Győr és környéke

2018.01.15. 08:04

A gyirmóti Holt-Marcal-ágért 850-en írták alá a petíciós ívet

Többször foglalkoztunk azzal, hogy a Holt-Marcal rossz állapotban van. 9 éve az egész vízfelületet töklevél borította, 2015-ben algainvázió volt, most hínár burjánzik.

Szeghalmi Balázs

"A holtág jövője rövid távon is veszélybe került, annak feltöltődése miatt. Az állóvizek eutrofizációja természetes folyamat, a Holt-Marcal esetében ezt az elmúlt évtizedek felelőtlen emberi magatartása gyorsította. A gyirmóti üdülőfalu ingatlanjainak csatornázatlansága miatt egyre több a szerves anyag a mederben" - kezdte Pár Róbert, a Nádorvárosi Sporthorgászok Egyesületének elnöke.


A civil szervezet mindent megtesz a holtág megmentéséért. Ha nem járnak sikerrel, nagy veszteség ér bennünket a város határain belül. A holtág őrzi a természet háborítatlan régi énjét itt.

 

Algák szőtték be a gyirmóti vízfelületet 2015 elején. Fotó: Kisalföld-archívum

Algák szőtték be a gyirmóti vízfelületet 2015 elején. Fotó: Kisalföld-archívum

Több mint 2 milliárd Ft


"A túlzott szervesanyag-terhelés miatt a holtágban a vízi növényzet túlburjánzott, nyáron a gyakori oxigénhiányos helyzet többször okozott halpusztulást. Ősszel a vegetációs időszak végén több száz tonna rothadó növényzet növeli az iszaposodást. Így a víz sekélyesebb, a minősége romlik" - mondta Pár Róbert. Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság mérései szerint az iszap vastagsága átlagosan meghaladja a fél métert, mennyisége a főmederben 370 ezer köbméter. A tervezett mederrendezés költsége - az iszapelhelyezés miatt - meghaladja a 2 milliárd Ft-ot.


"Amikor szóba kerül a tetemes összeg, bevallom, nem akarok hinni a fülemnek. Irreálisnak érzem a költségeket. Az biztos, hogy a jelenlegi állapoton sokat javítana, ha szakaszos iszapkotrást végeznének. Amikor a töklevél ellepte a vizet, Borkai Zsolt a helyszínen ajánlotta a segítségét" - mondta Kövecses Károly.


Petíció 850 szignóval


A gyirmóti lakosok, horgászok minden fórumon próbálnak eredményt elérni. Petíciót fogalmaztak, amit 850-en aláírtak. A szignókkal ellátott dokumentumot átnyújtották Kara Ákosnak, a városrész országgyűlési képviselőjének.


"A gyirmóti képviselői fogadóórámon keresett fel Pár Róbert és helyi lakosok. Konstruktívan beszéltünk a kialakult helyzetről. Az április országgyűlési választásokig érdemi lépéseket nem tudok tenni. A probléma jóval összetettebb annál, hogy pár hónap alatt megoldjuk. Azt leszögeztem, hogyha újra bizalmat kapok a választópolgároktól, akkor szívesen segítek ez ügyben" - közölte Kara Ákos. A témában írt korábbi cikkeinket itt, itt és itt olvashatják el.

 

Kara Ákosnak Gyirmóton adta át a petíciós ívet Pár Róbert, a Nádorvárosi Sporthorgászok Egyesületének elnöke.

Kara Ákosnak Gyirmóton adta át a petíciós ívet Pár Róbert, a Nádorvárosi Sporthorgászok Egyesületének elnöke.

850 egyesületi tag


A Holt-Marcal alsó szakasza az egykori Rába-főágtól több mint 100 éve leválasztott, 8 km hosszú holtág, amely Nádorváros, Ménfőcsanak és Gyirmót mellett terül el. A vízterületet 1935 óta a Nádorvárosi Sporthorgászok Egyesülete hasznosítja. Az egyesület 700 felnőtt és 150 ifjúsági horgászt tömörít. Ezzel Győr és a megye egyik legnagyobb létszámú civil szervezete.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!