtt megkötött szerződésből kell kigazdálkodni a lehetséges béremelést is, de ezzel kivárnak, amíg csak lehet. 


Érdekes volt azt is hallani, hogy az Audi mint "jolly joker" épp a mögöttünk hagyott időszakban kezdett volna megkopni; a munkavállalók már nem feltétlenül a német vállalat nevével jöttek, hanem azzal, hogy „kaptam máshonnan ajánlatot". Ez most ismét változni fog, jósolták a vállalatok vezetői, illetve HR-esei, ismét sokat fogják hallani az "Audi"-t. Ahogy a béralku elején kevésbé elfogult pozícióból mondhatott véleményt Sragner László, a VOSZ megyei elnöke, úgy most is hivatkozhat a saját véleményére Pintér-Péntek Imre, a kereskedelmi és iparkamara megyei elnöke. Ő optimistább, mint Sragner volt, aki szerint a kis- és középvállalkozások 30–40 százaléka komoly bajba kerülhet egy markáns audis béremelés után – márpedig a 18 százalék az. 


A kamarai elnök szerint alkalmazkodóképességben a világelsők közé tartozunk, ezért bízik abban, hogy a vállalkozók többsége megtalálja a megoldást. Egyedül viszont valóban nem fog mindenkinek sikerülni ez, Pintér-Péntek ezért hangsúlyozza ismét (erről korábban a Kisalföldben már beszélt), hogy az állami szerepvállalás elkerülhetetlen. "Lehet ez járulékcsökkentés vagy például az, hogy a tizenharmadik havi bér elkerülhetetlenségét tudomásul véve annak közterheit átvállalja az állam." Pintér-Péntek Imre kimondhatja, amit az érintettek nyilván sokkal nehezebben tehetnek meg: "Az audis bérmegállapodás egyértelműen kihat a régió bérszintjére." S ez még akkor is igaz, ha a mondás talán soha nem volt ennyire igaz: addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér.

 

Pintér-Péntek Imre kamarai elnök. Fotó: H. Baranyai Edina

Pintér-Péntek Imre kamarai elnök. Fotó: H. Baranyai Edina

Címkék#audi#Győr

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!