Győr és környéke

2018.10.17. 08:45

A győri Kapcsok Alapítvány egy elfogadóbb közegért tevékenykedik

Olyanok szeretnénk lenni, mint a kis kavics, amit beledobnak a vízbe. Kicsi, koncentrikus köröket kezd leírni, majd ezek a körök egyre nagyobbak lesznek - mondja Nagy Eszter Mária, a Kapcsok Alapítvány titkára, aki a szervezet céljait ismertetve az SNI gyermekek integrált oktatásáról is beszélt.

Ihász Nóra

Győrben több mint tíz éve működnek integrációs programok azzal a céllal, hogy a sajátos nevelési igényű (SNI) gyermekek kortársaikkal közösen nevelődjenek.

Az alapítvány tábort szervezett júliusban az SNI gyermekeknek.

 

Az oktatási rendszer már támogatja, hogy ezek a gyerekek és fiatalok ne különálló intézményekbe kerüljenek, hanem olyan óvodákba, iskolákba járjanak, ahol együtt lehetnek a nem SNI kortársaikkal. A szülők és pedagógusok felkészítése még hosszú folyamat, az együttneveléshez attitűdváltásra is szükség van.

Azért hoztuk létre nyáron a Kapcsok Alapítványt, hogy minél szorosabb kapcsolatokat alakítsunk ki gyermek-szülő-nevelő között, és azon dolgozzunk, hogy minden szinten érzékenyítsük a társadalmat az SNI gyermekek elfogadására

– mondja Nagy Eszter Mária, az alapítvány titkára.

Nagy Eszter Mária

Győr egész jó helyzetben van abból a szempontból, hogy itt a legkevésbé égető a gyógypedagógus-hiány országos szinten. Eddig azonban városunkban is ritka volt, hogy egy SNI gyermek nevelését egészen kis kortól felnőtt korig nyomon kövesse egy szakember. A Kapcsok Alapítvány ezt is szeretné orvosolni.

 

Nagy Eszter Mária '90-ben diplomázott gyógypedagógusként, jelenleg a Gyógypedagógiai Hálózat munkatársa, az alapítványi feladatokat főállás mellett végzi el.

„Civil szervezetként ott kell állnunk az összes intézmény mellett. Nagyon nehéz helyzetben vannak a pedagógusok, mert az SNI gyermekek fogadására nincsenek kellőképp felkészítve".

A Kapcsok Alapítvány tevékenysége abban gyökerezik, hogy olyan eseményeket szerveznek, amik során lehetőség nyílik az információcserére gyógypedagógus, pedagógus és szülő között, és ahol visszatöltekezhetnek a családok.

Meg szeretnénk adni nekik azokat a pluszokat, amiket az oktatási rendszer nem tud. Legyen az szülő klub, táboroztatás vagy egy koncert. És közben azért húzom alá a társadalom érzékenyítését, mert a másság elfogadása mindig több energiával jár, mint a kirekesztés, viszont mindig az előbbire kell törekednünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!