Győr és környéke

2019.04.13. 09:59

A ménfőcsanaki asszony édesapját vesztette el Győr bombázásakor

75 éve, 1944. április 13-án bombázta Győrt az angolszász légierő. A lehullott 350 tonna bomba több mint 800 életet követelt. A számok mögött családok tragédiája áll.

Szeghalmi Balázs

Civil áldozatok


Amerikai katonai repülőgépek szórták a bombákat. Mivel Győr hadiipari város volt, "benne volt a levegőben" a szövetségesek támadása. A pilóták nem csak az ipari létesítményeket, a Rába Vagon és Gépgyárat és a többi üzemet sújtották, a munkásnegyedeket is érintették. A vagongyárban közel 300-an hunytak el, a város többi negyedében 532 - más történészek szerint 564 - ember életét oltotta ki a nem egész 20 percig tartó pusztítás.

 

Vagonygyári munkások a romok között. Az üzemben 300-an vesztették életüket 1944. április 13-án. Fotó: Kulcsár László (Régi Győr)

Vagonygyári munkások a romok között. Az üzemben 300-an vesztették életüket 1944. április 13-án. Fotó: Kulcsár László (Régi Győr)

A háború pokla


"A szüleim 1943. július 17-én tartották a menyegzőjüket. Az esküvő után kilenc hónap közös élet jutott nekik. Aput akkor vitték el a bombák, amikor édesanyám terhes volt velünk. Az ikertestvéremmel, Évikével 1944. október 4-én jöttünk világra" – kezdte a ménfőcsanaki asszony. Macsotai Margit édesapja a mai Kandó úton lévő bútorgyárban asztalosként dolgozott. Ahogy az áldozatok jelentős többsége, ő is civil volt.


"Apukám özvegy férfiként nősült újra, az első házasságából két fia született. A nagyobbik bátyám 17 éves volt, amikor szóltak neki: menjen azonosítani a halottak között aput. Édesanyámat nem engedték az elhunytak közelébe, veszélyeztetett terhes volt. Ha nem lett volna óriási lélekjelenléte a kamasz korú bátyámnak, közös sírba földelték volna édesapámat a többi áldozattal" – elevenítette fel a háború poklát Macsotai Margit.

 

Macsotai Margit szüleinek esküvői fotója 1943 nyaráról. Kilenc hónap közös élet jutott nekik.

Macsotai Margit szüleinek esküvői fotója 1943 nyaráról. Kilenc hónap közös élet jutott nekik.

Szálasi pribékjei


A ménfőcsanaki család megpróbáltatásai folytatódtak a világégés utolsó éveiben. "Anyukámnak fekete haja volt, a győri szülészeten Szálasi pribékjei zsidónak nézték. Talpraesett orvos zavarta el a tizenéves suhancokat a kórházból, majd a kisbabákat gyorsan megkereszteltette a kórház kápolnájában" – hallottuk. Macsotai Margit ikertestvére, Évike három évesen hunyt el, az édesanyja 79 évesen, a nyolcvanas évek közepén távozott az élők sorából. Két bátyját is eltemette már a ménfőcsanaki asszony.


"Nem volt könnyű felnőni. Különösen gyerekkoromban fájt, ha csúfoltak az árvaságommal. A mai napig bántja az igazságérzetemet, ha kisgyereket piszkálnak a társai, mert a szülei szétmentek, ne adj isten meghalt az egyik szülő. A háború borzalma ellenére nem volt búskomor életem, mindig igyekeztem építkezni a csomagból, amit a bombázók hagytak rám. A lányaimra, az unokáimra büszke vagyok, a helyi közösségi életben részt veszek" – búcsúzott Macsotai Margit.

 

Macsotai Margit édesapjának emlékét is őrzi az a tábla Ménfőcsanakon, ahová a második világháború helyi áldozatainak nevét vésték. Fotó: Mészáros Mátyás

Macsotai Margit édesapjának emlékét is őrzi az a tábla Ménfőcsanakon, ahová a második világháború helyi áldozatainak nevét vésték. Fotó: Mészáros Mátyás

Értelmetlen öldöklés


Miközben a szüleitől maradt emlékeket – ahogy ő nevezi: "kincseket" – nézzük, arra a gondolunk, hogy mennyire szerencsések vagyunk. Soha nem kellett értelmetlen öldöklést átvészelnünk.

Várjuk Olvasóink leveleit


Ha Olvasóink közül valaki megosztaná családjának történetét a Győrt ért légi támadás után, várjuk jelentkezését: [email protected]. Kérjük, a levél tárgyának bombázást írjanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!