Győr és környéke

2015.08.07. 20:37

A tojás is sülni kezd a hőségben Győrben - erről videót is mutatunk!

Legalább jövő csütörtökig marad a hőséghullám az országban, amely a negyedik az idei nyáron.

Hancz Gábor


"Valamivel 60 fok fölé melegedjen a serpenyő"

Az időjárás rendkívüli, olyannyira, hogy a győri Mobilis Interaktív Kiállítási Központot megkértük: érdekes bemutatóval érzékeltessék, mit is jelent a gyakorlatban az árnyékban 35 fokos vagy afeletti forróság a tűző napon.

A győri Mobilis Interaktív Kiállítási Központ fő profilja, hogy kísérletekkel, játékokkal, szemléltető eszközökkel mindenkihez közelebb hozzák a fizikát, így Mészáros Péter szakmai és módszertani vezető készséggel elvállalta a feladatot: a tükörtojássütést serpenyőben a Nap melege által.

Mindehhez az kellett, hogy valamivel 60 fok fölé melegedjen a serpenyő, mert a tojásfehérje akkor kezd kicsapódni.


Videó: Cseh Róbert
Nem sült át teljesen, egy része kocsonyás maradt

"Ezt sikerült elérni speciális körülmények biztosításával. Fekete fémserpenyőt választottunk, mert az nagyon jól elnyeli hőt, ráadásul a kisebb fajhőjű fémek gyorsabban és nagyobb mértékben melegszenek fel. Emellett szükség volt a hófehér falfelületekre is, amelyek visszaverték a napsugárzást.

Ugyancsak segített a Mobilis tetőteraszának üvegkorlátja is, mert így megszorult a meleg, nem érvényesült a légmozgás hűtő hatása. A tojás elkezdett sülni, több mint két óra alatt érte el a képen látható állapotot. Nem sült át teljesen, egy része kocsonyás maradt, miközben víz párolgott el belőle.

Ez persze arra is felhívja a figyelmet, hogy ilyen erős kánikulában az embereknek is fokozottan kell ügyelni a folyadékutánpótlásra, hiszen testünk több mint fele víz" – fejtette ki a szakember.


A tojás is sülni kezd a hőségben


Jövő csütörtökig minden bizonnyal marad a hőség

A következő napokban is perzselő forróság lesz. Üveges Zoltán győri meteorológus, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa kérdésünkre nem tudott jó hírrel szolgálni azoknak, akik közeli lehűlésben reménykednek.

"Jövő csütörtökig minden bizonnyal marad a hőség, a mostanihoz hasonló, jellemzően 34 és 36 fok közötti délutáni csúcshőmérsékletekkel. Elsősorban a nagyobb várásokban és a magasabban fekvő helyeken fordulhat elő, hogy éjszaka sem hűl 20 fok alá a levegő, másutt azért némi felfrissülésben lehet reménykedni" – mondta.

"Tartósabb átalakulás kezdetének ígérkezik"

A szakember kifejtette: a legfrissebb modellszámítások szerint a jövő hét második felétől nő meg az esélye hűsítő, záporok, zivatarok kialakulásának, akkor ugyanis a magasban hűvösebb levegő kezd a Kárpát-medence fölé áramlani.

"Ez tartósabb átalakulás kezdetének ígérkezik, azaz akkortól fokozatosan megszűnhet a hőséghullám és változékonyabb idő veheti kezdetét"– hangsúlyozta Üveges Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!