Győr és környéke

2019.03.30. 17:11

A régi polgármesteri hivatalból szociális szolgáltatóház lett Abdán - fotók

Az átadóünnepséget szombaton tartották.

kisalfold.hu

Németh Zoltán a megyei közgyűlés elnöke és Szabó Zsolt abdai polgármester adtak át az épületet. A polgármester felidézte, hogy az épület milyen funkciót töltött be korábban, míg Németh Zoltán méltatta az összefogást, aminek keretében létrejött a beruházás.


 

Fotók: Mészáros Mátyás


"Olyan térségi fejlesztésre pályázott, amely túlmutat a település határain"- mondta Németh Zoltán megyei elnök a Rábca Menti Szociális Szolgáltató Ház épületének avató ünnepségén, szombaton.


Németh Zoltán, a megyei önkormányzat elnöke köszöntőjében elmondta, a Magyar Kormány jóvoltából soha nem látott mennyiségű fejlesztési forrás érkezik megyénkbe. "Emellett az is fontos, hogy helyben dönthettünk a pénzek sorsáról, hiszen itt látjuk igazán, melyik településen, mire is van igazán szükség" - tette hozzá. Így jutott Abda is lehetőséghez, hiszen az önkormányzat régi, funkcióját vesztett épülete most megújulva és korszerűsítve, új funkciójában ismét a köz szolgálatában áll.


"Külön köszönöm polgármester úrnak jó együttműködést és partnerséget, hiszen olyan térségi fejlesztésre pályázott, amely túlmutat a település határain: a szociális szolgáltatóházban Ikrény és Börcs idős lakosai számára is hozzáférhető az itt megvalósuló napközbeni ellátás. Ez azért fontos, mert a fiatal generáció számára megnyugtató, ha szeretteik nap közben biztonságban vannak, emellett a társaság és a számukra kínált klubszerű foglalkozások jó karban tartják az időseket, így kevésbé szorulnak egészségügyi ellátásokra" - hangsúlyozta a megyei elnök.


Az épületben emellett helyet kap a szociális ágazat, mely a hivatalból ide költözve, modern és barátságos környezetben tudja ellátni feladatát. Németh Zoltán a fejlesztés népességmegtartó erejét kiemelve reményét fejezte ki, hogy talán többen élnek majd a lehetőséggel, hiszen a beruházás eredményeként sokféle szolgáltatás, jó minőségben vehető igénybe.


Szabó Zsolt polgármester elmondta, az önkormányzat már régóta szerette volna megvalósítani az idősek napközbeni ellátását, a régi épületnek pedig lassan 10 éve keresnek új funkciót, melyhez eddig hiányzott a megfelelő infrastruktúra. A polgármester kiemelte: "a Szociális alapszolgáltatások fejlesztése című pályázat keretében már a terveket is úgy készítettük el, hogy minden szükséges szociális alapszolgáltatás elférjen és működni tudjon itt"


A Rábca Menti Szociális Szolgáltató Ház épületében így tehát helyet kap a szociális szolgáltatás, a házi segítségnyújtás, a szociális étkeztetés és a családsegítő és gyermekjóléti szolgálat. Az időskori napközbeni ellátását intézményi társulás keretében abdai, börcsi és ikrényi lakosok számára tervezzük megvalósítani, ami napi 8 órás klubrendszerű elfoglaltságra ad lehetőséget - összegezte Szabó Zsolt.


A pályázatban Abda 94.111.415 forint vissza nem térítendő támogatásban részesült, melyet az építőanyag árak és a munkabérek megemelkedése miatt 40 millió forinttal egészített ki a település.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!