Győr és környéke

2019.02.19. 16:36

A nagyhét ajándéka lesz a belvárosi keresztút Győrben - fotók

Egyházi, városi és vállalkozói összefogásból, mintegy 50 millió forintból készül tizennégy stációs belvárosi keresztút idén - hangzott el a keddi egyházmegyei tájékoztatón.

kisalfold.hu

Tavaly márciusban Veres András megyéspüspök megáldotta a Mindenki Krisztusa elnevezésű köztéri alkotást a Püspökvár előtt, s már itt elhangzott, hogy a mű egy tizennégy stációs szabadtéri keresztút része lesz. A terv  megvalósul április 15-re, nagyhétfőre.

Tizennégy stációs belvárosi keresztút készül idén Győrben - a sajtótájékoztató


Az állomásokat Győrhöz kötődő szobrászok, grafikusok, festőművészek, textilfestők készítették el különböző technikákkal, s a belváros különböző pontjain lesznek megtalálhatók.


Hét dombormű, két grafika és öt festmény alkotja a kálvária állomásait, amely a Nagyboldogasszony-székesegyháztól indul, s ide is érkezik vissza egy kilométeres út után. A műveket a Triangulum Galériában mutatják be egy tárlat keretében március 6. és április 14. között. Ez az épület – amely március 1-jétől viseli a nevet – a Frigyláda-szobor mögötti bejárattal közelíthető meg.

 

Veres András megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke elmondta, szép számmal akadtak művészek, akik a saját látásmódjukkal járulnak hozzá, hogy a mai embernek szólóan bemutassák Krisztus keresztáldozatát és az üdvösség útját.

 

Fekete Dávid alpolgármester kiemelte a tájékoztatón: az alkotások egy üvegbeton keretben lesznek felfüggesztve az útvonalra eső épületekre, vagy külön lábakra állítva. Az alpolgármester szerint a keresztútnak köszönhetően növekszik a belváros turisztikai vonzereje. 

 

Bogisich Ferenc üzletember, a QP Zrt. tulajdonosa felidézte, amikor a bencés templom harangjai újjászülettek 2016-ban, sokan megszólítottak, megköszönték, hogy csatlakozhattak az összefogáshoz, s sokan pedig azt mondták, hogyha még lenne ehhez hasonló, boldogan melléállnának. "Ezek a szavak mellett egy üzletember nem megy el" - fogalmazott Bogisich Ferenc, aki ezen gondolatokkal kereste fel a megyés püspököt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!