Győr és környéke

2017.02.08. 08:00

A breaktánc megfizethetetlen érzést okoz a győri srácoknak

Külföldön művészetnek, szakmának tartják, hazánkban viszont előítéletek övezik a breaktáncot. A stílusirányzat győri képviselői azonban már a pápa előtt is felléptek. Ahogy ők mondják: "fejünkön forogva látjuk jól az amúgy már feje tetejére állt világot".

Ihász Nóra

"Tévhit, hogy a breaktánc kihalt. A probléma az, hogy sokáig divatnak gondolták, így a menő – nem menő kategóriák között hánykolódik. Ez óriási tévedés: stílusirányzatnak, a kultúra részének számít" – mondta Horváth Róbert, a győri Danger Elements csapat táncosa.


A rajzzal, animációval is foglalkozó fiatal hozzátette: "Külföldön művészetnek, támogatott és megfizetett szakmának számít a break. Fogadtatása is eltér országonként. Erre jó példa az 1998-as világbajnokság, amikor az ezüstérmes franciákat több százan fogadták transzparensekkel hazájukban, és ennek ellentéte, amikor a ’99-es világszintű versenyen a magyarok arattak győzelmet, s őket nem várták, hanem hazamentek panellakásukba és maguk között bontottak pezsgőt."


 

A Danger Elements tagjai szerint a befektetett idő és energia jól látszik táncolás közben. A fotón (b-j) a hátsó sorban Kiss Richárd, Horváth Rudolf, Horváth Tibor. Elöl: Szabó Zoltán, Horváth Róbert

A Danger Elements tagjai szerint a befektetett idő és energia jól látszik táncolás közben. A fotón (b-j) a hátsó sorban Kiss Richárd, Horváth Rudolf, Horváth Tibor. Elöl: Szabó Zoltán, Horváth Róbert


Tánc a pápa előtt


Ha a tavalyi évet vesszük górcső alá, a Danger Elements tagjai több dobogós helyezést is elértek. Kiss Richárd például országos első is volt már, társai erre nagyon büszkék. "A megrendezett versenyek hetven százalékán részt veszünk, ezek felén végül dobogóra állunk" – mesélte Horváth Rudolf, aki szeretné, hogy az igazi break több figyelmet kapjon, és képviselőit nagyobb honoráriummal illessék a befektetett időért, energiáért cserébe. A csapat oszlopos tagja utcai táncolt már Svédországban, Dániában, később pedig Anglia, Ciprus és Olaszország cirkuszaiban lépett fel.


"A világbajnokság előtt mindig van selejtező, ami régiókra van bontva. Hozzánk a bécsi lenne a legközelebb, de a szabályok szerint helyi bejelentett lakcímmel kell rendelkezni. Így jelentkezni sem tudunk" – hívta fel figyelmünket Szabó Zoltán, aki Horváth Rudolffal és két külsős táncossal, Vígh Ferenccel és Szabó Dáviddal, a pápa előtt is breakelt már.


Ahogy korábbi lapunkban (2017. január 16.) olvashatták, elképesztően látványos műsorukra Ferenc pápa is nyitott volt, sokat mosolygott és tapsolt. A show végén kezet fogott velük és megáldotta őket a szentatya, s az egyikük fején lévő – forgás közben szerzett – sebet is megérintette.


Önbizalmat ad


Milyen készségeket sajátíthatnak el a breaktáncosok? "A break fiatalít, önbizalmat ad, megtanít rögtönözni, jól esni, tökéletesíti az egyensúlyérzetet, segít leküzdeni a lámpalázat és könnyebben venni az élet akadályait" – sorolta fel Horváth Tibor, miközben csapattársai egyetértően bólintottak.


A Danger Elements tagjai nem kérnek pénzt az edzésekért, csupán azt, hogy a náluk táncolók idejüket, energiájukat ne sajnálják, és várják ki, mire a szorgalom meghozza gyümölcsét. Szerintük a szülőkben elnagyolt kép él a műfaj veszélyeiről, a lapunknak nyilatkozó fiatalok például egyszer sem sérültek meg break közben.


A tehetséges csapattagok örülnének, ha még többen járnának oktatásaikra, mivel hiányzik az utánpótlás. Ingyenes foglalkozásaikra a győri József Attila Művelődési Házban, minden kedden és csütörtökön délután három és öt óra között várják az érdeklődőket.

 

Címkék#Győr#tánc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!