Győr és környéke

2014.05.27. 13:54

A Nutella és többiek: íme, a kisalfold.hu nagy mogyorókrém tesztje! - videó

Vajon le tudja-e győzni a 50. születésnapját ünneplő Nutellát bármelyik mogyorókrém? A kisalfold.hu házi édességgel próbálkozott, mely egész jól sikerült. Sok fotóval, szavazással.

Szeghalmi Balázs


Akárcsak amikor korábban túrós-csokis desszerteket, csokinyuszikat, szaloncukrokat, megyei kenyereket és szilveszteri virsliket vettünk górcső alá, tesztünk most is szubjektív, egyéni értékítéleteket tükröz. Összesen kilenc kollégánk tette próbára a mogyorókrémeket a győri szerkesztőségben.

Kóstolásunkon részt vett és szintén osztályozott Rácz-Székely József mesterszakács, a pannonhalmi Viator Étterem egyik séfje, aki természetesen a teszt után megosztotta velünk tapasztalatait, a házi mogyorókrém készítés fortélyairól, sőt, a kisalfold.hu saját mogyorókrémének hibájáról is beszélt kameránk előtt.

A mogyorókrémeket 0-10-ig terjedő skálán osztályoztuk

Ezúttal is igazságos szabályrendszert állítottunk fel, melynek legfontosabb eleme az volt, hogy a mogyorókrémeket készítő cégeket ne érje "hátrányos megkülönböztetés".

Az édességeket 0-10-ig terjedő skálán osztályoztuk; egy-egy krém maximálisan 100 pontot gyűjthetett a teszt során.

Ennek érdekében a kóstolás menete következőképp nézett ki: mindegyik mogyorókrémet külön csészébe kanalaztuk, melynek aljára papírt ragasztottunk a gyártó nevével.

Ezt követően alaposan összekevertük a csészéket, s így még az előkészítő bizottság tagjait sem érheti az a vád, hogy prekoncepcióval éltek volna a kóstolás során.


Nyugalom, nem kapunk cukormérgezést: jótékony célt szolgálnak a megmaradt mogyorókrémek
 

A kisalfold.hu csapátának tagjai a szinte teli mogyorókrémes üvegeket a Győri Speciális Szakiskola kisdiákjainak ajánlották fel.



Videó: Cseh Róbert

Nincs finomabb a Nutellánál

Nos, a "nyalakodás" papírforma eredményt hozott: az ötvenedik születésnapját ünneplő Nutella utcahosszal, több mint harminc ponttal előzte meg a Lidl saját márkás termékét, a Choco Nussát.

A képzeletbeli dobogó harmadik fokára az a Nutkao léphetett fel, melyet 20 dekás kiszerelésben tudtunk megvásárolni, s arányosan drágább, mint a Nutella. Ehhez képest nem kérdés: a fél évszázados múlttal rendelkező krém sokkal finomabb, mint poharas társa.

Az pedig szinte gyanús, hogy a címke szövege olasz nyelvű, ám származási helyként mégis az Európai Uniót tüntette fel a magyarországi forgalmazó. Maradjunk annyiban, hogy az Itáliában készült élelmiszereket általában nem szokták eltitkolni a kiváló minőségük miatt.


Évente 350 ezer tonna Nutellát állítanak elő

A 50. születésnapját közelmúltban ünneplő Nutelláról, a világ egyik legnépszerűbb élelmiszeréről Maszat című blogunkban olvashatnak bővebben!


Fotók: Cseh Róbert


Fontos: csak török mogyoróból készítsenek házi mogyorókrémet!


A kisalfold.hu házi készítésű mogyorókrémje a mogyoró természetes ízét próbálta kiemelni, illetve arra is figyeltünk, hogy minőségi alapanyagokat (minőségi étcsokoládé, édesítő, nádcukor) használjunk fel. Nos, saját receptünket fél siker koronázta.

Sajnos, a teszt előtti napon nem volt időnk a fél várost felhajtani török mogyoróért, így beértük amerikaival. Ez a hiba érződött a kész mogyorókrémen, amely negyedikként végzett.

Az Aldinak, a Sparnak és a Tescónak a saját márkás terméke csúnyán leszerepelt tesztünkön, s sereghajtók között zárt. Ott, ahol a legkisebb is számít, több kollégánk egybehangzó véleménye szerint "szalonna" beütésű saját mogyorókrémet tesznek az áruház polcaira. Kétségkívül pikáns párosítás, de nem finom.


Végeredmény

1. Nutella (400 gramm, 945 forint) 92 pont
2. Choco Nussa (Lidl, 400 gramm, 599 forint) 59 pont
3. Nutkao (200 gramm, 622 forint) 58 pont
4. kisalfold.hu házi (500 gramm körülbelül 900 forintból) 51 pont
5. Miss Nuss (350 gramm, 616 forint) 40 pont
6. Nutoka (Aldi, 400 gramm, 549 forint) 29 pont
7. Spar Budget (750 gramm, 899 forint) 20 pont
8. Tesco (400 gramm, 579 forint) 16 pont



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!