Győr és környéke

2019.02.05. 08:28

A győri Science Park volt fókuszban az országos pénzügyi versenyen

Különleges feladat várt a XVII. Országos Pénzügyi Esettanulmányi Verseny (OPEV) résztvevőire a hétvégén a győri campuson. A házigazda Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Közgazdász Szakkollégiuma ezúttal nem az iparból, hanem házon belülről hozta a megoldandó esettanulmányt. Az egykori kekszgyári területre tervezett Science Park beruházáshoz kapcsolódott a kiírás.

Széchenyi-egyetem

Tizenhárom hazai, illetve határon túli egyetemről érkeztek négy-négy fős csapatok a hétvégén Győrbe, a Széchenyi István Egyetemre. A Kautz Gyula Közgazdász Szakkollégium hallgatói Dr. habil Szigeti Cecília tanszékvezető egyetemi docens, programigazgató és Kiss Eszter diákbizottsági elnök vezetésével idén is jelesre vizsgáztak szervezőként. Ugyanúgy, ahogy a vendéglátó Kautz-kar csapata is kimagasló teljesítményt nyújtott. A győri négyes a tavalyi évhez hasonlóan most is a dobogó harmadik fokára állhatott fel a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem és a Budapesti Gazdasági Egyetem Pénzügyi és Számviteli Karának csapata mögött.


Az OPEV hagyományosan komoly számviteli, pénzügyi ismereteket igényel a hallgatóktól. Ráadásul a versenyzők nem tudhatják előre, hogy melyik iparágból érkezik az az esettanulmány, amit fel kell dolgozniuk, és a konkrét cég kilétére is csak a verseny alatt derül fény. Így volt ez a hétvégén is, amikor a péntek délutáni megnyitón Dr. Reisinger Adrienn tudományszervezési dékánhelyettes köszöntője után Mayer Gábor FIEK-központvezető bejelentette, hogy a hajdani Győri Keksz és Ostyagyár területén megvalósuló Tudományos és Technológiai Park előkészítéséhez hívják segítségül a csapatokat.

Az Országos Pénzügyi Esettanulmányi Versenyen induló csapatok tagjai az ünnepélyes megnyitón. Fotó: Májer Csaba József

A feladat az egyetem és partnervállalatai alkotta együttműködési platform optimális ingatlan portfóliójának meghatározása és egy részletes pénzügyi eredmény elkészítése volt, igazodva az előre meghatározott beruházói, tulajdonosi elvárásokhoz.


A tervezett győri Science Park fontos célja lesz, hogy támogassa a technológia-orientált, magas hozzáadott értékű tevékenységet végző, jól képzett szakembereket foglalkoztató vállalatok és az egyetemi kutatók, hallgatók együttműködését. Inspirációban gazdag környezetet biztosítson a közös kutatási projektek és fejlesztések számának növekedéséhez, ösztönözze a technológiai transzfert, és erősítse a gyakorlatorientált képzést.


A csapatoknak bő egy napjuk volt az esettanulmány feldolgozására, és a szombat esti előzsűrizés után a vasárnapi A döntőben hat, a B döntőben pedig öt csapat prezentálta elgondolását. A vállalatvezetőkből, szakemberekből álló zsűri elnöke az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára, Szigeti Ádám volt.


A versenyzők sokféle funkciót álmodtak a Science Parkba, a kutatás-fejlesztési területtől a kis- és középvállalkozásoknak szánt inkubátorházon át az élményszigeten keresztül a bérelhető irodákig és a magas hozzáadott értéket előállító saját vállalkozásokig. A prezentációkat átszőtte a környezettudatos gondolkodás, hogy minél kisebb ökológiai lábnyommal terheljék a környezetet. A hazai csapat azt javasolta, hogy a Széchenyi-egyetemen végzettek kedvezményesen bérelhessenek területet a tervezett parkban start-up vállalkozásaiknak.


Fontosnak tartották a győriek bevonását, a nyitottságot az itt élők felé. Általános vélemény volt, hogy a park nagyon vonzó lehet hi-tech vállalkozásoknak, hiszen az egyetemen felhalmozott tudásbázis, a felkészült kutatói és hallgatói kör innovatív megoldásokkal segítheti fejlődésüket.

A győztes idén is a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem csapata lett. Fotó: Májer Csaba József

A prezentációkat követő értékelésben Mayer Gábor kiemelte, hogy izgalmas, kreatív megoldásokat is láthattak, azt pedig különösen értékesnek tartotta, hogy több csapat is felvázolt régió- és gazdaságfejlesztési perspektívákat a tervezett központtal kapcsolatban. Dr. Papp Ilona, a Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar dékánja szerint a Science Park hozzájárulhat a hi-tech területen mozgó vállalkozások prosperálásához a régióban.

Mindig jó rádöbbenni arra, hogy a szakkollégiumok mennyire fontos terepet adnak a tehetséggondozásnak és a hallgatói fejlődésnek. Remélem, hogy a Science Park beruházás meg tud valósulni Győrben. Ezek a kutatás-fejlesztési együttműködési központok az egyetemeken meglévő tudást tudják kiterjeszteni a gazdaságba, ahol ezáltal plusz adóforintok termelődhetnek, amiket aztán újra a felsőoktatás fejlesztésére fordíthat az ország. Az ilyen, magas hozzáadott értékű feladatokat kínáló központok tarthatják helyben a jól képzett fiatalokat is"

– mutatott rá összefoglalójában az államtitkár.


A XVII. OPEV a csapatok díjazásával zárult, amit a Rába Járműipari Holding Nyrt., a Széchenyi István Egyetem, az Innovációval a Fenntartható Fejlődésért Egyesület, a HVG és a Cothec Kft. felajánlásai tettek lehetővé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!