Győr és környéke

2016.03.08. 01:47

A német haderőnél `szolgált´ buszok érkeztek megyénkbe! - videó, fotók

Az elmúlt hónapokban több cikkünkben foglalkoztunk az egyre öregedő megyei buszparkkal. Most jó hírrel szolgálhatunk Olvasóinknak. Összesen 15 használt, de jó állapotú, 6-8 éves busz érkezett Németországból, Ausztriából és Svájcból szűkebb pátriánkba. Az új járművek többsége már csatasorba állt és szállítja az utasokat.

Szeghalmi Balázs

"Tavaly ősszel írták ki a közbeszerzési eljárást 29 használt autóbusz vásárlására. A közel két és fél tucatnyi használt autóbusz 998 millió forintba került.

Az újonnan érkezett buszok több mint fele Győr-Moson-Sopron megyében rója az utakat" - kezdte Kuti Piroska, az ÉNYKK kommunikációs csoportvezetője.

 

Videó: Cseh Róbert

Az 5-8 éves buszok 50 százalékkal olcsóbbak az újaknál

Arra a kérdésünkre, hogy mi szólt gyári buszok vásárlása helyett a használt buszok mellett, a következő választ kaptuk: "egyrészt az ár. Az 5-8 éves, jó állapotú autóbuszoknak az ára körülbelül 50 százalékkal olcsóbb az új buszokénál. Másrészt rövidebb volt a szállítási határidő". A 15 használt busz érkezésével 10 megyei "veteránbuszt" selejtez le az ÉNYKK.

"A szóban forgó buszokkal emelkedik az utazás színvonala, de minden problémát nem tudunk velük orvosolni. A továbbiakban ötven 20 évesnél idősebb busz szállítja az utasokat Győr-Moson-Sopron megyében. Tekintettel arra, hogy a járművek életkorának jelentős csökkentése indokolt, mostantól nem használt, hanem új buszokban gondolkodunk" - közölte felvetésünkre Kuti Piroska.

A használt buszokra nincs garancia, de a korábbi beszerzések kapcsán jók az üzemeltetési tapasztalatok a Nyugat-Európából érkezett járművek esetében.


Fülöp Tibor buszsofőr a Mercedes Citaro kormányánál. A győri Ipar úti telephelyen honosították a német gyártmányú buszokat, melyek hamarosan a soproni helyi tömegközlekedést szolgálják.


Irisbus Crossway buszok a német haderőtől

A használt járgányokat Zátonyi Gergely, a Győribuszok.hu szerkesztője segítségével térképeztük fel.

"A 15 busz közül 10 Irisbus Crossway a német haderő (Bundeswehr) kötelékében szolgált. Ezek a buszok kifejezetten jó állapotban vannak. Akad köztük olyan, amely mindössze 60 ezer km-t futott. A tíz darab közül kilenc 2010-es, míg egy 2011-es évjáratú.

A tíz Irisbus közül öt győri, három csornai, kettő kapuvári üzemegységbe került. A német haderő egykori buszai kivétel nélkül a helyközi tömegközlekedést támogatják" - tudtuk meg Zátonyi Gergelytől.

 

Ilyenek az Irisbus Crossway járművek - fotó: Győribuszok.hu

Ilyenek az Irisbus Crossway járművek - fotó: Győribuszok.hu

Öt Mercedes Citaro új otthona Sopron lesz - sárgára festették az Ausztriából és Svájcból érkezett buszokat

"A soproni helyi buszközlekedést öt Mercedes Citaro segíti a jövőben. Három csuklós, 2008-as évjáratú Citaro a bécsi Dr. Richard buszos vállalkozástól érkezik a Hűség városába, ahol három 280-as Ikarust váltanak fel.

 

A csuklós Mercedes Citaro Bécsben, még piros színben - fotó: Győribuszok.hu

A csuklós Mercedes Citaro Bécsben, még piros színben - fotó: Győribuszok.hu

Két szóló, korábban Svájcban közlekedő Citaro új otthona szintén Sopron lesz. Mind az öt Mercedest légkondicionálóval gyártották. Érdekesség, hogy Mercedesek piros színben lépték át az országhatárt, de a győri Ipar úti telephelyen mindegyiket sárgára festik" - zárta szavait Zátonyi Gergely.

 

Nézze meg a csuklós Mercedes Citarót kívül-belül! Fotók: Cseh Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!