Győr és környéke

2014.08.05. 12:21

A 800 millió forintos fejlesztés már csak fél évre nyitja ki kapuit Likócson

A kisalfold.hu tudomása szerint öt hónapon keresztül, ősz végétől tavasz elejéig zárva volt a Győr-Szol tulajdonában lévő likócsi komposztáló.

Szeghalmi Balázs


A téli leállás már csak azért is meglepő, mert az utcákra kerülő karácsonyfák kiváló alapanyagot szolgáltatnának a komposztálónak.

Úgy tudjuk, az üzem hosszú ideje a lakosságtól nem vesz át zöld hulladékot, fanyesedéket, faágakat. Ennél a pontnál érdemes kicsit fellapozni az alig valamivel több mint hat éves üzem "történetét".

A fejlesztési pénz több mint 50 százalékát az Európai Unió állta

A komposztáló 2000-es évek közepén a győri szennyvíztisztító-beruházás részeként épült 800 millió forintból. A fejlesztési pénz több mint 50 százalékát az Európai Unió ISPA-programján nyerte Győr városa, míg 40 százalékot a magyar állam biztosított.


Pillanatkép nem sokkal a komposztáló megnyitása után - fotó: Kisalföld-archívum

Pillanatkép nem sokkal a komposztáló megnyitása után - fotó: Kisalföld-archívum

A tervek szerint a komposztálóban a győri szennyvíztisztító kilencvenöt százalékban tisztított szennyvíziszapjából és a város kertjeiből, parkokból összegyűjtött nyesedékek, fűnyiradék keverékéből érleléssel talajjavító komposztot állított el a városi cégek összevonása előtt még önállóan működő Komszol.

A likócsi komposztot 2008 márciusában kezdték forgalmazni. A kezdeti lelkesedésről mindent elmond: egykoron a társaság vállalta, hogy teherautóval kiszállítja a nagy mennyiségben rendelt komposztot.


A 2000-es évek végén még magánszemélyek is vásárolhattak komposztot Likócson

A 2000-es évek végén még magánszemélyek is vásárolhattak komposztot Likócson

Évente mintegy 3000 tonna komposzt készül Likócson

A jelenlegi helyzet pedig így fest. "A Győr-Szol Zrt. likócsi komposztáló üzeme minden évben áprilistól novemberig működik.

Öt főt foglalkoztat, idén az április elsejei indulás óta - a piros betűs ünnepeket kivéve - hétfőtől vasárnapig folyamatos a munka.

Évente mintegy 3000 tonna komposzt készül Likócson, ennek jórészét szerződött partner szállítja el nagytételben, más részét a lakosság számára értékesítjük a Sashegyi Hulladékkezelő központban.

Itt vásárolható komposzt magánszemélyek részére, bruttó 4001 forint/tonna áron, a kiszerelésről és az elszállításról a vevőnek kell gondoskodnia" - közölte [namelink name="Ozsvárt Tamás"].

"Lágy szárú zöldhulladék a barna fedelű kukákban, fás szárú a hulladékudvarokban helyezhető el"

Arra a kérdésünkre, hogy a lakosság hol és mikor adhatja le a zöld hulladékot, a Győr-Szol kommunikációs menedzsere úgy válaszolt: "lágy szárú zöldhulladék a barna fedelű kukákban, fás szárú a hulladékudvarokban helyezhető el, az általános lerakási szabályoknak megfelelően".

Ozsvárt Tamás hozzátette: "a Sashegyi Hulladékkezelő Központban kezelt hulladékból lakossági felhasználásra nem készül termék, azt további feldolgozásra, illetve hasznosításra veszik át partnercégek".

Egy kerttulajdonos így lapátolta a Kisalföld hűségkártyának köszönhető ingyenes szuperkomposztot 2008 tavaszán

Egy kerttulajdonos így lapátolta a Kisalföld hűségkártyának köszönhető ingyenes szuperkomposztot 2008 tavaszán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!