Győr és környéke

2015.05.13. 13:47

50 ezres bírság Győrben: lám-lám, megmetszették azt a fát, mely takarta a KRESZ-táblát

Mint ismert, a rossz kanyar rögtön 50 ezer forintos büntetést eredményezett egy szegedi autósnak a külső Baross úton. Aligha véletlenül pár nappal cikkünk megjelenése után megmetszették a táblát takaró fát.

Szeghalmi Balázs


Május 21., 15.45 - Ki metszette meg a táblát takaró fát? Egy rejtélyes önkéntes? Elég meseszerű ez a forgatókönyv

A kisalfold.hu felvetésére mind Máthé-Tóth Péter, a Győri Útkezelő Szervezet tájékoztatásért felelős mérnöke, mind Ozsvárt Tamás, a Győr-Szol Zrt. kommunikációs vezetője úgy válaszolt: "az ominózus fát nem az ő munkatársaik metszették meg".

Portálunk tovább nyomozott az ügyben, az utat fenntartó Magyar Közutat is megkérdeztük.

A megkérdezett három szervezeten kívül más nem jöhet szóba

"A kérdéses helyszínen a győri mérnökségünk nem végzett növényzetritkítási munkákat. Mivel a Győri Útkezelő Szervezet tájékoztatása szerint ők sem végeztek ilyen tevékenységet, így sajnos nem tudjuk megmondani, hogy ki lehetett az önkéntes, aki megmetszette a fákat. Egyébként útüzemeltetés szempontjából érdekes helyszínről beszélhetünk, mivel a fák és a szegély a mi üzemeltetési területünkön kívül vannak, viszont egyes ágak a közút űrszelvényébe lógtak be.

Általánosságban elmondható, hogy az útellenőri szolgálatunkon keresztül a szükséges növényzetgondozási munkákat ütemezetten végezzük, de ha a lakosságtól vagy társszervektől kapunk visszajelzéseket, azokat igyekszünk beépíteni ezekbe a tervekbe" - nyilatkozta portálunknak Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút szóvivője.

Tekintettel, hogy a megkérdezett három szervezeten kívül más nem jöhet szóba, úgy tűnik, örökrejtély marad, ki metszette meg a táblát takaró nádorvárosi fát.

Hozzátesszük: nekünk elég meseszerűnek, hogy valaki "önkéntesként" odalopakodjon a fához, majd gyorsan megvágja a lombot az éj leple alatt.

Szűkszavú rendőrség

Szintén megkerestük a győri rendőrség egyik vezetőjét, aki nem kívánt nyilatkozni az ügy kapcsán, de annyit azért megjegyzett, hogy "a büntetést a jogszabályoknak megfelelőnek tartja".

Lám-lám: megmetszették azt a fát, mely takarta a KRESZ-táblát a külső Baross úton Győrben


Péntek, 14.18 - Az érem másik oldala: egy hölgy olyan súlyos sérüléseket szenvedett itt szabálytalan kanyarodás miatt, hogy kómába esett

A nagy port felverő 50 ezres bírság ügyében a kisalfold.hu megkérdezett egy győri közlekedési szakembert. Első kérdésünk adta magát: a külső Baross úton hány méterről kell látszódnia az ominózus, kötelező haladási irányt jelző táblának?

"Egy-egy tábla láthatósága sok mindentől függ – többek közt attól is, hogy bel- vagy külterületről beszélünk. A szóban forgó esetben legalább 50 méterre a kereszteződéstől látszódnia kellene a KRESZ-táblának. Más kérdés, hogy minél többet metszik a fákat, annál terebélyesebb lesz a lombkoronájuk, vagyis sem az útkezelő, sem a Győr-Szol nincs könnyű helyzetben itt" – mondta a név nélkül nyilatkozó győri közlekedési szakember.

"Az, hogy a rendőrök mérlegelési lehetőségét elvette a jogalkotó, nem tartom szerencsés lépésnek. Több nyugat-európai országban és az Egyesült Államokban is a rendőrök közlekedési szabálysértés esetén megkérdezik az autós foglalkozását, a családja anyagi helyzetét, s ennek tükrében határozzák meg a bírságot.

Visszatérve a Baross Gábor út és a Dr. Petz Lajos utca kereszteződésére. Évről évre több súlyos baleset történik itt, melyek közül több szabálytalan kanyarodás miatt következik be. Sajnos, tudok olyan hölgyről, aki ebben a kereszteződésben emiatt olyan súlyos fejsérüléseket szenvedett, hogy kómába esett. Ez az érem másik oldala, erről sem szabad megfeledkezni" – zárta szavait a győri férfi.

