Győr és környéke

2019.06.26. 08:19

A zöld-fehér Audi ETO-ereklyék a mellrákkal küzdő nők gyógyulását segítik Győrben - fotók

Egy hónapja indítottuk a Petz-kórházzal közös mini kampányunkat a mellrák ellen. Ennek fontos jótékonysági része volt a BL-aranylabda licitre bocsátása. A jó cél érdekében két zöld-fehér "kincset" ajánlott fel Danyi Gábor, a BL-győztes győri csapat vezetőedzője.

Szeghalmi Balázs

Egyre többen jelentkeznek szűrésre


Azt a kézilabdát, amellyel többek közt megszerezték a győri zöld-fehérek a Bajnokok Ligája trófeát májusban, másrészt Veronica Kristiansen aláírt mezét. Az említett játékszer az egyedüli kézilabda, amit az aranykovács győri csapat játékosai szignóztak a BL-diadalt követően.


Mint a kampány elején írtuk: Győrben a nők kevesebb, mint harmada járt csak el mammográfiai szűrésre az elmúlt években. Az utóbbi hetekben fordult a trend. Egyre több 45 és 65 év közötti nő él az ingyenes vizsgálattal a kisalföldi megyeszékhelyen. Így esély ad magának, hogy minél hosszabb életet tölthessen a családjával.

 

Méhes József Dávid fotósunk kérésére fel is vette a zöld-fehér ETO-mezt.

Több mint egy milliót ért a BL-aranylabda


Az "aranylabda" és a Veronica Kristiansen mezének kikiáltási ára 300 ezer forint volt. A befolyt összegből a Petz-kórház sebészeti osztálya olyan speciális eszközt akar beszerezni, amely a mellrákkal küzdő nők gyógyulását segíti. Az új gamma kamerára végül 1 150 000 forint gyűlt össze. A licit 700 ezer forintnál állt meg, ezt az összeget a mosonmagyaróvári Méhes József Dávid ajánlotta fel.


Mielőtt Danyi Gábor átadta volna az aranylabdát és az aláírt zöld-fehér mezt a sebészeti osztályon, szóba került: a gamma kamera jóval több pénzbe kerül, mint 700 ezer forint. Így a Lajta-parti ingatlanfejlesztő "emelte a tétet" 300 ezer forinttal, azaz hétszámjegyűvé vált a végösszeg. Az egy millió forintot a Kisalföld alapítványa, a Jóakarat Hídja további 150 ezer forinttal egészítette ki.

 

Méhes József Dávid kézfogása dr. Vasi Imrével, a győri sebészeti osztály főorvosával.

Életmentés a Petzben


"A mellrák elleni felhívás nagyon fontos ügy. Kedvelem az ETO játékát, Danyi Gábor szakmai hozzáértését, emberi hozzáállását a világ legjobb női kézilabda csapatához pedig példaértékűnek tartom. Az említetteken túl azért támogatom örömmel a Petz-kórházat, mert 15 éve egy súlyos baleset után megmentették az életemet itt. Másfél hónapot feküdtem az intenzív osztályon, rengeteget köszönhetek a győri orvosoknak" – mondta Méhes József Dávid.


Az "aranylabda" egyébként vakszos – utóbbit azért használják a kézisek, hogy jobban tapadjon a játékszer – és jól látszódnak rajta a Rosztov elleni csata nyomai. Az Imocent Kft. ingatlanfejlesztő társaság ügyvezetőjétől megtudtuk: mind a BL-labda, mind a zöld-fehér ETO-mez a mosonmagyaróvári cég irodájában fog helyet kapni. Méltó helyen, szép vitrinben.

A mellrák elleni győri mini kampány írásait ide, ide, ide és ide kattintva olvashatják el.

Danyi Gábor adta át Méhes József Dávidnak az aranylabdát Pozsgai Márta, Dr. Drozgyik András és Dr. Huszár Tamás társaságában. Fotók: H. Baranyai Edina.

Tudatos egészségnevelés


Végül, térjünk vissza a kezdetekhez. Onnan indult az ügy, hogy rengetegen hanyagolják a szűréseket. Dr. Huszár Tamás és Dr. Vasi Imre, a Petz-kórház sebészeti osztályának főorvosai egyetértenek abban: már az iskolában a jelenleginél jóval nagyobb hangsúlyt kellene fektetni az egészségnevelésre. Ha ez megvalósulna, sokkal többen és főleg tudatosabban vennének részt a szűrővizsgálatokon.

Ami ingyenes, arra nincs igény?


Az aranylabda-átadást követő beszélgetésen hangzott el: egyes európai és tengerentúli országokban fizetni kell a mammográfiáért, mégis a népesség arányt tekintve több nő megy el a vizsgálatra, mint itthon. Ezen a ponton vetődik fel, hogy ami ingyen van, az úgy tűnik, valamiért nem eléggé értékes egyeseknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!