Győr és környéke

2019.06.05. 09:00

A májusi eső idén rosszabb termést ér

A sokévi átlag dupláját kitevő májusi esőnek és a mintegy három fokkal hidegebb időjárásnak megvan a böjtje: kevesebb és drágább meggyre, cseresznyére, eperre számíthatunk.

Hancz Gábor

„Van olyan, aki be sem küldi a rázógépet a meggyfákhoz, mert nem éri meg" – Szalánczy Zsolt, Pannonhalmán és Écsen 30 hektár meggyessel rendelkező családi gazdálkodó a Kisalföld kérdésére ezzel érzékeltette, milyen rossz termés ígérkezik a kedvezőtlen májusi időjárás következtében. Nála ennél valamivel jobb a helyzet: a korai fajták úgy-ahogy átvészelték a szokatlanul hűvös időszakot, a későieknél azonban jelentős a kiesés. Az egyik végletet a debreceni fajta jelenti, amely idén talán 30 százaléknyi gyümölcsöt ad a szokásoshoz képest, a másikat pedig az újfehértói, amelynél ez a szám 60– 70 százalék lehet. 

Szalánczy Zsolt pannonhalmi meggyesében ebben az évben a szokásosnál jóval kevesebb gyümölcsöt teremnek a késői fajták a kedvezőtlen időjárás miatt. Fotó: Mészáros Mátyás

A térségben a Rábaközi Termelői Értékesítő Szövetkezet tagjai csaknem 400 hektár meggyessel rendelkeznek. Radák Kornélia ügyvezető elnök lapunknak elmondta: összességében fele termés ígérkezik a későbbi fajtákon, de a tisztulás, hullás még mindig tart. Hozzátette, hogy ez a szám nagyjából országosan is igaz, míg a korai fajtáknál 30 százalékos a veszteség, így a jó években jellemző 90–100 ezer tonna helyett várhatóan csak 50–60 ezret szüretelnek hazánkban. Európában másutt sem repesnek a boldogságtól a gazdák: Németországban 100, a lengyeleknél termőtájtól függően 40–90 százalékos a fagykár. A szakember szerint emiatt keresleti piac várható magas árakkal, ami nagy változást jelent a tavalyi évhez képest, amikor hiába volt rekordtermés, 20 ezer tonna meggy maradt a fán, és méltatlanul alacsonyak voltak az árak.

A hűvös, esős időjárás nem csak a meggyel foglalkozókat sújtotta. Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke kérdésünkre kifejtette: rengeteg cseresznye kirepedt a sok esőtől, így értéktelenné vált. Ebből a gyümölcsből már eleve kevesebb termés ígérkezett, mert a beporzás idején rendkívül szeles idő volt, ami miatt a méhek nem tudtak eleget repülni. Összességében 15–17 ezer helyett 10–11 ezer tonnát szedhetnek csak le a termelők.

 

Epret 800 hektáron termesztenek Magyarországon, ebből 400 hektárt szabadföldön. Ledó Ferenc szerint az utóbbiaknál 20–30 százalékos lehet a kiesés. Más gyümölcsöt nem sújtott ennyire az időjárás, de a sok nedvesség miatt a gombásodás azért gondokat okoz, például az almánál, míg a görögdinnye esetében két héttel később, július elején kezdődik csak a szezon, addig csupán importáru kapható.

 

A kisebb kínálat már az árakon is érződik. A piacokon, boltokban az eper és a cseresznye jóval drágább, mint egy éve, s minden bizonnyal ez lesz a helyzet a meggy esetében is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!