Győr és környéke

2018.11.12. 10:22

Akadémiai díjat alapított a győri QP Zrt., évente 5 kutatót ismernek el

A Magyar Tudomány Ünnepének nyitórendezvényén, a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében jelentette be Bogisich Ferenc, a győri Qualitative Production Gépipari és Kereskedelmi Zártkörűen Működő Részvénytársaság vezérigazgatója, a Magyar Tudományos Akadémiával közösen díjat alapít.

kisalfold.hu

tfői díszközgyűlésen Lovász László akadémia elnök ünnepélyesen bejelentette, hogy a Magyar Tudományos Akadémia és a Qualitative Production Gépipari és Kereskedelmi Zártkörűen Működő Részvénytársaság az alkalmazott tudományok területén kiemelkedő eredményeket elért kutatók részére QP Akadémiai Kiválóság díjat alapítanak.

Bogisich Ferenc a QP Zrt. vezérigazgatója és Lovász László a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.

Az emlékplakettet, az oklevelet és a díjat az MTA elnöke és a QP Zrt. vezérigazgatója együttesen adja át ünnepélyes keretek között a Magyar Tudományos Akadémia évi rendes közgyűlésén. A QP Akadémiai Kiválóság díj megalapításáról szóló dokumentumot Lovász László, az MTA elnöke és Bogisich Ferenc, a QP Zrt. vezérigazgatója írta alá.

 

Bogisich Ferenc vezérigazgató ünnepi beszéde a Magyar Tudomány Ünnepén:

 

˝Itt állni a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében a magyar tudomány ünnepén, számomra egyszerre megható, megtisztelő és felemelő.

Felemelő, ahogy Lotz Károly freskójáról rám tekint hazám kultúrtörténete, a nemzet nagyjai között Szent István és Mátyás király.

Megtisztelő, hogy Önök között, a magyar tudomány palotájában üzletemberként szólhatok.

Megható, hogy azzal állhatok a Magyar Tudomány Akadémia tagsága elé, hogy megköszönjem a lehetőségét annak, hogy az Önök kutató, tudományos munkája által Magyarországot szolgáljam és az alkalmazott tudományok területén elért sikerek elismerésére, a Qualitative Production Gépipari és Kereskedelmi Zrt. 25 éves jubileuma alkalmából a Magyar Tudományos Akadémiával közös díjat alapíthatok.

Évente 20 millió forintot adományoz a QP Zrt. a QP Akadémiai Kiválóság díjra, mely a kiemelkedő eredményeket elért, 45 év alatti kutatókat jutalmazza.

Az élet- és társadalomtudományok területéről 1-1 főt, a természettudományok területéről 2 főt, továbbá 1 főt a külföldön tevékenykedő magyar tudományos közösségből.

A díj pénzjutalommal és iparművésszel terveztetett „trófea" átadásával is jár.

Az elismerést az alapítvány kuratóriuma ítéli oda.

A testület tagjai az MTA három alelnöke, egy külföldön élő magyar származású tudós, valamint a QP Zrt. vezérigazgatója.
A díjazott személyére a kuratórium által felkért, az MTA tudományos osztálya által delegált akadémikus tehet javaslatot, ennek alapján a kuratórium az MTA elnöke elé terjeszti döntési javaslatát. A díjat az elődök hagyományait ápolva és a területen újabb kiemelkedő eredmények elérését ösztönözve, hagyományteremtő céllal, 2019-ben adjuk át először az MTA évi rendes közgyűlésének ünnepi megnyitóján.

Gépgyártó cég tulajdonosaként öröm számomra, hogy QP Akadémiai Kiválóság díjjal, olyan kitüntetések mellé sorakozhatok, mint az 1897 óta átadott Wahrmann Mór-érem, amelyet a kereskedelem és ipar területén kiváló eredményeket elért személyeknek ítélik oda.

Kívánom, hogy a leendő díjazottak olyan tudományos sikereket érjenek el, mint a fent említett díj kiválóságai: köztük Kandó Kálmán vagy Weiss Manfréd.

Hiszem, hogy a gazdasági siker példamutatásra kötelez. Azt vallom, hogy az igazán fontos dolgokra, a nemes célokra, az emberi kapcsolatokra rá kell szánni az időt. Ma sokkal jobban, mint az elmúlt századokban, ámbár a tempó nem így diktálja. Számomra természetes, ha az üzleti sikereim lehetővé teszik, akkor jó és nemes ügyek mellé állok, hiszen magunknak teremtünk értéket a produktív és a szellemi befektetésekkel is. Ebben nem tehetünk különbséget az üzletember és a polgár között.

Magánemberként kéziratok gyűjtésével foglalkozom és büszke vagyok arra, hogy nem egy olyan nemzeti nagyság gondolatait őrzöm, akik e falak között elmélkedésükkel, tetteikkel az ország felemelkedéséért dolgoztak.

A minap kézbe vettem gyűjteményem egyik különleges darabját, gróf Széchenyi István 1839-ben írt levelét szülővárosom, Győr alispánjához. Ebben fejtegeti Széchenyi, hogy miért látja szükségesnek a Rába és Rábca folyók szabályozását. Ezek a 179 éve írt sorok átíveltek az évszázadokon és megérintett a világ láthatatlan erőinek a rendje, amit ma már a tudomány is elismerten kutat.

Az alispánnak írt okos okfejtés ezzel zárult a levelében: Kéri szolgája! Kéri barátja! Széchenyi István.

Kérem Önöket, hogy tudásukkal, támogatásukkal segítség, hogy a QP Akadémiai Kiválóság díj azt szolgálja, amit akadémiánk alapítója: nemzetünket.˝

 


Előzmény


– Az MTA elnöksége 2018. májusi ülésén elfogadta Bogisich Ferenc tulajdonos-vezérigazgatónak a díj alapítására tett felajánlását. Eszerint a QP Zrt. a Magyar Tudományos Akadémiával közösen díjat alapít, melynek odaítélését az MTA-ra bízta.

– 2018. szeptember 7-én Vékás Lajos, a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke a QP Zrt. 25 éves születésnapi ünnepségén jelentette be, hogy közös díjat hoznak létre, melyre évente 20 millió forintot adományoz a QP Zrt. A díj a kiemelkedő eredményeket elért, 45 év alatti kutatókat jutalmazza.

 

QP Akadémiai Kiválóság díj


– A díj az alkalmazott tudományok terén kiemelkedő eredményeket elért, 45 év alatti kutatókat jutalmazza. Az élet- és társadalomtudományok területéről 1-1 főt, a természettudományok területéről 2 főt, továbbá 1 főt a külföldön tevékenykedő magyar tudományos közösségből.

– A díj pénzjutalommal és iparművésszel tervezett „trófea" átadásával is jár, amelyen az MTA és a QP Zrt. logója is megjelenik.

– Az elismerést az alapítvány kuratóriuma ítéli oda. A testület tagjai az MTA három alelnöke, egy külföldön élő magyar származású tudós, valamint a QP Zrt. vezérigazgatója.

– A díjazott személyére a kuratórium által felkért, az MTA tudományos osztálya által delegált akadémikus tehet javaslatot, ennek alapján a kuratórium az MTA elnöke elé terjeszti döntési javaslatát.

– A díjat az elődök hagyományait ápolva és a területen újabb kiemelkedő eredmények elérését ösztönözve, hagyományteremtő céllal, 2019-ben adják át először. Az ünnepélyes díjátadásra az MTA évi rendes közgyűlésének ünnepi megnyitóján kerülhet sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!