Győr és környéke

2019.08.28. 16:11

Átszabják a szelektív hulladékgyűjtést a győri régióban

Első lépésként hat településen minden háztartás kap egy 240 literes kukát, amibe papírt, fémet és műanyagot lehet tenni.

kisalfold.hu

Aki Győrben vagy a térség településein jár, évek óta áldatlan állapotokkal szembesülhet a szelektív szigetek környékén, ahol hulladékhalmok nőnek az edények mellett. A problémával lapunk is többször foglalkozott. A Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Társulás elnöke, Borsi Róbert –, két tagja – Friderics Cecília nagyszentjánosi és Varga Gábor tényői polgármester –, valamint Sági Géza, a Győri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője szerdán sajtótájékoztatón jelentette be, hogy milyen fejlesztésekkel kívánnak az elmúlt három évben egyre súlyosabbá gondokon úrrá lenni.


Elhangzott: első lépésként hat faluban – Abdán, Börcsön, Ikrényben, Kunszigeten, Öttevényen és Mosonszentmiklóson – 2020 első negyedévében tesztjelleggel átalakítják a szelektív hulladékgyűjtés rendszerét. Minden háztartás kap egy 240 literes kukát, amibe papírt, fémet és műanyagot lehet tenni. Ezeket havonta egyszer ingyenesen fogja üríteni a szolgáltató. Ezzel párhuzamosan az e községekben lévő szigeteken már csak az üveget lehet majd elhelyezni.


Az e hat településen szerzett tapasztalatokat is felhasználják majd a folytatáshoz, amelynek lényege, hogy a következő két-három évben a Győri Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Társuláshoz tartozó 111 faluban és kisvárosban, valamint Győr családi házas övezeteiben valamennyi háztartás kap egy-egy 240 literes kukát a papír, a műanyag és a fém gyűjtéséhez, amit szintén havonta egyszer ürítenek majd, ingyen. Ezeken a területeken a szelektív szigeteken ugyancsak az üveg elhelyezésére nyílik majd mód. Győrben a tervek szerint elsőként Kismegyer és Szabadhegy egyes részeit kapcsolják be ebbe a rendszerbe. Ennek megvalósításához ugyanakkor szükség van egy további nagy fejlesztésre, automata válogatósort helyeznek üzembe várhatóan a jövő nyáron a győr-sashegyi hulladékkezelőben. A válogatás automatizálása elengedhetetlen feltétele a házhoz menő rendszer további bővítésének.


A megyeszékhely tömbházas övezeteiben nem ezt a megoldást alkalmazzák. Ott, mint Borsi Róbert elmondta, bővítik a szelektív szigetek, illetve ahol lehetséges az edények számát, s a következő időszakban 20 helyszínen földbe süllyesztett edényeket helyeznek el. Ilyenek két helyen vannak jelenleg Győrben, a Tompa utcában és az egykori zsinagóga mellett, s az eddigi üzemeltetési tapasztalatok kedvezőek. Mindemellett a lakossági szemléletet is igyekeznek a kedvező irányba fordítani, amire kampányt indítanak, mert a politikus szerint a bajok egyik forrása, hogy a sokan nem rendeltetésszerűen használják a szigeteket.


Sági Géza kijelentette: a tíz éve létrehozott hulladékgazdálkodási rendszerbe azért is bele kell nyúlni, mert megváltoztak a fogyasztói szokások, egyre több a hulladék. A Kisalföld kérdésére, miszerint vannak-e ebből a szempontból rosszabb és jobb városrészek, azt válaszolta, hogy már nincsenek. Két területet azért mégiscsak kiemelt: a belvárost, ahol amiatt nagyobb a gond, mert sok a kiskereskedelmi üzlet, amelyek szabálytalanul a lakossági szelektív szigeteket használják, valamint azokat a részeket, ahol legális vagy illegális munkásszállók működnek. Az utóbbi helyeken különösen nagy mennyiségben raknak kommunális hulladékot a szelektív gyűjtőkbe vagy mellé.


A sajtótájékoztatón Varga Gábor és Friderics Cecília üdvözölte a változást. Utóbbi polgármester megjegyezte: a nagyszentjánosi önkormányzat évente mintegy félmillió forintot költ arra, hogy tisztán tartsa a szelektív szigetek környékét. Az utóbbi összeg Győrben több tízmillió forint, derült ki lapunk kérdésére Sági Géza szavaiból.


Borsi Róbert leszögezte: az új gépjárművek vásárlását is tartalmazó fejlesztések, változtatások 1,3 milliárd forintba kerülnek, amire megvan a fedezet. Az összegben ugyanakkor csak az első körben bevont hat település új kukái szerepelnek, a többi háztartásé nem. Hozzátette azt is, hogy a tervezett megoldási javaslatok feltűntek a Kisalföld cikkeinek olvasói kommentjeiben is.



Nyitóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!