Győr és környéke

2014.09.25. 15:46

A bakonyi vasútvonalon az elmúlt ötven évben nem voltak ilyen jelentős fejlesztések, mint most

A fejlesztéseknek köszönhetően Győr és Veszprém között a menetidő öt perccel fog csökkenni Magyarország egyik legvadregényesebb vasúti vonalán.

Szeghalmi Balázs

"A bakonyi vasúton a MÁV Zrt. komoly pályaműszaki fejlesztéseket végzett, illetve végez ezekben a hónapokban.

Először július végén, augusztus elején volt kéthetes vágányzár Tarjánpuszta/Bakonyszentlászló-Porva-Csesznek között, most szeptember 22-től október 3-ig pedig Zirc és Veszprém között nem közlekednek a vonatok" - mondta a kisalfold.hu-nak [namelink name="Bödecs Barnabás"], a Cuha-völgyi Bakonyvasút Szövetség elnöke.

"Ez utóbbi szakaszon két hidat újítanak fel. Ebből az egyik a Veszprém, Jutasi úti áteresz, amely 10 km-es sebességkorlátozás okozója hosszú évek óta, a másik az eplényi állomás után Veszprém irányában található kőpilléres híd, vagyis nem a bakonyi viaduktokhoz kellett hozzányúlni.

A szóban forgó szakaszon négy útátjárót cserélnek, valamint megszűntetik az Eplény belterületén mintegy 200 m-es szakaszt érintő alámosást, amely miatt az elmúlt években itt is 10 km-es korlátozás volt érvényben.


Bakonyon át robogó vonat

Bakonyon át robogó vonat

A munkálatok eredményeként biztosítható sebességnövelések eredményeként a menetidő mintegy 2 perccel csökken. Ehhez számításba véve a fékezések, és újragyorsulások menetidő szükségletét és távolságait, a munkák akár 5 perces eljutási idő javulást is hozhatnak a két város között, azaz a jelenlegi 1:54-es optimális menetidő 1:49-re csökkenhet.

A sebesség növekedése, a lassújelek megszűntetése eredményeként jelentkező utazási komfortnövekedést decembertől érzékelhetik az utazók"- zárta szavait Bödecs Barnabás.

Ehhez hasonló fejlesztések az elmúlt ötven évben nem történtek Magyarország egyik legszebb vasúti vonalán, ami egyben azt is megerősíti, hogy nem kell tartani a bakonyi vadregényes vasút bezárásától.

A 109-es gőzmozdony útját a Bakonyban tavasszal a kisalfold.hu munkatársai is végigkísérték, ide kattintva tekinthetnek meg sok-sok fotót, videót! 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!