Győr és környéke

2018.11.08. 08:00

A ˝villanyóra-leolvasó˝ betört oda, ahol pénzt látott

Tavaly 31 tyúkja, később a terménydarálója, most 11 zsák kukoricája bánta: másfél év alatt ötször loptak ismeretlenek Németh Istvánék hétvégi házából. A napokban ahhoz a győrszentiváni asszonyhoz is betörtek, akinél mindenszentekkor egy ˝áramszolgáltatós˝ csaló figyelte meg, hol tartja a pénzt. A rendőrség figyelmeztet: ne dőljünk be a trükkös tolvajoknak.

Cséfalvay Attila

Németh Istvánnál betelt a pohár: másfél éven belül ötször törtek be a győri Tatai úton lévő tvégi házába. Legutóbb négy napon belül kétszer, mindenszentekkor és vasárnap. „Hobbitelek, állatokat tartok itt, s nyáron három hónapra ide is költözünk. Tehetetlennek érzem magam: a zárt kapura lakatot tettem, erővágóval elintézték, majd kifeszítették, a mozgásérzékelős lámpát elfordították, s volt, hogy a bejárati ajtót berúgták


 – Múlt héten a teraszról 11 zsák morzsolt kukoricát, egy zsák tápot és lámpákat vittek el – folytatta Németh István. – Tavaly 31 tyúkom bánta a „látogatásukat", de volt, hogy a terménydaráló tűnt el. A házba csak azért nem tudtak bemenni, mert lakatos a szakmám, s a vasrácsra belülről tettem lakatot. Vélhetően éjszaka jönnek, utánfutóra rakják a lopott holmit. Biztosításom van, korrekten fizetnek, a rendőrök is segítőkészek, a tetteseket azonban nem sikerült elkapni. Volt már, hogy éjjel magam indultam „járőrözni": megálltam a buszmegállónál úgy, hogy rálássak a visszapillantóból a kapumra. Betörővel nem, csak rendőrökkel találkoztam – sorolta a 65 éves nyugdíjas. 

Németh István tvégi házát úgy védi, ahogy tudja – a tolvajok ellen egyelőre ez is kevés. Fotó: H. B. E. 

A Kisalföld napilap november 2-i számában írt arról a győrszentiváni asszonyról, akitől egy házaló csaló az áramszolgáltató dolgozójának kiadva magát pénzt próbált kicsalni. Ez akkor nem sikerült neki, ám kifigyelhette, az asszony melyik helyiségben tartja a pénzét. Azóta egyik éjszaka ugyanis abba a helyiségbe betörtek... „A betörő feltúrt mindent, biztos vagyok benne, hogy a csaló férfi volt. Szerencsére nem talált semmit, mert elvittük onnan a készpénzt. A rendőröknek személyleírást adtam, száz közül is megismerném" – mondta a Kisalföldnek. A megyei rendőr-főkapitányság közölte: a győrszentiváni eset kapcsán a Győri Rendőrkapitányság lopás kísérlet elkövetésének gyanúja miatt indított büntetőeljárást.


Az elmúlt időszakban néhány esetben történt feljelentés a Győri Rendőrkapitányságon trükkös módszerrel elkövetett csalás kapcsán. A tolvajok különböző indokokkal, kitalált történetekkel keresik fel lakásukon elsősorban az idősebb korosztályhoz tartozó embereket. Jellemző módszerük például, hogy vizet kérnek, azt állítják, pénzt vagy segélyt hoztak, vagy ügynökként különféle kedvező termékeket ajánlanak. A tolvajok – a közölt esethez hasonlóan – gyakran közüzemi szolgáltató munkatársának (víz-, gáz-, villanyóra-leolvasó, szerelő), önkormányzati tisztségviselőnek, a nyugdíjbiztosító munkatársának, esetleg rendőrnek adják ki magukat, s így jutnak be a sértettek lakásába. Ezután terelik el a gyanútlan áldozat figyelmét és a korábban megmutatott rejtekhelyről ellopják a megtakarított pénzt, értékeket. Ehhez pár perc elegendő. 

Németh István: A házba csak azért nem tudtak bemenni, mert lakatos a szakmám, s a vasrácsra belülről tettem lakatot. Fotó: H. Baranyai Edina

Németh István: A házba csak azért nem tudtak bemenni, mert lakatos a szakmám, s a vasrácsra belülről tettem lakatot. Fotó: H. Baranyai Edina

A rendőrség azt tanácsolja: ne nyissunk ajtót, kaput ismeretleneknek. Bejárati ajtónkra szereltessünk biztonsági zárakat, láncot, s ne tartsunk otthon sok készpénzt. A házaló árusokat ne engedjük be a lakásba, és lehetőleg ne vásároljunk tőlük semmit. Ha mérőóra-leolvasó, postás, rendőr, önkormányzati, szociális, egészségügyi intézményi dolgozó csenget, mindig kérjük az igazolványát és az azon lévő azonosító alapján telefonon ellenőrizzük. A közszolgáltatók jelzik előre, ha a helyszínre érkeznek és nemkérnek készpénzt. Soha ne adjunk pénzt olyan idegennek, aki bajba jutott rokonunk „megbízásából" kéri. Idegenek kérésére ne váltsunk pénzt sem. Amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává válunk, rögtön hívjuk a 112-es segélyhívó telefonszámot. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!