Győr és környéke

2017.09.04. 12:19

9 milliárd, 1120 férőhely - Kollégiumavató és évnyitó Győrben a Széchenyi egyetemen - fotók

Átadták a győri Széchenyi István Egyetem kilencmilliárd forintból felépült kollégiumát hétfőn. 3412 elsőéves kezdte meg tanulmányait.

kisalfold.hu

Összefogás – ez a szó hangzott el a legtöbbször a győri Széchenyi István Egyetem új kollégiumának avatóünnepségén hétfőn. Erre utalt Földesi Péter, Borkai Zsolt polgármester és Kara Ákos államtitkár, országgyűlési képviselő is, kifejtve: a 9,2 milliárd forintos beruházás kétharmadát a kormány, egyharmadát a város állta.


Az új, tízszintes, 20 ezer négyzetméteres létesítmény 1120 hallgatónak nyújt otthont. Elsőként az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál, majd a Formula Student Hungary verseny résztvevői vették birtokukba a nyáron, ezekben a napokban pedig sorra költöznek be a diákok. A modern épület az 1995-ben ideiglenesen épült, elavult, ezért lebontott sportcsarnok helyén áll. A támogatásból egyébként a meglévő kollégium felújítása is megtörtént. Abban t szinten 450 kétágyas szoba található.


Földesi Péter beszédében kifejtette: most is van kollégiumi várólista, de már sokkal rövidebb, mint korábban. Hozzátette: helyesebb multifunkciós épületről beszélni, mert benne a szálláshelyeken kívül közösségi tereket is kialakítottak. Kiemelte, hogy minden határidőre és első osztályú minőségben készült el. Németh Gergő, a hallgatói önkormányzat elnöke úgy vélte, a fejlesztéssel szintet ugrott az egyetem. Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő többek között arról beszélt, hogy az ilyen közberuházások is hozzájárulnak a nemzetgazdaság növekedéséhez, amely az első félévben 3,7 százalékos volt.


Az új kollégium az egyetem központi tanévnyitó ünnepségén is szóba került hétfőn: Földesi Péter és Németh Gergő jelképesen átvette a létesítmény kulcsait Palkovics László oktatási államtitkártól, Kara Ákostól és Borkai Zsolttól. Palkovics László a jelenlévők előtt az ország egyik legkiválóbb tudásközpontjának nevezte a győrit, amelynek létszáma folyamatosan nő. Kiemelte: a kutatás-fejlesztés és innováció terén az Európai Unióban a 12. helyen áll Magyarország. A cél, hogy az évtized végére az erre szánt ráfordítás a bruttó hazai termék (GDP) 1,8 százalékára növekedjen.


A Széchenyi-egyetemen 3412 elsőéves hallgató kezdte meg tanulmányait az új tanévben. Ez 60 fővel, 2 százalékkal több a tavalyinál, miközben országosan mintegy 3 százalékkal kevesebben nyertek felvételt. A győri univerzitás a felvettek száma, a hallgatói létszám alapján a hetedik hazánkban, a nem budapestiek közül pedig csak a debreceni, a szegedi és a pécsi előzi meg.

Csaknem háromezer koleszos


A Széchenyi István Egyetemen most már öt épületben 2864 kollégiumi férőhely van. Az új koleszban 17.400, a Hegedűs Gyula Kollégiumban 16 ezer, a Külső Kollégiumban 9300–13.900, a Famulusban 20.500, míg a Cserháti Sándor Kollégiumban 13 ezer forint a havidíj.



Évnyitó, eskütétel


A Széchenyi István Egyetem 2017/2018-as tanévének ünnepi megnyitóján 3412 elsőéves hallgató tett esküt. A nyári és a pótfelvételi eljárás során az elmúlt évinél két százalékkal, hatvan fővel többen kerültek be a széchenyis képzésekre, míg országosan a tavalyihoz képest mintegy három százalékkal kevesebben nyertek felvételt.


Kollégiumavató


Az 1120 személyes épület építését a kormány hatmilliárd, a győri önkormányzat hárommilliárd forinttal támogatta - mondta az oktatási államtitkár a közmédiának nyilatkozva az átadás után.

 

Kollégiumavató és évnyitó a Széchenyi egyetemen Győrben




Palkovics László kiemelte: a tavaly elfogadott, mintegy kétszázmilliárd forintos kollégiumstratégia első beruházása volt a győri diákotthon, amely a nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon az olimpiai falu részét képezte. Az építést azonban  nemcsak a sportesemény, hanem a növekvő hallgatói létszám is indokolta - mondta.


Hozzátette: a stratégiát átdolgozzák, mert Budapest nem rendez olimpiát, de ez nem érinti a keretösszeget, mert a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája által kezdeményezett Jövőkép programnak is eleme.


A győri kampuszon létrehozott tízszintes, húszezer  négyzetméteres kollégiumot tavaly április elején kezdték építeni.  Az épületben 550 szoba van, több közösségi teret és egyetemi  lelkészséget is kialakítottak.    


