Győr és környéke

2016.05.13. 13:56

Árad a Mosoni-Duna Győrnél: nem várható készültségi fokozatot megközelítő vízállás - fotó

A Duna és a Rába felső szakaszán, elsőfokú árvízvédelmi készültségi szintet megközelítő vízállások várhatók.

kisalfold.hu


Vasárnap, 12.39

"A Duna az alsó-ausztriai szakaszon árad. Az érkező vízhozam Kienstocknál péntek reggel 2100 m3/s körüli volt. Az osztrák előrejelzés szerint itt vasárnapra 3000 m3/s körüli vízhozam valószínű. Az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése szerint Igazgatóságunk működési területén a nagybajcsi vízállás a jövő hét elejére megközelítheti az I. fokú készültség szintjét (470 cm).

Rajkánál az Öreg-Duna mederbe átadott vízhozam 450 m3/s körüli volt. Dunakilitinél a hullámtéri vízpótló rendszerbe bevezetett vízhozam 100-110 m3/s körül alakul.

A csapadék hatására kisebb árhullám alakult ki a Rába és a Répce felső szakaszán, de Igazgatóságunk területén nem várható készültségi fokozatot megközelítő vízállás. A Lajta felső szakaszán is csak kismértékű áradás volt tapasztalható, jelentős árhullámra itt sem számítunk.

Kisvízfolyásainkon többfelé kezdődött ki kisebb-nagyobb mértékű áradás, de jelentős árhullámra sehol nem számítunk" - olvasható az Észak-dunántúli Vízügyi Hatóság honlapján.

Az időjárás előrejelzések szerint vasárnaptól mindenhol jelentősen csökken a várható csapadék mennyisége.

Korábban - A sok eső a Duna és a Rába vízszintjét is megemeli - Villámáradás az Ikván

Több folyón is árhullámokra kell számítani a következő napokban várható jelentős mennyiségű csapadék miatt, de valószínűleg csak a legalacsonyabb, elsőfokú készültséget kell majd elrendelni - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) pénteken.    

Kifejtették: a következő időszakban többfelé várható eső, zápor, néhol zivatar. A hatnapos előrejelzés szerint a Felső-Duna és az Inn vízgyűjtőjén 16-42 milliméter, a Dráva és a Mura vízgyűjtőjén 26-34, a Felső-Tisza vízgyűjtőjén 24-40, a Körösök és a Maros vízgyűjtőjén 21-28 milliméter körüli csapadékra lehet számítani.
   

Villámáradás az Ikván


 A Duna és a Rába felső szakaszán, a Túron, a Fekete-Körös alsó szakaszán és a Kettős-Körösön elsőfokú árvízvédelmi készültségi szintet megközelítő vízállások várhatók, a Duna és a Tisza más szakaszain, valamint a mellékfolyókon kisebb árhullámok levonulására, jellemzően enyhén emelkedő vízszintekre készülnek a szakemberek. A Fekete-Körös felső szakaszán lehetnek a másodfokú árvízvédelmi szintet megközelítő, elérő vízállások - írták.   

 Az árhullámok fogadására felkészültek a vízügyi szervezetek, azok levonulását folyamatosan figyelemmel kísérik - írta az OVF, hozzátéve: ha szükséges, felállítják a fokozatoknak megfelelő őri és figyelőszolgálatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!