Győr és környéke

2015.12.23. 18:59

A Szentföld napjainkban: gépfegyverek árnyéka vetül a csodás Jeruzsálemre - videók, fotók

Jézus keresztútját nem mindig ajánlják végigjárni az izraeli katonák, a buszokon legalább egy gépfegyveres katona utazik. A kisalfold.hu újságírójának helyszíni riportja.

Szeghalmi Balázs


Izrael, nem olcsó mulatság


"Nászút a Szentföldön, Izraelben?" - kérdeztem a menyasszonyomat az esküvőnk előtt pár héttel. "Rendben, de ne a lagzi után utazzunk, hanem az év végén" - válaszolta a párom. Nos valóban, Izraelre nem árt felkészülni és nem utolsósorban pénzt spórolni.


A világ legdrágább országait összegyűjtő lajstromokon szinte biztosan a top 20 között találjuk. Amikor szombat este megérkeztünk az ország déli csücskébe, a Vörös-tenger partján fekvő Eilatba, rögtön a saját bőrünkön tapasztaltuk meg a helyi árakat. Sabbat, a zsidó vallás pihenőnapja épp véget ért, az első utcai büfék kezdtek nyitni.


Shawarmát kértünk bárányhúsból - az étel nagyban hasonlít az itthon kedvelt kebabhoz -, hozzá két dobozos sört és fizetünk körülbelül 60 sékelt. A sékel árfolyama 73-75 forint között mozog. Ha átszámoljuk első vacsoránk árát - durván 4450 forint -, akkor elmondhatjuk: "kebabot" ennyi pénzért még nem ettünk.


A drágaságnak a következő fő okai vannak. Egyrészt Eilattól Jeruzsálemig a Negev-sivatag terül el. A csodálatos, Hold-béli táj - nem véletlenül forgatták itt "A Mars-mentőakció" egyes jeleneteit - Izrael területének közel 60 százalékát foglalja el, termőföld viszont alig akad. Másrészt óriásik a katonai és biztonsági kiadások.


 

Eilat


Késelések és gázolások Jeruzsálemben 


Ennél a pontnál rátérünk arra, hogy jelenleg mennyire biztonságos Izrael. Mielőtt elutaztunk volna, nagyjából tucatszor hallottuk: "nem vagyunk normálisak, ha most oda megyünk".


Kétségkívül beletelik pár napba, ameddig az ember megszokja a mindenhol járőröző, gépfegyveres izraeli katonák látványát. Azt, hogy a buszokon legalább egy fegyveres katona - Jeruzsálemben inkább kettő-három - utazik. Azt nem lehet megszokni, hogy leül előtted a katona és tőled fél méterre szereli negyed órán át a fegyverét a buszon. Ehhez kevés az egy hét.


 

Utazás izraeli buszon


Összességében bármennyire rossz nézni a felfegyverkezett katonákat, a párizsi terrortámadás tükrében valamelyest megnyugtató látványuk. Különösen Jeruzsálemben. A városban, melyet három világvallás (keresztény, zsidó, iszlám) tekint alapkövének, forr a levegő. Október végi adat szerint kilenc ember halt meg Jeruzsálemben terrortámadás következtében idén, a késeléses és gázolásos merényletek hétről hétre történnek a különleges kisugárzású városban. Ide kattintva tekinthetik meg videón az egyik brutális gázolásos-baltás támadást - csak erős idegzetűeknek ajánljuk!


Ugyan a merénylők jelentős részét lelövik az izraeli katonák, de a muszlimok szent helyén, az Al-Aksza-mecsetnél estek áldozatul külföldi turisták pár hónapja.


 

Közel és mégis milyen távol: a Szikladóm és a Siratófal


Jézus keresztútját kora este kockázatos végigjárni


Eilathoz képest szembetűnő a készültségi szint Jeruzsálemben. Ameddig a Vörös-tenger partjára többnyire fiatal katonanők - igen, Izraelben a nők szintén teljesítenek sorkatonai szolgálatot két évig - nem ritkán selfiznek a strandokon, addig Jeruzsálemben igazi keménylegények figyelik a város minden rezdülését golyóálló mellényben, két-három fegyverrel felszerelkezve.


