Győr és környéke

2019.03.05. 08:00

Az anyát az ágy már ne húzza

A kórházaknak tegnap kellett választ adni a fenntartójuk számára, hogy hány olyan ágyra van szükségük, amelyen a szülők alhatnak a gyermekük mellett. A régió legnagyobb intézményét, a győri Petzet kérdeztük ennek apropóján.

Sudár Ágnes

A budapesti Heim Pál-kórházban tapasztalt, elkeserítő helyzet hívta fel a figyelmet egy korántsem elhanyagolható kérdésre: a beteg gyerekek mellett milyen körülmények között tudnak éjszakázni a szüleik?


A székeken, otthonról hozott polifoamokon töltött éjszakákat senki nem kívánja magának, de amikor a kicsi gyerekükről van szó, nyilván ezt is bevállalják a szülők. De nem kellene, s az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) a hétvégén közleményben tudatta, hogy mostantól nem is kell.


Soron kívül, az első negyedév végén elindul ugyanis a szülők elhelyezésére szolgáló ágyak beszerzése – ehhez évente 660 millió forintot biztosít az állam.

Felvételünkön Benjámin, aki egy hetet volt a győri kórházban az édesanyjával. Fotó: H. B. E.

Felvételünkön Benjámin, aki egy hetet volt a győri kórházban az édesanyjával. Fotó: H. B. E.

A közleményben kiemelte az ÁEEK azt is, hogy „a kórházak közül a legtöbben már korábban megteremtették a beteg gyermekek közeli hozzátartozóinak megfelelő elhelyezését", de az is tény, hogy „van néhány intézmény, amely nem teljesítette az ezzel kapcsolatos elvárásokat".


A Petz-kórház az előbbi csoportba tartozik, alapítványi segítséggel (ez a Lurkó Alapítvány volt) tizennyolc évvel ezelőtt már beszereztek kihajtható, felfújható fotelágyakat. „Az alapításunkkor már figyeltünk erre a kérdésre is" – mondta az alapítványt azóta vezető Zajovicsné Vizer Bernadett. Mintegy 15 olyan ágy van a gyermekosztályon, amelyet használnak most is, ha kell.


 A Petz-kórház ráadásul egyike azoknak az intézményeknek, amelyek tavaly év végén egy civil kezdeményezés folytán tábori ágyakat is kaptak.


Orosvári Zsolt mellett egy győri fogorvos, dr. Utassy Viktor volt a főszervező, s melléjük állt még két alapítvány, az Anyák az Anyákért és a Social Point. Dr. Ruszinkó Viktória, a győri gyermekosztály vezető főorvosa hozzátette: a „lurkós" ágyakon felül 10 tábori ágyat a gyermeksebészeten, 15-öt pedig a gyermekosztályon használnak.

Karácsonykor adták át az ágyakat, dr. Utassy Viktor (a képen balra) a többi segítővel.

Karácsonykor adták át az ágyakat, dr. Utassy Viktor (a képen balra) a többi segítővel.

A csecsemőrészlegen eleve megteremtették a feltételeket a szülők számára, akik egyébként sehol nem fizetnek azért, hogy a gyermekük mellett lehetnek.


Epilepsziás rohammal került kórházba a kicsi Benjámin, édesanyjával egy hetet kellett kórházban tölteniük. Nikoletta, az anya mondatát az érti igazán, akinek ilyenben már volt része: az ágy mellett ülve eltöltött órák a legfárasztóbbak.


„Utána önmagában már az a tény, hogy kinyújtózhattam, nagyon jó volt." A kisfiút eddig három roham miatt szállították kórházba, a család tehát három alkalommal tapasztalta meg, mennyit jelent egy ágy. Próbálták az alapítványi, illetve az új tábori ágyakat is.


Ezek az ágyak napközben értelemszerűen nincsenek kinyitva, egy háromágyas kórteremnél bajos lenne hat ágynak folyamatosan helyet biztosítani. De nem is ez a cél, hanem az, hogy az éjszaka legyen megoldott. 


A válasz tehát a cikk legelején feltett kérdésre: a Petz-kórház nem kért a fenntartótól külön ágyakat a szülőknek, mert azok biztosítottak a régió legnagyobb forgalmú kórházában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!