Győr és környéke

2017.02.18. 09:36

A brutális győri kutyatámadás után: mindig a gazdán múlik, ha támad a kutya - videó, fotók

Múlt héten írtuk, hogy szörnyű kutyatámadást élt át Török Mónika a Nádor utca sarkán. A közeli kisboltban kávézó Szakács Ferenc mentette meg a nőt és kutyáját egy németjuhász marcangolásától. A témát most kutyakiképző, ügyvéd megkérdezésével folytatjuk.

Szeghalmi Balázs

"A felelős állattartás többnyire brutális támadások miatt kerül fókuszba. A tragédiával fenyegető esetek nem a véletlen számlájára írhatók" - kezdte Kruzslicz Anita. Az okleveles győri kutyaoktató szerint jó döntés lenne, ha a gyerekek óvodában, iskolában sajátítanák el, hogyan közeledjenek az állatokhoz.


"A szülők gyakran két szélsőséges álláspontot képviselnek. Ha fél a szülő, távol tartja a gyerekét kutyáktól. A kicsi gátlásosan kezd viselkedni, majd a lelki gátak félelemmé alakulnak, ha kutyát lát az utcán. A másik véglet, amikor engedik, hogy a gyerekek plüssmaciként cibálják a kutyák szőrét, farkát. Családon belül ezért történik sok harapás" - folytatta Kruzslicz Anita. Simogatás előtt meg kell szerezni az ismeretlen állat bizalmát. Ehhez türelem szükséges. "A kutya megszagolja az ember kezét, ilyenkor fontos a nyugodt testtartás" - magyarázta a szakember.

 



 A felelőtlen kutyatartás iskolapéldája


Természetesen a gazdák felelőssége óriási. "A Bisinger sétányon kutyasétáltatás közben tapasztaltam a napokban, hogy póráz nélkül szaladt egy staffi (Staffordshire terrier - a szerk.). Amikor a gazdája látta közeledésünket, annyit kiabált, hogy kanok vagy szukák a kutyáim? Válaszoltam neki, majd megkérdeztem, miért engedi szabadon a kutyáját a belvárosban? Ő háborodott fel és kikérte magának, hogy közterületen azt csinál, amit akar. A felelőtlen kutyatartás iskolapéldája ez.


 

Anita Lottival és Vikivel a szabadhegyi kutyafuttatón.



Pár hónapos kutyaiskola sokat segíthet a gazda és a kutya kapcsolatán. Közösségbe járnak, figyelnek a többi négylábúra. Az agresszióra hajlamos kutyák a kiképzés alatt sokat fejlődhetnek. Tudni kell, hogy a kutyák önkéntelenül átveszik gazdájuk viselkedését. Ha a gazda erőszakos, jó eséllyel frusztrált lesz a kutya is" - hangsúlyozta Kruzslicz Anita. Elsősorban tehát a szocializáción, a gazda törődésén múlik - nem a fajtán -, ha támad egy kutya.


 


A hazai joggyakorlat


A brutális győri kutyatámadás felveti a kártérítési igényt. Török Mónika gyulladt ínhüvelyét megműtötték, öt napot töltött a Petz-kórházban. Egy hónapig nem dolgozhat, kénytelen táppénzen lenni. A kutyája lábát állatorvos operálta. "Beszéltem ügyvéddel, de még nem döntöttem el, hogy jogi útra terelem a történteket. Várom, milyen eredménnyel zárul a rendőrségi nyomozás. Minden fontos információt elmondtam, amikor feljelentést tettem" - mondta Török Mónika.


Dr. Léhner György győri ügyvéd szerint ilyen esetekben a magyar ítélkezés az átélt borzalmakat, a fájdalmat, a lelki sérüléseket nem forintosítja - szemben több nyugat-európai ország, az Egyesült Államok joggyakorlatával. "Ha a kutya gazdáját azonosítják, a kárérték térítésére látok reális esélyt a bíróságon. Ebbe beletartozhat az elmaradt fizetés, az orvosi és gyógyszeres kezelés összege, az állatorvosi munkadíj, a tönkrement ruhák ára. Igaz, az új polgári törvénykönyv lehetőséget biztosít arra, hogy személyiségi jogi per keretében a Törvényszék sérelemdíjat állapítson meg a testi épség megsértésének bizonyítottsága esetén. A sérelemdíj összegét a bíróság állapítja meg" - zárta szavait Dr. Léhner György.

 

A rendőrség nyomoz, a németjuhász második esélyt kap


"A Győri Rendőrkapitányság gondatlanságból elkövetett, súlyos testi sértés vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt nyomoz ismeretlen tettes ellen" - közölte a kutyatámadás ügyében Tóth Gabriella rendőr alezredes, szóvivő. Dr. Andréka György, a győri gyepmesteri telepet is működtető Xantus János Állatkert igazgatója elmondta: a megvadult németjuhászt befogták, a kutya két hétig karanténban volt, a megfigyelése letelt. "Nem volt veszett, beteg az állat. Hamarosan a győri állatmenhelyre kerül, ahol reméljük, igazi gazdára lel majd" - mondta az igazgató. A győri gyepmesteri telepen évi 1-2 állatot altatnak el. A támadó németjuhász is életben marad, második esélyt kap a sorstól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!