Győr és környéke

2019.08.17. 16:53

Szelektív: közös felelősségünk a szemét - Összegyűjtöttük olvasóink észrevételeit

Kamera, gyakoribb ürítés, háztól szállítás és szemléletváltozás kellene.

Sudár Ágnes

Elképesztő mennyiségű komment és hozzászólás érkezett a Szemünk előtt folyik ki a szemét című írásunkra; ahogy ígértük, ezeket továbbítottuk az illetékeseknek. Olvasóink egy-egy tipikus hozzászólását, észrevételét, javaslatát gyűjtöttük ezúttal csokorba.

[connected id="2604515" position="full"]

Kamerák kellenek

Kamerás megfigyelés segítené az illegális hulladéklerakás felgöngyölítését, a hulladéksziget közelében lévő villanyoszlopra felszerelhető lenne egy kamera, akár akkumulátorral, amelyet éjjel a közvilágítás feltölt. Vidéki településeken ez működik.

 

Keleti példa

Kelet-Magyarországon is tudják, mi a szelektív gyűjtés, sok helyen jobban csinálják, mint mi, Győrben. Szolnokon például a zöld- és maradékgyűjtő mellett van kuka a műanyag-, a papír- és a fémhulladéknak, egyedül az üveget gyűjtik szigeteken és látszólag működik. Véleményem szerint ez lenne egy jobb irány.

 

Közös felelősség

A szelektív gyűjtést akkor lehet a lakosság számára ingyenesen fenntartani, ha az a szolgáltató részéről megtérül. Amikor azt látni, hogy a guberálók zsákszámra kifosztják az üveges és fémes gyűjtőket, akkor elgondolkodtató, miből lesz a haszon vagy legalább a megtérülés. És ki bünteti azokat, akik más tulajdonát elviszik? Hiszen ha én bedobom a fémet a szolgáltató gyűjtőjébe, akkor az a gyűjtést végző szolgáltató tulajdonába szállt át.

Háztól szállítani

Háztól kellene szállítani a szelektívet, ez az elsődleges megoldás. Ha az utcán marad a gyűjtés, akkor viszont sokkal több helyen kellene, hogy legyen sziget. Sok az ember, sok az új lakópark. Láttam már süllyesztett szelektívet is, az nekem jobban tetszik.

 

Egyszerű művelet

Addig, amíg az emberek zöme nem képes megfelelően gyűjteni a szemetet, ne várjunk csodát. Miért nem lehet a kartonokat szétszedni, a műanyag flakonokat, fémdobozokat összelapítani? Egy egyszerű művelet, ennyi.

 

Gyorsabb ügyintézés

Sorra épülnek az új házak, de a szolgáltatónál 6 hónap a várakozási idő a kukára. Mivel ezt mindenki az átadás után igényli, félévnyi szemetét valahol le kell raknia! Sajnos máshol vásárolt kukát nem ürítenek, zsákot nem lehet tőlük vásárolni, csak zöldhulladéknak.

 

Jogos bírságolást!

Az eredeti cikkben hivatkozott példa (papírokat szelektíven gyűjtő olvasó 5 ezer forintos bírsága) három ismerősömmel is megtörtént, pontosan ugyanúgy, ahogy az önök által leírt sztoriban. Kizártnak tartom, hogy kifújta a szél a leveleiket vagy kiszedte volna bárki, s nem korrekt így bírságolni.

 

Megoldási javaslatok

Használati útmutató tábla kihelyezése a gyűjtőszigetek mellé, melyen szerepel a gyűjtősziget helyes használata: mit, hova és hogyan helyezzünk el; de az is, hogy a szabályokat be nem tartók milyen büntetésre számíthatnak. Takarófal legyen továbbá minél több helyen: a mellérakott szemetet a szél így nem hordja el. A kommunális hulladék szelektív gyűjtőszigeten való elhelyezésének megelőzésére az lenne a megoldás, ha minden háztartás részére havonta egyszeri kommunálishulladékgyűjtő-ürítést számláznának ki. Nincs ugyanis olyan háztartás, ahol egy hónap alatt nem keletkezik kommunális hulladék. Ha fizetni kellene, akkor valószínű, hogy a saját kukájában helyezné el mindenki a kommunális hulladékát, és nem pedig a szelektív gyűjtőszigeten.

 

Külföldi példa

Angliába éltem pár évet és ott minden háznál vannak szelektív kukák. Igen ám, de csak 40 literesek és ugye az hamar megtelik. Csakhogy ingyen lehet vinni a többi szemetet a kijelölt hulladékgyűjtőkbe, és sorok vannak a bejáratnál, mivel ők se akarják, hogy szeméthegyek legyenek náluk. Itt is működhetne ez, csak szemléletváltás kellene.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!