Csütörtök, 10.16 - Olvasóink kérték, mi pedig megmutatjuk, mi látszik a táblából az úttestről


Tábla-ügy a külső Baross úton: felvételek az úttestről


Korábban - "A rendőrök lesben álltak és azonnal megállítottak"

"Májusban hosszú hétvégét töltöttem turistaként párommal Győrben. Vasárnap épp indultunk haza Szegedre, amikor a rendőrök megbüntettek kötelező haladási irány meghatározó tábla figyelmen kívül hagyása miatt.

A helyszín a Baross Gábor út és a Dr. Petz Lajos utca kereszteződése volt. A Szigethy Attila út felől közelítettem a kereszteződésbe és nem vettem észre a jobb oldalon lévő kötelező haladási irány táblát, mely szerint csak egyenesen és jobbra lehetett volna haladni.

Bekanyarodtam balra nagy ívben a Dr. Petz Lajos utcába, ahol a rendőrök lesben álltak, azonnal megállítottak és természetesen meg is bírságoltak. 50 ezer forintos büntetést szabtak ki rám, valamint négy büntető pontot" - kezdte portálunknak Varga Zsolt.


50 ezres csekkel zárult a győri minivakáció

50 ezres csekkel zárult a győri minivakáció

Miben hibázott a szegedi autós?


A győri minivakáció szomorú befejezése napokkal az eset után is elkeseríti a szegedi férfit.

"Miután a rendőrök hosszas egyeztetés után elengedtek, visszakanyarodtam ugyanabba a szituációba, hogy megnézzem: valóban jogos-e a büntetés?

Ami miatt vétettem, az az volt, hogy gyakorlatilag már a kereszteződésben a tábla közvetlen közeléből lehetett csak észrevenni a kötelező haladási irány táblát, messzebbről nem. A fák lombjai ugyanis annyira lelógnak, hogy a tábla nem észrevehető.

Ráadásul a forgalmat is kellett figyelnem, mivel jobbról is és balról is érkezett autó a kereszteződésbe, így már arra koncentráltam, valamint az indexelésre és a teherautókra vonatkozó behajtani tilos táblára az utca elején" - magyarázta a szegedi férfi.

A tábla legalább felét mindkét irányba takarják a fák

A kisalfold.hu munkatársai megnézték és fotót is készítettek az ominózus kereszteződésben. A táblát gyakorlatilag teljesen el takarja a fa lombja.

Tény az is, hogy közvetlenül csak az útkereszteződés előtt lehet tisztán látni a kötelező haladási irányt. A szituációt persze lehet értékelni győriként is és a városba látogató turistaként is.

Ennyit látni a táblából, ha a Szigethy út felől érkezik az autós


A különbség ott van, hogy a győri autósok fejből ismerik ezt az egyébként roppant balesetveszélyes kereszteződést, míg a kisalföldi megyeszékhelyre érkezők nem. Ergo hasonló, meglehetősen sok pénzbe kerülő helyzetbe bármelyik győri autós is belekeveredhet idegen terepen - akár Szegeden.

Azt csendben jegyezzük meg: ha a Baross híd felől érkeznek az autósok, akkor közel hasonló helyzetről beszélhetünk: itt a kötelező haladási irányt mutató táblának legalább a felét takarja fa.


A Belváros felől sem lehet sokkal jobban látni a táblát

A Belváros felől sem lehet sokkal jobban látni a táblát

"Több pénzt kell befizetnem, mintha kevés alkoholt fogyasztottam volna"

"Rutintalan voltam ebben a helyzetben, mivel még sosem volt ilyen ügyem. Közel tíz év alatt egyszer sem bírságolt a rendőrség se gyorshajtásért, se semmilyen szabálysértésért.

Kicsit bánom, hogy rögtön elismertem a hibát; erre hivatkozva élből elutasították a fellebbezésemet is.

Véleményem szerint rendkívül túlzó a büntetés mértéke: több pénzt kell befizetnem, mintha kevés alkoholt fogyasztottam volna, vagy a megengedettnél 25 km/órával gyorsabb sebességgel hajtottam volna" - zárta szavait Varga Zsolt.

Köszönjük meg képviselőinknek! A jogszabály nem ad mérlegelési lehetőséget a rendőröknek

Tekintettel, hogy írásunk jó eséllyel rengeteg Olvasónál kiveri majd a biztosítékot, hangsúlyozni kell: a jelenlegi jogszabály kötelezően állapítja meg a közigazgatási bírság mértékét.

Magyarra fordítva: ha a rendőr törvényesen jár el, "akkor nincs mérlegelési lehetősége a közlekedési szabálysértések megítélésekor, vagyis a bírság összegének csökkentésére, illetve elengedésére sincs módja". Utóbbi mondatokat szinte szó szerint abból a rendőrségi levélből idéztük, melyet Varga Zsolt kapott fellebbezési kérelmére.

Ezt a jogszabályt azonban nem a rendőrség szavazta meg, hanem országgyűlési képviselőink a magyar Parlamentben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!