Győr és környéke

2016.04.15. 02:19

70 milliós támogatás a tét: Bőnyön nem kérnek a focis milliókból?

Az utóbbi hetekben a település lakóit a Bőnyi Sportegyesület tervezett fejlesztései tartották izgalomban. A beruházások összértéke több mint 96 millió forintot tenne ki.

Szeghalmi Balázs

Az MLSZ 70 millió forinttal támogatná új öltöző építését, a sportpálya fejlesztését és műfüves kispálya kialakítását


"A bőnyi focipálya találkozóponttá vált a közelmúltban. A sportban az elért eredmények magukért beszélnek: feljutottunk a megyei másodosztályba, a futsalcsapatunk megállja a helyét az NB II-ben. Tán a felnőttek eredményeinél jelentősebb fegyvertény, hogy az U7-es generációtól kezdte egészen U19-es játékosokig minden korosztályban tudunk csapatot indítani. Jelenleg 70 utánpótláskorú, 20 felnőtt játékos edz az egyesületben. Tavaly buszt nyertünk pályázaton a csapatok szállítására. A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) TAO-pénzekből 70 millió forinttal támogatná új öltöző építését, a sportpálya fejlesztését, műfüves kispálya kialakítását.


A 70 millió forint támogatáshoz az önkormányzatnak 26 millió forint önrészt kellene biztosítania, de az elmúlt hónapok vitái után 4,8 millió forintról született támogatási döntés. Ez az összeg nem más, mint négy évre előre megelőlegezve az éves működési támogatás. A földhasználati jog anyagi vonzatáról egyelőre nem született döntés. Az önkormányzat szerint a szükséges önrész és a rossz kommunikáció miatt fajult idáig a vita. Magánemberként nem várható el tőlem, hogy 26 millió forint értékben ruházzak be önkormányzati területen. Megjegyzem, a vállalkozások biztosította TAO támogatás és az önrész fogalmában zavar van. A párbeszéd hiányáról csak annyit: a focis fejlesztésekről zárt ülésen döntött az önkormányzat" - mondta portálunknak Szabó Csaba.


A helyi sportegyesület elnöke hozzátette: az MLSZ adatai szerint 2016-ban csak olyan megyei "nagycsapatok" kaptak több támogatást Bőnynél, mint a Gyirmót, az ETO, az SC Sopron és az Üstökös FC utánpótlásbázis.


Bőny polgármestere szerint hatékonyabb együttműködésre van szükség


Muraközi László, Bőny polgármestere megkeresésünkre leszögezte: "évente 1,2 millió forintot adunk a klubnak, a helyi sportéletet lehetőségeinkhez mérten támogatni szeretnénk a jövőben. Ezért nyitottak vagyunk Szabó Csaba elnök és a Bőnyi SE fejlesztési elképzeléseire. Ehhez azonban hatékonyabb együttműködésre van szükség".


"A Bőnyi SE fejlesztési terveiről többször megkerestük levélben Szabó Csabát. A fejlesztésekkel kapcsolatos kérdéseinkre (költségterv, helyszínrajz, hasznosítási terv, pályázati kiírás) a Bőnyi Sportegyesület részéről a mai napig érdemi válasz nem érkezett.


Ennek ellenére az önkormányzat már tavaly márciusban döntött a földhasználati jog biztosításáról az öltöző építéséhez, 4,8 millió forinttal támogatta a beruházást és a közműfejlesztésekhez szükséges tulajdonosi hozzájárulásokat szintén haladéktalanul megadta. Megjegyzem, Szabó Csaba korábban úgy nyilatkozott, hogy a teljes önerőt a Bőnyi Sportegyesület rendelkezésére tudja bocsátani az öltöző fejlesztésére.


A műfüves pálya építésére vonatkozó pályázatról csak utólag, annak elnyerése után szereztünk tudomást. A pályázat kihirdetése után megváltoztatták a pálya helyszínét.


Ezt a projektet az idei márciusi képviselőtestületi ülésen azért nem tudtuk támogatni, mert az utoljára kijelölt terület megosztási, használati és elhelyezkedési problémák miatt nem alkalmas a kijelölt célra" - közölte Muraközi László.


"Átcsoportosításokkal megoldható lenne a sporttelep támogatása"


Bár az említett, idei márciusi döntés miatt lemondott a pénzügyi bizottsági tisztségéről Kiss Imre, az önkormányzati képviselő bízik benne, hogy a focis milliók nem úsztak el végleg.


"Nem szabad egy kalap alá venni napjaink milliárdos stadionépítési lázát - ezekről nekem is komoly aggályaim vannak - és a kisebb labdarúgó közösségeket támogató lehetőségeket. Bőnyön egyre többen sportolnak a helyi klubban, köztük egyre több a fiatal, a gyerekekkel edzők foglalkoznak, nem az utcán csellengnek.


Nem aprópénz a 26 millió forint, de ezért a pénzért cserébe 96 millió forintos fejlesztés valósulhatna meg egyetlen év alatt. Átcsoportosításokkal megoldható lenne a sporttelep támogatása" - mondta Kiss Imre.


Mennyi pénz jut fejlesztésre Bőnyön idén?


Muraközi László polgármester az idei évben tervezett helyi fejlesztések kapcsán elmondta: több mint 89 millió forintot szánnak korszerűsítésekre. "Olyan fejlesztéseket szeretnénk elvégezni, amelyek már régóta esedékesek. A képviselő-testület régóta tervezi a lakosság elvárásainak megfelelően a belterületi utak felújítását. Ezek közül a 2010-es árvíz sok utat megrongált, ennek ellenére a vis maior alapból minimális támogatást kaptunk. Eddig csak kátyúzásra futotta, most azonban lehetőségünk van az utak egy részének tényleges felújítására.


A másik nagy projektünk új menzaépület építése a régi elavult, részben vályogfalú épület helyett. A kamerarendszer kiépítését szintén szeretnénk önerőből megvalósítani. Ezek a korszerűsítések vitán felül elsőbbséget élveznek sok más - többek közt a labdarúgás fejlesztési - támogatások előtt" - tette hozzá Bőny polgármestere.


Lakossági fórum szombaton 16 órától


Hogy a focis pénzek ügyében sikerül-e egyről a kettőre jutni, hamarosan kiderül. Most szombaton a helyi tornacsarnokban 16 órától lakossági fórumot szervez Szabó Csaba klubelnök. Ha itt egymásra mutogatás helyett az összefogás veszi át a főszerepet, akkor még bármi megtörténhet.

Az ügy pikantériáját adja, hogy a Bőnyi Sportegyesült elnöke, Szabó Csaba másfél éve az önkormányzati választásokon egyetlen szavazattal maradt alul a polgármesteri székért vívott küzdelemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!