Győr és környéke

2015.04.16. 18:00

A Da Vinci-kód mintájára kincskeresésen jártunk a Pannonhalmi Főapátságban! - videó, fotók

A Pannonhalmi Főapátság új turisztikai attrakciója során kiderül, hol van a gyilokjáró és a résztvevők a főapát lakosztálya előtt is elhaladnak. A szervezők nem titkolják: drága programot kínálnak.

Szeghalmi Balázs

A "játékosok" elhaladhatnak a főapát lakosztálya előtt is

Új, különleges attrakcióval bővül a Pannonhalmi Főapátság egyébként is meglehetősen színes programpalettája.

A résztvevő csoportok olyan kincskereső, csapatépítő kalandjátékot játszhatnak, amely során a több mint 1000 éves Főapátság nagyközönség elől elzárt részeibe is bepillantást nyerhetnek.

A teljesség igénye nélkül pár példa: a "játékosok" elhaladhatnak a főapát lakosztálya előtt, fellépcsőzhetnek a harangtoronyba, megtekinthetik a levéltár legféltettebb kincseit – de ne siessünk ennyire előre.

A közös kaland alapötletét `A rózsa neve´ című rendkívül izgalmas, klasszikus mű szolgáltatta

"A csapatok előtt sorra nyílnak meg a monostor elzárt belső tereinek titkai, elevenednek meg a magyar régmúlt tárgyi emlékei, kincsei. Úgy, hogy közben a játékon van a hangsúly.

Összességében több száz éves kódok feltörésében, rejtett szimbólumok felkutatásában és spirituális élményben lesz részük.

Nem titok, hogy a közös kaland alapötletét `A rózsa neve´ című rendkívül izgalmas, klasszikus mű szolgáltatta természetesen vér és gyilkos nélkül, de egy-két elem `A Da Vinci-kódot´ is eszébe juttathatja a résztvevőknek" – közölte Hajdú László, az UniqueHungary ügyvezető igazgatója.


Videó: Cseh Róbert

A mulatság nem olcsó


Utóbbi céggel közösen szervezi a Pannonhalmi Főapátság az exkluzív, elsősorban kiscsoportoknak (5-30 főig) szánt látogatást.

Kérdésünkre Hajdú László nem titkolta, hogy a részvételért nem kevés pénzt kell fizetni. "Ezekre a programokra elsősorban cégek, intézmények felső vezetését várjuk. A kalandjátékot egyelőre két csomagban kívánjuk értékesíteni.

A félnapos program a Főapátság külső és belső terein játszódik, míg az egész napos programban a Szent Márton hegy többi látványosságát is felkeressük.

Mindkettő csomag része háromfogásos ebéd vagy vacsora a Viator Apátsági Étteremben, mely jelenleg az egyik legjobb vidéki étterem Magyarországon".

A Da Vinci-kód mintájára kincskeresésen jártunk a Pannonhalmi Főapátságban! - fotók: Cseh Róbert


Első körben irány az Apátsági Gimnázium

Most pedig tartsanak képzeletbeli utazáson a kisalfold.hu munkatársaival. A túra a tavaly átadott új Apátsági Major Látogatóközpont kávézójából indul, s erdős úton át vezet a Főapátságba.

Első körben az Apátsági Gimnáziumba kellett eljutnunk, ahol egy végzős diák mesélt az itt töltött évekről. Bár a fiatalember ügyesen beszélt – például arról, hogy meghívott vendégként olyan előadók járnak hozzájuk, mint Sólyom László vagy alig pár napja az olimpiai bajnok Szilágyi Áron –, nyilván az izgalom nem itt hágott a tetőfokára.

A történelmi feladatok azonban rendkívül jól épülnek egymásra és élvezetesek is.

A könyvtári blokk már tényleg megidézi A Da Vinci-kódot

A könyvtári látogatás már sokkal erőteljesebben emlékeztet "A Da Vinci-kódra" – megvan Önöknek az a jelenet, amikor a Vatikán levéltárában egyre és egyre fogy az oxigén Tom Hanks körül? –, hisz itt a több száz éves köteteket mesterségesen beállított, hűvös hőmérsékleten tartják.

A legrégebbi könyv 800 éves, a gyűjtemény 400 (!) ezer kötetből áll, melynek nagy része a bástyafalban pihen. Maga a könyvtár gyakorlatilag 200 éve ugyanúgy néz ki, mint napjainkban. Itt - többek közt - egy közel 300 éves könyvet kell megtalálni, s abból fontos információkat kiolvasni.


A könyvtárban


Hogyan őrzik hazánk felbecsülhetetlen értékű dokumentumait?

A kalandtúra a kerengőben folytatódik, majd eljutunk a főapáti lakosztály folyosójára, innen pedig az út a levéltárba vezet. A barokk szoba asztalán Magyarország két legfontosabb írásos emléke hevert: az egyik a Tihanyi alapítólevele, a másik pedig az Apátság kiváltságlevele, melyet Szent István adományozott a szerzeteseknek.

Utóbbi feltehetőleg nem eredeti, hanem 12. századi másolat, de ezen a dokumentumon maradt fel egyedül Szent István monogramja. (Utóbbi díszítette az István, a király rockopera plakátjait, lemezborítóját.)

Legyen bármennyire meglepő, de ez a levéltári rész nagyon erős, persze ez az esetek többségében akkor lesz több mint élvezetes, ha a résztvevők bátran mernek kérdezni. Például arról, hogyan őrzik hazánk felbecsülhetetlen értékű dokumentumait?

Lang Brigitta, a Pannonhalmi Főapátság TriCollis Foglalási Központjának értékesítési vezetője hozzátette: "élesben minél kevesebb segítségét kapnak majd a játékosok, hisz így lesznek igazan érdekesek a fejtörők".

A barokk szoba asztalán Magyarország két legfontosabb írásos emléke hevert


Hol van a gyilokóra és mire szolgál?

A Harangtorony, a pár éve felújított Bazilika, utóbbi altemploma szintén fontos állomásai a kul(túrának). A játékosok olyan kérdésekre keresik a választ, mint "ki rakta le a könyvtár utolsó kövét?", "mi a jelentésük a kerengő grafittijeinek", "hol van a gyilokóra és mire szolgál?", miközben játszva tanulnak, elmélyülnek.

Utóbbit segíti az szerzetesekkel való találkozás és beszélgetés is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!