Győr és környéke

2019.08.09. 13:18

Eltűnt villanyszerelők: házi őrizetben az emberöléssel gyanúsított É. Imre

A bíróság szerint nincs akadálya annak, hogy a gyanúsított otthonában várja az eljárás folytatását.

kisalfold.hu

A Győri Törvényszék másodfokú tanácsa a Győri Járásbíróság végzését helybenhagyta, így a gyanúsított letartóztatását megszüntette és az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozott határozatáig, de legfeljebb a foganatba vételtől számított négy hónapra bűnügyi felügyeletbe helyezte - olvasható a bíróság pénteken kiadott közleményében.


A Győri Törvényszék közölte, a másodfokú bíróság határozatának indokolása szerint a megalapozott gyanú továbbra is fennáll, ezért a személyi szabadságot érintő bírói engedélyes kényszerintézkedés alkalmazásának általános feltételei továbbra is megállapíthatóak. A kényszerintézkedés alkalmazásának törvényben meghatározott indokai, tehát a gyanúsított szökésének, elrejtőzésének veszélye és a tanúk korábbi befolyásolásának, valamint a tárgyi bizonyítási eszközök elrejtésének ténye jelenleg is indokolják a kényszerintézkedés alkalmazását.


A másodfokú bíróság ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a szükségesség és arányosság, illetve a fokozatosság elvét helyesen alkalmazva jutott az elsőfokú bíróság arra a megállapításra, hogy a gyanúsítottal szemben az eljárás további szakaszában már nem szükséges a legsúlyosabb személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedés alkalmazása.


Tekintettel arra, hogy a bűnügyi felügyelet elrendelésének törvényi feltételei fennállnak, valamint az elsőfokú bíróság által meghatározott magatartási szabályok a büntetőeljárás időszerű és eredményes lefolytatásának feltételeit megfelelően biztosítják, nincs akadálya annak, hogy a gyanúsított otthonában várja az eljárás folytatását.

A gyanúsított a bűnügyi felügyelet tartama alatt az ingatlanát csak külön engedéllyel hagyhatja el, a számára előírt magatartási szabályok betartását pedig a mozgását nyomon követő technikai eszközzel kell ellenőrizni.

A fentiekre figyelemmel a gyanúsított letartóztatásának megszüntetése, valamint vele szemben enyhébb kényszerintézkedés elrendelése indokolt és egyben törvényes volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!