Ha az ember bármit kérdez tőlük az izraeli katonáktól, kifogástalan angolsággal válaszolnak udvariasan. Amikor első jeruzsálemi napunkon végig szerettünk volna menni Jézus keresztútján, a Via Dolorosán, az egyik ellenőrző ponton két izraeli járőr azt javasolta: inkább ne tegyük sötétedéskor. Nem azt mondták, hogy nem mehetünk, hanem azt, hogy nem ajánlják. Megfogadtuk tanácsukat és inkább egy nappal később jártuk végig Krisztus szenvedésekkel teli tizennégy stációját.


 

A keresztút végéhez közeledik


Betlehembe nem merészkedtünk el


Jézus és Dávid király szülővárosát, a paleszteni fennhatóságú Betlehemet önszántunkból hagytuk ki. A szállásunkon a kezünkbe került az angol nyelvű Jerusalem Post két száma. Az egyik címlapon izraeli katonák palesztin fiatalokkal hadakoztak.


A másik újságban arról tudósítottak, hogy egy szélsőséges zsidó férfit és feleségét (a '80-as években mindketten zsidó terrorszervezet tagjai voltak) agyonlőttek félúton Jeruzsálem és Betlehem között. Ennyi erőszak után inkább a Holt-tengert és vízen lebegést választottuk.


Miért történnek a merényletek?


Több hónapja tart a zsidó államban a palesztin szélsőségesek kezdeményezte hadüzenet nélküli háború. Sokan "harmadik intifádának" nevezik a terrorhullámot, igaz, izraeli politikusok magát a kifejezést is gondosan elkerülik a nyilatkozataikban.


Az erőszak hátterében az áll, hogy a palesztinok vádjai szerint Izrael a korábbiaknál szigorúbb ellenőrzés alá akarja vonni a jeruzsálemi Templomhegyet, ahol fontos muszlim szent helyek (Szikladóm, Al-Aksza-mecset) találhatók.


Az izraeli vezetők ezt cáfolják és tudatos félretájékoztatásról beszélnek. Az erőszakhullámot ide kattintva nézhetik meg képekben!


Jeruzsálem, az élő történelem


Ennyi vér után evezzünk kellemesebb vizekre és nézzük, mit vétek kihagyni a Szentföldön! Minden erőszak ellenére Jeruzsálemről nehéz nem csodálattal beszélni. Az óváros maga az élő történelem.


Egyszerűen döbbenetes érzés, hogy az emberiség történelmének jelentős része ott hever a lábad előtt néhány négyzetkilométeren. A második jeruzsálemi napunkon ennek megfelelően több mint 22 km-t gyalogoltunk. A Sion-kapu közelében léptünk be az óvárosba, majd megnéztük Dávid sírját.


A szemben lévő, szomszédos helyiségekben fogyasztotta el Jézus tanítványaival az utolsó vacsorát. Ezt követően a szomszédos templomba vezetett az utunk (Dormition Abbey), amelyben a katolikusok azt a helyet tisztelik, ahol Mária meghalt. Utóbbi templomot német Benedek-rendi szerzetesek emelték a 20. század elején.


 

Az utókor úgy tartja, hogy itt ülték az utolsó vacsorát


Az Olajfák hegyén


Innen indultunk az Olajfák hegyére. A hegy csúcsára vezető út több keresztény templomon át vezet, miközben a kilátás Jeruzsálem óvárosára – különösen a muszlim Szikladóm aranykupolája ragyog csodálatosan - lenyűgöző.


Kicsit kísérteties, de felemelő érzés volt, amikor az Olajfák hegyének ősi zsidó temetőjében jártunk és megszólalt a müezzin hangja. Ezt a pillanatot Önök is megtekinthetik videón!


 



Az már sokkal kevésbé felemelő, hogy az Olajfák hegyének túlsó oldalán többször bokáig érő szemétben gázoltunk. Sajnos, az arabok ezen a szent helyen meglehetősen igénytelenül élnek – holott nem tűnnek szegénynek, sőt – és körülbelül annyira érdekli őket a környezetük tisztasága, mint menekülttársaikat a 14-es főúton Vámosszabadi és Győr között pár hónapja…


 

Úton az Olajfák hegyére



Kilátás az óvárosra a 46 méter magas toronyból


Miután magunk mögött hagytuk az Olajfák hegyét, az óvárosba a legnagyobb kapun, a damaszkuszin tértünk vissza. Jézus keresztútjának körülbelül kétharmada az arab negyeden át vezet, ennek megfelelően tipikus keleti bazárban haladtunk.


