Győr és környéke

2019.09.09. 17:31

Megnyitották a győri jogászképzés 25. tanévét

A jogász szakon 134 a gólyák száma. 72 fő a nappali, 62 fő a levelező tagozaton kezdi tanulmányait.

kisalfold.hu

A helyi és a térségi igazságügyi, rendészeti, önkormányzati, gazdasági jogi és támogató intézményi háttér vezetői jelenlétében nyitotta meg a győri jogi, igazgatási képzés 25. tanévét dr. Lévayné dr. Fazekas Judit professzor, a Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kar dékánja. A jogász szakon 134 a gólyák száma. 72 fő a nappali, 62 fő a levelező tagozaton kezdi tanulmányait. Az igazságügyi igazgatási szakon 53 az elsőévesek száma. 29 fő a nappali, 24 fő -a levelező képzésben kezd.


A munkaügyi- és társadalombiztosítási igazgatási alapszakon 62 elsőéves van. 21 a nappalis, 41 a levelezős létszám. A munkaügyi- és társadalombiztosítási igazgatási mesterszakon 17 fő a hallgatók száma. 4 nappalis mellett 13 levelezős kezd. Jogi felsőoktatási szakképzési szakon 110 a gólyák száma. 64 fő nappali, 46 fő levelező képzésben kezdi tanulmányait. A gólyák összlétszáma a karon 376 fő. 


A gazdag hagyományú, 1718-ban kezdődött győri akadémiai képzés alapozta meg, hogy 1995-ben a legklasszikusabb társadalomtudományi szak visszatérjen a Nyugat-Dunántúl központjába. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karával kialakított együttműködés anyagi alapját Győr önkormányzata és az Universitas-Győr Alapítvány teremtette meg. A győri jogászképzés a negyedszázad alatt kiteljesedett, s már igazgatási szakokon és felsőoktatási szakképzésben, a Doktori Iskolában is kínál további tanulmányi lehetőségeket.


A győri jogászképzés 25. tanévnyitóján köszöntötték az elmúlt tanév legjobb tanulmányi eredményt elért hallgatóit. A jogász szakon Verebélyi Viktória másodéves, Mihály Laura Dominika harmadéves, Somogyi Csilla negyedéves, Radics Katalin Adél ötödéves hallgató teljesítménye volt a legjobb. A munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási alapszakosoknál évfolyamelsőként Medvácz Ádám másodéves és Marton Gréta harmadéves hallgatót köszöntötték. A munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási mesterszakon a legjobb eredményt Kovács Anita másodéves hallgató érte el. Az igazságügyi igazgatási szakon évfolyamelső lett Pál Tibor László másodéves és Szabó Viktória harmadéves hallgató. A jogi felsőoktatási szakképzési szakon a legjobb Farkas Nóra másodéves hallgató lett.


A kar hallgatói közül a 2019/2020-as tanévben hatan kaptak nemzeti felsőoktatási ösztöndíjat: Elekes Dóra másodéves,  Frank Máté ötödéves, Mihály Laura Dominika harmadéves, Radics Katalin Adél ötödéves, Szabó Lívia negyedéves és Szabó Orsolya Eszter másodéves joghallgató.


A győri jogi kar vezetése a tanévnyitón köszöni meg, értékeli és jutalmazza a képzés folyamatában, gyakorlati hátterének szervezésében és a munkavégzésben legjobbak teljesítményét. A kar Zechmeister Károly-díját dr. Bánhalmi Zsolt nyugalmazott rendőrezredes, a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság volt bűnügyi főkapitány-helyettese vehette át. Dr. Bánhalmi Zsolt a megyei jogászélet kiemelkedő személyisége, aki a győri egyetemi szintű jogászképzés 1995-ös kezdetétől segíti az oktatást. Tevékenységével sokat tett a kriminalisztika és büntetőjog oktatásáért, a győri jogi kar és a rendőrség szervezeti egységei közötti kapcsolat kialakításáért és a büntetőjogi tárgyú szakmai együttműködés megteremtéséért. Két évtizede aktív szerepet vállal a büntetőjogi záróvizsga bizottságban, záróvizsgáztatásban. 


Zechmeister Károly-díjat vett át dr. Tóth Ádám, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke, aki szakmai tevékenységével sokat tett a győri tehetséges jogász hallgatókért. A győri jogászképzés fejlesztéséért létrehozott Deák Ferenc Alapítvány támogatásával 2015 óta minden tanulmányi félévben egy tehetséges elsőéves jogász hallgató a Magyar Országos Közjegyzői Kamara által biztosított ösztöndíj keretében tanulhat a karon. 

Hajnik Imre-díjas lett dr. Lenkovics Barnabás professor emeritus, a kar oktatója. Dr. Lenkovics Barnabás professor emeritus az ELTE 1995-től működő győri kihelyezett tagozatának, majd 2002-től a Széchenyi István Egyetem keretében létrejött önálló jogászképzésnek alapító és meghatározó professzora, a polgári jogi oktatás megszervezője, 1996 és 2015 között a Polgári Jogi és Polgári Eljárásjogi Tanszék vezetője volt. A negyedszázados győri oktatói és tudományos munkássága eredményként a polgári jogi műhely országos elismertséget szerzett, iskolateremtő munkásságának eredményeként tehetséges tanítványok sorát indította el a tudományos és oktatói életpályán.


Hajnik Imre-díjat vett át dr. Smuk Péter egyetemi tanár, a kar általános dékánhelyettese, aki vezetőként, alkotmányjogászként kiemelkedő munkát végzett a hallgatói tehetséggondozásban, a hazai és a nemzetközi szakmai, tudományos műhelyekkel való együttműködésben. 


Dr. Rácz Rita dékáni titkárságvezető a kar munkájának eredményes koordinálásáért, korrekt munkavégzésért dékáni dicsérő oklevelet kapott. „Türelmes és megértő személye, amelyben az empátia és a határozottság párosul, a jogi kari adminisztrációs és rendezvényszervezés központját jelenti. Elhivatott pontosság és csendes kitartás jellemzi munkáját, amelynek a legfontosabb eredménye a folyamatos szervezetépítés és a harmonikus fejlesztés - hangzott el a méltatásban.


A karon a Doktori Iskola ösztöndíjasa lett, nappali tagozatosként Szépvölgyi Enikő a Jogtörténeti Tanszéken, Takó Dalma  a Nemzetközi és Európai Jogi Tanszéken, Háromszéki Bence a Bűnügyi Tudományok Tanszéken.

Az elmúlt tanévben habilitációs címet szerzett dr. Szoboszlai-Kiss Katalin, a Jogtörténeti Tanszék egyetemi docense.


Az Egyetem Szenátusa Doctor honoris causa, az egyetem tiszteletbeli doktora címet adományozott dr. Bihari Mihály professor emeritusnak, a győri jogászképzés alapító atyjának, aki tekintélyes és meghatározó személyiségként fémjelzi a képzés értékeit.


A közelmúltban a Magyar Érdemrend középkereszt a csillaggal kitüntetésben részesült dr. Stumpf István professzor, alkotmánybíró, a kar oktatója.


Az ünnepi eseményen az elsőéves hallgatók a rektori jogarra letett, a dékán által fogadott esküvel egyetemi polgárok lettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!