hídavatás

2019.09.05. 15:04

Átadták a látványos gyalogos-kerékpáros hidat Győrszentivánon – fotók, videó

Háromszázhúsz millió forintos beruházás eredményeként Győrszentivánon elkészült a Kálmán Imre gyalogos felüljáró. A látványos hidat ünnepélyes avatóval átadták a forgalomnak.

kisalfold.hu

Az ünnepségen elhangoztak a felüljáró építésének előzményei is. A hetvenes évek vége felé Komárom és Győr keleti csomópontja közötti félautópálya szakaszt 1977-ben adták át a forgalomnak. Közben koncepcióváltás miatt más felé vezették el az utat. A tervezett autópálya, addig elkészült csonka szakaszként (19-es út), 10 kilométer hosszan megmaradt Szentivánnál. A keresztező forgalom – autók, buszok – számára felüljáró hidat építettek, amelyen a gyalogosok és a kerékpárosok nehezen tudtak átjutni. Ezért a Kálmán Imre utcában és a környékbeli utcában lakók életüket kockáztatva átkelésre gyakran választották a 19-es utat, ahol néhány halálos gázolás is történt.

Átadták a látványos gyalogos-kerékpáros hidat Győrszentivánon. Fotók: Mészáros Mátyás

Borkai Zsolt polgármester köszöntőjében elmondta, hogy 2017-ben egy közmeghallgatáson a környékbeli lakók nehezményezték, hogy a Kálmán Imre utcát kettévágta az út és nagy kerülőt kell tenniük, ha át akarnak jutni az egyik oldalról a másikra. A lakossági panaszok és az előzetes vizsgálatok után az önkormányzat elhatározta egy új gyalogos, kerékpáros felüljáró építését, amit csütörtökön adtak át a forgalomnak.

​Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő beszédében visszatekintett azokra a fejlesztésekre, amelyek az elmúlt öt évben történtek Győrszentivánon, majd örömmel említette, hogy a város teljesen önerőből valósította meg a 320 millió forintos beruházást, ami a jövőben a biztonságos közlekedést szolgálja. Sík Sándor, a településrész képviselője megemlítette, hogy az Európában egyedülálló építmény ismét összeköti a kettészakított városrész két oldalát.

Prédl Antal, a városi útkezelő szervezet intézményvezetője elmondta, hogy többféle megoldásban gondolkodtak, míg a költségvetésében is kedvezőbb tervek mellett döntöttek. Egy év alatt épült meg a felüljáró, amely nagy kihívás volt a kivitelezők számára, és biztos, hogy a magyar hidász szakma felfigyel majd a szentiváni építményre. Bella Tamás, a kivitelező Kútház Kft. ügyvezető igazgatója arról számolt arról, hogy a 13 méter magas felső ívű híd teherbírását műszerek kihelyezésével próbálták ki, megfelelő értékekkel.

Az avató ünnepség végén Borkai Zsolt és Sík Sándor a hagyománynak megfelelően hordót gurítottak át a hídon, amit a szentivániak örömmel a birtokukba vettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!