Mielőtt az ember megérkezik a Szent-sír templomba, érdemes betérni az evangélikusok jeruzsálemi központjába, a Megváltó-templomba. Utóbbi 46 méter magas tornyából páratlan kilátás nyílik az Óvárosra. A jegy nem olcsó – fejenként 30 sékel –, de megéri a pénzt.


 

Panorámakép a toronyból


A Siratófalhoz mindig sietnek a rabbik, hogy mielőbb beszélhessenek az istenükkel


A Szent-sír templom mai helyén teljesedett be Jézus sorsa – halála a kereszten, sírba tétele és végül a feltámadása –, vagyis az egykori Golgota-hegyre emelték a templomot.


Az építkezés a 4. században kezdődött, de csak a 12. század közepén fejeződött be. Látogatásunkkor a keresztút 13. stációját jelképező "kenet kövén" több keleti-ortodox vallású asszony jajveszékelt, sírt hangosan.


A zsidók legszentebb helyénél, a Siratófalnál mindig óriási tömeg ér össze, a hatalmas mészkőtömbök között pedig papírlapokon lógnak a hívők üzenetei, kívánságai isten felé.


A Siratófal környékén mindig rengeteg rabbi jön-megy, nekünk mosolyt csalt az arcunkra, ahogy kicsit furakodva sietnek beszélgetni az istenükkel.


A Holt-tengertől Masszádáig


Végezetül, Izraelben érdemes több napot szánni a természeti tájakra. A Holt-tengerben tényleg úgy feküdhet az ember a vízre, hogy nem merül alá, az ugyanakkor nem igaz – legalábbis mi nem tapasztaltuk –, hogy a sós víz kicsípi a bőrt.


 

A Holt-tenger déli partja


Masszáda régi várrom a Holt-tenger közelében, Jeruzsálem lerombolása után több, mint ezer zsidó felkelő húzta meg magát itt. Világörökségi helyszín, a turisták többsége drótkötélpályán "veszi be" az erődöt. Az egyiptomi határ közelében fekvő Red Canyon szintén remek kirándulóhely a sivatagban.


 

Masszáda


Eilat igazi üdülőváros, ahol a repülőgépek úgy szállnak le, hogy szinte súrolják a közeli bevásárlóközpont tetejét.




Érdemes itt pihenni 1-2 napot, de a ne feledjék: a kitörölhetetlen emlékek Jeruzsálemben várják a Szentföldre utazókat!

Öt tuti tipp Izraelben


1. Ha Tel-Avivba vesznek repülőjegyet, 8-10 nap alatt bebarangolhatják Izraelt és elérnek a Vörös-tenger partjára, Eilatba. Sok kalandban lesz részük, de érdemes! 


2. A terrorveszély miatt meglepően olcsón meg lehet szállni Jeruzsálemben. Mi az óvárostól pár száz méterre találtunk hotelt, két éjszakáért 106 dollárt (31 ezer forint) fizettünk. A szállásfoglalást nem kell elkapkodni, a legtöbb szállást kínáló internetes oldalon egy nappal a bejelentkezés előtt jobbnál jobb akciót ki lehet fogni. Igaz, az országba lépéskor az izraeli határőrök kérhetik a kinti tartózkodás teljes időtartamára az igazolást a szállásfoglalásról.


3. Izraelben a legjobb közlekedési eszközök a buszok. Viszonylag olcsók, erősen ajánlott ugyanakkor előre foglalni jegyet a nagyobb buszpályaudvarokon. Ha ugyanis nincs előre megváltott jegy, akkor a sofőrök bármikor képesek ott hagyni az embert a megállóban. Mi erről bővebben tudnánk mesélni, "csak" kétszer maradtunk hoppon a Holt-tengernél…


4. A zsidók nemzeti süteményét, a fánkot nem szabad kihagyni! Szilvalekvárostól kezdve karamellásig, sok-sok ízben kínálják, több mint finom. Négy darab fánk 12-15 sékelbe kerül. Az utóbbi években óriási felhajtás övezte a bagelt világszerte. A lengyel péksütemény felkapott étel Izraelben, ránk azonban nem volt nagy hatással.


5. A frissen facsart gránátalmaléről csak szuperlatívuszokban tudunk beszélni. Elsősorban arab árusok facsarják jellegzetes kézi nyomójukkal, két decis pohárért általában 10-12 sékelt kérnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!