Győr és környéke

2019.06.14. 09:00

A leszakadt ujj nem pótolható

Próbálják önök a tollat a hüvelyk- és a gyűrűsujjukkal megfogni, s úgy írjanak. Ez történik azokkal, akik egy (értelmetlen) baleset során elveszítik a végtagjuk egy részét.

Sudár Ágnes

Vasárnap este Szilban egy 13 éves lány kezében robbant fel a füstbomba. Bal kezének két ujjpercét – a mutató- és a gyűrűsujját – amputálták. Ha szerencséje van, jobbkezes, így kevésbé sínyli meg ezt a csonkolást, mintha balkezes lenne. Ettől persze még jelentős veszteség éri; új életminőségben kell élnie annak, aki ilyen balesetet elszenved. Cikkünk nem ennek az esetnek a felhánytorgatása, célja, hogy meggondolja magát az, aki legközelebb petárdát vagy füstbombát venne a kezébe. Mert szinte bizonyos, hogy nem is tudja, mi történik egy ilyen amputáció után.

 A röntgenfelvétel mindent mutat, kár magyarázni. Illusztráció

​ A röntgenfelvétel mindent mutat, kár magyarázni. Illusztráció

„A kéz ujjainak amputálását nem lehet rehabilitálni, az új helyzethez igazodnia kell az illetőnek. Van, aki gyorsabban tud átszokni a másik kezére, más lassabban. Nyilvánvalóan függ attól is a rehabilitáció, hogy a domináns kézzel történt-e a baleset" – mondja dr. Lutherán Ferenc, a Petz-kórház  rehabilitációs osztályának vezető főorvosa.


Nehéz elképzelni, de azért kipróbálható: mit tudunk és mit nem tudunk megtenni, ha nincs hüvelykujjunk? Marokra fogni nem lehet; tollat, kanalat fogni szintén. Próbáljunk könyvet fogni, lapozni. Kenyeret vágni. Sokkal, de sokkal nagyobb trauma tehát ez, mint a hír olvasásakor gondoljuk. Pályaválasztást és partneri kapcsolatot is befolyásol egy ilyen sérülés. 


„Mi nem az okot nézzük, hogy miért kellett amputálni a végtagot. Az már tény. Hanem azt, hogy ez a veszteség mennyiben befolyásolja az illető életét? Milyen tevékenységben, élethelyzetben akadályozza? A rehabilitáció lényege, hogy minél keskenyebb legyen az a mezsgye, amely ebbe a kategóriába, tehát az akadályozóba esik" – teszi hozzá a szakorvos. 

 Dr. Lutherán Ferenc kimondja a legfontosabbat: A funkciót próbáljuk pótolni, ami egy ilyen baleset során az illető életéből kiesik. Fotó: H. Baranyai Edina

Dr. Lutherán Ferenc kimondja a legfontosabbat: A funkciót próbáljuk pótolni, ami egy ilyen baleset során az illető életéből kiesik. Fotó: H. Baranyai Edina

 A petárdabaleseteket sokszor gyerekek szenvedik el, s ahogy számos területén az életnek, nekik könnyebb a helyzethez idomulniuk, mint a felnőtteknek. Ez persze nem jelenti azt, hogy könnyű lenne, van, amikor pszichológus segítségét is kell kérni. A szakember feladata, hogy a bűnbakkeresés, illetve az önvád tégláit megtalálja, ha azok az illetőt a mélybe húznák. Kell ez, s az is biztos, hogy sokszor a hozzátartozóknak is kijár(na) a segítség, mert nekik is el kell fogadni, hogy „a gyerek már soha nem lesz sem sebész, sem autószerelő". 

 Visszatérve végül a Szilban történt balesethez: a rendőrség tájékoztatása szerint továbbra is gondatlanságból elkövetett testi sértés miatt folyik a büntetőeljárás az ügyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!