Győr és környéke

2016.11.04. 10:40

A vonatok robaja elviselhetetlen mértéket ölt Győrszabadhegyen - videó

A győrszabadhegyi Pannónia utcában lakók közül 86 írták alá azt a petíciót, melyben a zajártalom csökkentését kérik. A 60 családi házban körülbelül 220 ember él. A fő gondot az otthonoktól 30-70 méterre dübörgő személyvonatok és tehervagonok jelentik.

Szeghalmi Balázs


A Győr-Celldömölk és a Győr-Veszprém vonalon napi átlagban több mint 50 személyvonat és tucatnyi tehervonat érinti Győrszabadhegyet. "Ahogy az elmúlt években jelentős fejlesztéseken esett át a győri Ipari Park, ezzel együtt arányosan nőtt a Győr-Celldömölk vasútvonal teherforgalma.


A pályán közlekedő régi motorvonatok mellett elavult dízelmozdonyok haladnak, gyakran többszáz méter hosszúságú szerelvénnyel. A zaj- és rezgéshullámok elérték a kritikus szintet, tartunk az egészségkárosító hatásuktól" – mondta Csák Péter, a lakossági összefogás koordinátora.


 

Videó: Cseh Róbert



95 decibelt mértek a lakók


Az utcában élők a zajszennyezés miatt többször keresték a MÁV-ot és Győrszabadhegy önkormányzati képviselőjét, de érdemi választ nem kaptak. "A méréseink szerint este 22 óra és reggel 6 óra közötti időszakban is 95 decibelt meghaladó zajterhelést hallgatunk.


Rendelet szerint lakóterületen vasúti pályaszakasz mellett nappal 65, éjjel 55 decibel a megengedett határérték. Ezek a számok esetünkben vélhetően jóval magasabbak, így kértük az illetékes hatóságot, hogy független zajvizsgálatot rendeljen el" – folytatta Csák Péter.


 

Száguldó tehervonat Győrszabadhegyen - fotók: Cseh Róbert


"A győri önkormányzattól azt kérjük: ne tekintsék csak a MÁV tevékenységére visszavezethető problémának a gondunkat. A városvezetés saját felelősségének és teendőinek megállapításakor vegye figyelembe, hogy az Ipari Park 2009-es és 2011-es, jelentős bővítését – és ennek következményeként az említett pályaszakasz tehervonat-forgalmának növekedését – a győri közgyűlés hagyta jóvá.


Emellett az önkormányzat építési és környezetvédelmi szakhatóságai hagyták jóvá a zajterhelés mértékét közvetve fokozó újabb áruházépítést a közelben és így a vasúti töltéssel párhuzamos, néhai fasor kivágását is" – tette hozzá Csák Péter.

Ménfőcsanakon a vonatokat "úgy érezni, mint egy kisebb földrengést"


"Nem csak Győrszabadhegyen okoznak gondot a tehervonatok. Ménfőcsanakon lakok a Tas vezér utcában, ami közvetlenül a sín mellett található. A házunktól mintegy kb 30 m-re fekszik a sín, de van olyan ház is Ménfőcsanakon, ahol csupán néhány méter a távolság. A személyvonatok nem okoznak problémát, azokat elviseljük. De a tehervonatok egyre hosszabbak és sűrűbben járnak mint régebben.


Ráadásul a sín előttünk meg is van süllyedve, amit már jeleztünk a MÁV felé többször is, de nem foglalkoztak velünk, mindig továbbirányítottak minket, nem javították ki a hibát. Ha egy vagon üresen jön, szemmel láthatóan látszik, ahogy pattog a sínen. Ez a `kis´mértékű pattogás a házban nagyon érezhető, főleg az emeleten, ahol úgy érezni, mint egy kisebb földrengést, mert a bútorok is bemozognak. A tehervonatok nagyon zavaróak, főleg éjszaka. Mindezekre megoldás lehet egy zajvédő fal kialakítása" – írta pénteken megjelent cikkünk apropóján Máté Zsuzsanna.


Zajvédő fallal óvnák otthonaikat


A lakók szerint a hangerő eredményes csökkentésének apropót adhat, hogy a Győr-Celldömölk vasútvonal fejlesztése jelenleg zajlik. Így a jelentős beruházás részeként most sor kerülhet a szükséges zaj- és rezgéscsökkentő intézkedések megtételére, azaz zajvédő fal építésére. A témában elküldtük kérdéseinket a MÁV sajtóosztályának, melyre a következő válasz érkezett.


"Mindenekelőtt szeretnénk hangsúlyozni, hogy a vasútvonal megépülésekor még nem voltak lakóházak annak környékén. A szabályozás alapján pedig abban az esetben ha valaki a vasúti védőtávolságon, azaz 50 méteren belül szeretne építkezni, az építési engedélyt kiadó hatóságnak minden esetben előzetesen ki kell kérnie a vasútüzemeltetői hozzájárulást.


Ebben a hozzájárulásban a vasúttársaság kiköti, hogy az építtető, használó köteles tűrni a vasút közelségéből fakadó környezeti hatásokat (zaj, rezgés, por), és ezek miatt kárigénnyel, valamint egyéb követeléssel nem léphet fel a vasúttársasággal szemben. Megjegyezzük, hogy a vasútvonalon az elmúlt időszakban nem növekedett a vonatforgalom" - közölte a MÁV sajtóosztálya.

 

75 decibel feletti zaj halláskárosodást okoz


A zajszennyezés egészségkárosító hatását tanulmányok igazolják. 40-60 decibel közötti zajterhelés esetén pszichés zavarok, a koncentráló képesség romlása és fáradtságérzés alakulhat ki. 65-75 decibeles zajterhelés vegetatív zavarokhoz, magas vérnyomáshoz vezethet, a 75 decibel feletti zaj halláskárosodást okoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!