Palkovics László az egyetem központi tanévnyitó ünnepségén azt  hangoztatta: a kormány kutatási és ipari innovációs politikájának  elsődleges célja, hogy a magasan hozzáadott értékű tevékenységek  arányát növelje. Ezt a célt szolgálják a Felsőoktatási és Ipari  Együttműködési Központok a jövőben, ezek közül az első ilyen  központ alapkövét Győrben tették le.    


Hozzátette: kutatás-fejlesztés és innováció terén az Európai  Unióban a 12. helyen áll Magyarország. A cél, hogy az évtized  végére a kutatás-fejlesztésre szánt ráfordítás a bruttó hazai  termék 1,8 százalékára növekedjen.    


[namelink name="Palkovics László"] beszélt arról is, hogy a háromszáz éves  hagyományokra visszatekintő felsőoktatási intézmény fontos  erőforrása a hazai gazdaságnak és társadalomnak, mert részt vállal  az üzleti szféra, a gazdasági és a helyi önkormányzati életben is.   


[namelink name="Kara Ákos"], a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium  infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára  arról beszélt, hogy a kormány jelenleg egy átfogó fejlesztési  programot hajt végre, amelynek keretében számos felsőoktatási  intézményben vannak beruházások.    


[namelink name="Borkai Zsolt"], Győr Fidesz-KDNP-s polgármestere kiemelte: az  egész ország számára hasznos fejlesztési irányokat tűzött ki maga  elé a város, ilyen az egyetem erősítése is, amelyhez a kollégiumi  férőhelyek bővítése is hozzájárul. Az új épület hosszú távú  befektetés a jövőbe, ami a szakképzett munkaerő nevelését is segíti.   


Földesi Péter rektor azt hangoztatta: jövőbe tekintő példát  szeretnének mutatni, amely az ipar és a felsőoktatás közötti  kétirányú tudástranszferen alapul. Olyan tantervi struktúrát  szeretnének kialakítani, ahol a hallgatók sikerrel készülhetnek fel  arra a technológiai jövőre, amelynek most még csak a szeleteit  ismerjük.    


A Széchenyi István Egyetemnek öt kollégiuma van, amelyek  összesen 2864 személyesek. Ezek közül a legnagyobb a most átadott  új kollégium.


Előzmények - A Széchenyi István Egyetem Multifunkciós Épülete és a megújult Hegedűs Gyula Kollégium ünnepélyes átadása szeptember 4-én, hétfőn délelőtt 11.00  lesz a K0 szárny földszinti Konferenciatermében.







Köszöntő beszédet mond dr. Földesi Péter rektor, Németh Gergő, az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnöke Borkai Zsolt, Győr Megyei Jogú Város polgármestere, dr. Palkovics László oktatásért felelős államtitkár, Kara Ákos, győri országgyűlési képviselő. infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár, Simon Róbert Balázs győri országgyűlési képviselő, a Parlament Oktatási Bizottságának tagja.


2016. április elején kezdődött meg a Széchenyi István Egyetem új kollégiumának is helyet adó Multifunkcionális épület építése az egyetem központi kampuszán.

EYOF - Ilyen a panoráma az új egyetemi kollégiumból Győrben




A 9 milliárdos beruházást a Magyar Állam 6 milliárd forinttal, a győri önkormányzat 3 milliárd forinttal finanszírozta. A kampuszon egy teljesen új, tízszintes, húszezer négyzetméteres kollégium épült. Ez 550 új kollégiumi szobát, 1100 új kollégiumi férőhelyet jelent. Emellett megújult a meglévő Hegedűs Gyula Kollégium is, és száz parkolóhellyel bővült az egyetemi parkolólemez.


Borkai Zsolt győri polgármester és Kara Ákos győri országgyűlési képviselő, infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár közösen, hatékonyan érvelt, eredményesen tárgyalt az új kollégium építésének szükségességéről. Borkai Zsolt polgármester a beruházás bejelentésekor úgy fogalmazott: -Nagy dolognak tartom, hogy a Magyar Állam újabb hatmilliárd forintos támogatásban részesíti városunkat. Ez azt is jelzi számunkra, hogy Győr jó, az egész ország számára hasznos fejlesztési irányokat tűzött ki maga elé. Az egyetemünk erősítése is ilyen cél, amelyhez a kollégiumi férőhelyek bővítése is hozzájárul. A város azért támogatja 3 milliárd forinttal a fejlesztést, mert ez nem csak felsőoktatásunk, de egész Győr érdekét szolgálja. Egy hosszú távú befektetés a jövőbe, amely a szakképzett munkaerő neveléséhez is hozzájárul.


Az egyetemi kollégium-együttes a közelmúltban Győrött rendezett Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál idején a versenyzők színvonalas elszállásolását szolgálta.


Az új épület bővíti az egyetem kollégiumi kapacitását, s az első két szinten oktatási, tehetséggondozási és kutatási funkcióknak is teret ad. Kapcsolódó létesítményként a beruházáshoz tartozik a kampusz északi parkolóházának bővítése és egy sportpark kialakítása is.


A kivitelező a West-Hungária Bau Kft. és a Strabag Zrt. konzorciuma volt. A soktétű fejlesztési program részeként az Egyetemen a közelmúltban kezdődött el a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ (FIEK) építése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!