Győr és környéke

2019.08.27. 08:20

A győri paraúszó emberfeletti küzdelem árán győzte le az Adriai-tengert - fotók

A láb nélküli győri paraúszó, Patkás Tomi mozgást népszerűsítő úszásait, közösségi munkáját, a mozgáskorlátozott sorstársakért folytatott küzdelmét országosan is egyre többen ismerik. Tominak négy éven át "befejezetlen ügye" volt az Isztriai-félszigeten, melynek most pontot tett a végére.

Szeghalmi Balázs

Új taktika


A mozgássérült győri férfi 2015 óta mindig indult a Porecsben rendezett "delfin" úszófesztiválon. Az okos emlősökkel nem, ám annál több medúzával találkozott. Nem beszélve a háborgó, 2-3 méteres hullámokat verő tengerről. "Azt hittem, a tenger örök mumus marad. Ezt sokan nem értették, mert az ép emberek könnyebben úsznak a tenger-, mint az édesvízben. Lábak nélkül azonban fejnehéz vagyok a sósvízben, így nekem nem segít a tenger, sőt " – kezdte Tomi.


A győri paraúszó az első 1500 métert a porecsi öbölben gond nélkül teljesítette. Az öböl kapujában a világítótorony már a nyílt tengert jelezte. "Az utolsó km-ek eddig kifogtak rajtam. Vagy rosszul lettem a méteres hullámoktól, vagy medúza csípett meg, vagy az erőm fogyott és visszavonulót fújtam. Tudatosan készültem erre a szakaszra. Normálisan egy levegővétellel két karcsapást végzek. A cél érdekében egy levegő, egy karcsapásra álltam át. Bár óriási erőfeszítéseket tettem, hogy bírjam a hullámverést, életemben először túljutottam a 3 km-es bóján" – elevenítette fel Tomi.

Minden méterért meg kellett küzdeni a nyílt tengeren.

Baráti segítség


"Az egyik magyar szervező hölgy, Sárkány Márta mondta, hogyha idáig érek, akkor bő 1 km-en át segít az áramlat. Ez így történt, erőt gyűjtöttem, amire az utolsó km-en szükségem volt. Miután célegyenesbe fordultam, az áramlás sodort a sziklás part felé. A kísérő csónak félt, hogy zátonyra fut, így magamra maradtam. Végül, az egyik győri úszótársam, Vági Zoltán segített. Ő remek idővel ért célba. Ekkor már 3,5 órája voltam a vízben.


Zoli mondta, hogy próbáljunk visszatérni az úszósáv köteleihez. Ez sikerült, innen 500 méterre voltam a céltól. Az utolsó etapon a napokban távozott unokatestvéremre gondoltam, aki úszni tanított a Cziráky-medencében. Motivált Mányoki Attila extrém úszó is. A keménysége, hogy semmilyen helyzettől nem riad meg. A parton óriási kő esett le a szívemről. A mécses is eltörött" – hallottuk Tomi Rockytól. A győri paraúszó 5 óra 4 percet töltött a tengervízben, míg a Balatont 3 óra 53 perc alatt "pipálta ki" idén.

 

Beszélő kép: Patkás Tomi térdre borulva, kezét összekulcsolva a porecsi célban. A győri paraúszót az utolsó, legkeményebb etapon úszó barátja, Vági Zoltán kísérte, aki elsőként gratulált neki. Fotók: Bucsák Krisztina

Soha ne mondd


"Visszatér Porecsbe?" – kérdeztük Patkás Tomitól. "Soha ne mondd, hogy soha, de most úgy érzem, jövőre a másfél km-es táv elég lesz nekem" – hangzott a válasz. A győri paraúszó versenyszezonja nem ért véget, most hétvégén Budapesten a Dunát készül "hódítani".

Patkás Tomi blogját ide kattintva olvashatják oldalunkon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!