Győr és környéke

2019.04.23. 09:00

A püspökségé lehet a kapuvári gimnázium

Alig több mint egy hónap múlva lezárulhat a Felsőbüki Nagy Pál Gimnázium egyházi fenntartásba adása. Legutóbb a kapuvári városvezetés egyhangú igennel támogatta a fenntartóváltást.

Kustor Réka

A Győri Egyházmegye szándéknyilatkozatot juttatott el a Soproni Tankerületi Központhoz a Felsőbüki Nagy Pál Gimnázium fenntartói jogának átvételéről a 2019/2020-as tanévtől kezdődően, határozatlan időre. A kapuvári városvezetés is döntött. Egyhangú szavazás mellett támogatta az egyházi fenntartásba adást.


 A Kisalföld tavaly október 2-i számában írtunk elsőként arról, hogy az egyházmegye átvenné a jelenleg állami, a Soproni Tankerületi Központ fenntartásában lévő gimnáziumot. A váltás lehetőségének feltérképezése a nevelőtestületnél kezdődött. A tanári kar négyötöde igennel voksolt a változásra. A következő lépés egy szülői fórum volt dr. Veres András győri megyés püspök, Hámori György polgármester és az érintett intézmények vezetőinek részvételével.


A találkozón a megyés püspök kiemelte: a gimnázium jelenlegi tanulói azokkal a feltételekkel fejeznék be a képzésüket, amelyekkel elkezdték azt. Megerősítette azt a szándékát is, hogy felújítanák az épületet.


Titkos szavazás formájában a szülők is kinyilvánították véleményüket. A szavazólapok 95 százaléka érkezett vissza: 364 gyerekből 345, azaz 89 százalékuk igennel válaszolt a fenntartóváltásra. A Győri Egyházmegye pedig elindította a hivatalos jogi folyamatot. Azaz hivatalos megkeresés útján tudatták a soproni tankerülettel igényüket.

 

A váltást véleményeznie kellett a diákönkormányzatnak, a szülői munkaközösségnek, az alkalmazotti közösségnek, valamint a város önkormányzatának is.

 

A Felsőbüki Nagy Pál Gimnázium sorsáról a végső döntést május 31-ig hozza meg az illetékes minisztérium.

A Felsőbüki Nagy Pál Gimnázium sorsáról a végső döntést május 31-ig hozza meg az illetékes minisztérium.



A városvezetés egyhangú szavazással támogatta az intézmény egyházi fenntartásba kerülését. A képviselő-testület döntése mögött az egyházi üzemeltetés révén az óvodától a gimnáziumig képző intézményegység létrejötte és az iskola infrastrukturális fejlesztésének ígérete szerepelt. Nemrégiben sikeresen lezajlott a szülők-tanulók levélszavazása is.


– A köznevelési törvény értelmében az intézménybe járó diákok több mint felének támogatnia kell a váltást. Kiskorú tanulók helyett a szüleik szavazata számolandó – nyilatkozta még korábban Biró Péter, a Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola és Óvoda igazgatója.


Ennek eredményéről kérdeztük a Soproni Tankerületi Központot, ám a Felsőbüki Nagy Pál Gimnázium átadás-átvételi folyamata kapcsán csak annak lezárultát követően tudnak bővebb információkkal szolgálni – kaptuk válaszként.


Marek János, a Soproni Tankerületi Központ igazgatója elmondta még: az átszervezési eljárás lebonyolítása jelenleg is folyik. Az intézmény jövőjéről törvény szerint az érintett szülők és diákok mellett más szervezetek is jogosultak véleményt nyilvánítani. Az átszervezési folyamatot lezáró döntést a jogszabályoknak megfelelően május 31-ig hozza meg az illetékes minisztérium.


 Alig több mint egy hónap múlva kiderül tehát, hogy a szeptemberi tanévet kinek a fennhatósága alatt kezdik meg a Felsőbüki Nagy Pál Gimnáziumban a diákok és pedagógusaik.

Címkék#Kapuvár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!