Győr és környéke

2019.07.03. 09:00

Aratás előtt - Kevesebb kerülhet a magtárakba, mint amit a legutolsó becslés mutat

A legfrissebb, június közepi állapotot tükröző becslés szerint közepes termés ígérkezik a nyári betakarítású növényekből. Félő azonban, hogy azóta romlott a helyzet.

Hancz Gábor

„Olyan bolond időjárás volt, hogy csak saccolni lehet, milyen lesz a termés. Nem tudni, hogy az áprilisi meleg és aszály mit vett ki" – mondta lapunknak Szalay Győző. A kunszigeti Zöld Mező Mezőgazdasági Szövetkezet vezetője szerint ez igaz az árpára, amit a héten terveznek learatni, s a búzára is. Utóbbiról úgy vélte, túl sok jóra nem lehet számítani, s inkább kellemesen csalódjanak, de meglepő volna, ha közepesnél jobb lenne a termésátlag. „Igaz a mondás: az időjárás mindig visszaad. A májusi sok eső nélkül mehetnénk a sóhivatalba" – tette hozzá.


A kónyi Haladás Mezőgazdasági Szövetkezetnél már szombat délre végeztek a 81 hektár árpa betakarításával. „Ötvenkét mázsás átlag lett, kicsivel gyengébb a tavalyinál. A búza viszont tavaly nálunk nagyon rossz volt, annál most biztosan jobb lesz" – fejtegette Nagy Károly elnök. Megjegyezte, az utóbbi hetek száraz kánikulája után lassan már imádkozni kell az esőért, mert a napraforgónak és a kukoricának is nagyon-nagyon kellene a csapadék.


Rekordtermésről szó nincs a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara legfrissebb, június 18-i állapotot tükröző jelentésében sem. Eszerint búzából például Győr-Moson-Sopron megyében a tavalyinál jobb átlag várható, de gyengébb, mint akár 2014-ben vagy 2015-ben. Árpából az utóbbi hat esztendő legrosszabb adata kerülhet a statisztikába. Az elmúlt öt év átlagában a várható repce- és rozstermés közepesnek ígérkezik mindkét észak-dunántúli megyében. Szabó Lajos Győr-Moson-Sopron megyei főfalugazdász ugyanakkor úgy látja, hogy a termésbecslés készítése óta eltelt két hétben rosszabb lett a helyzet, a nagy hőség és a kevés csapadék következtében. „Pörögnek visszafelé a száz kilók" – fogalmazott, utalva arra, hogy nem lenne meglepő, ha a tényleges számok alacsonyabbak lennének a becsülteknél. „A mostani nagy meleg már kezd ártani a kukoricának is, amelyben sok a közepes vagy a gyenge tábla" – mondta.


Az Agrárminisztérium országosan arra számít, hogy a nyári aratású szántóföldi növényekből 7,7 millió tonna kerül a magtárakba a mintegy 1,6 millió hektárról. A becslések szerint az idei termés mennyisége 2 százalékkal marad majd el a tavalyitól, és 6,6 százalékkal az elmúlt öt év átlagától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!