Győr és környéke

2019.07.08. 09:00

A nagycsaládosok pörgetik az autópiacot

Jelentősen nőtt az érdeklődők száma az autószalonokban, miután a nagycsaládosok július 1-jétől igényelhetik a 2,5 millió forintos támogatást legalább hét személy szállítására alkalmas új autó vásárlására. A legtöbben a viszonylag olcsóbb modellekben gondolkodnak, de a szakértők a 7-10 milliós szegmensben is bővülést várnak.

Hancz Gábor

A Vámosszabadihoz tartozó szitásdombi lakóparkban élő Bárándi-Nagy család tagjainak már két hónapot sem kell várniuk arra, hogy új kocsijuk legyen. Az elsők között igényelték a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását, s ha minden igaz, augusztusban már egy hétszemélyes Dacia Lodgyval járhatnak. Szükségük is lesz rá, hiszen a szülők négy gyermeket nevelnek. Előző, nagyobb autójukat két hónapja adták el, s jelenleg egy pici Ford Kát használnak, amiben viszont nem férnek el mindannyian.

A vámosszabadi Bárándi-Nagy szülők négy gyermeket nevelnek (Álmos hiányzik a képről), s már igényelték a támogatást. Fotó: H. Baranyai Edina

Az anya és az apa nagyon képben van az új támogatási rendszerrel kapcsolatban, olyannyira, hogy Bárándi-Nagy Viktória – aki a győri Família Nagycsaládosok Egyesületének elnökségi tagja – Nagycsaládos Autóvásárlási Támogatás Független Információs Csoport néven egy 3600 tagot számláló csoportot is létrehozott a Facebookon. Tapasztalatai szerint a többség az olcsóbb típusokban gondolkodik, s a Dacia Lodgy mellett az Opel Combo tűnik a legnépszerűbbnek. Hangsúlyozta, hogy bár vannak csábító ajánlatok, mindenki addig nyújtózkodjon, ameddig a takarója ér, s vegye figyelembe, hogy az autó amortizálódik és folyamatosan veszít az értékéből. A támogatási formát kifejezetten jónak találja, hiányosságaként azt említette, hogy nevelőszülők nem vehetik igénybe, illetve ha például valaki az öccse vagy a húga gyámja, testvére nem számít a gyermekek közé, csak ha nagykorúsága előtt örökbe fogadta. Nem számít bele a gyermekek számába az egyetemista fiatal sem; kivétel ez alól a tartósan beteg vagy fogyatékos gyermek kortól függetlenül.

 

Várni kell az autóra

Szinte minden márka kínál olyan típust, amely megfelel a támogatás feltételeinek. A Citroën esetében például ez a Spacetourer, a Grand C4 Spacetourer és a Berlingo – tudtuk meg Ádám Bélától, a győri Nádor Autó Zrt. Citroën-értékesítési vezetőjétől. Hozzátette: autószalonjukban folyamatosan nagy az érdeklődés, főleg az utóbbi két modell iránt, amelyekre négy-öt, illetve hat hónapot kell várni. A vevők egyébként másutt is több hónapos átfutási idővel számolhatnak.

 

Halász Bertalan, a Jóautók.hu vezérigazgatója szerint elemzésük alapján várhatóan szétnyílik majd az olló a családi támogatással vásárolt kocsiknál. Miközben a legnépszerűbb modellek vélhetően a legolcsóbb szegmensből érkeznek majd (Dacia Lodgy, Fiat Doblo, Citroën Berlingo), a két és fél millió forintot sokan fogják felhasználni arra, hogy magasabb kategóriára váltsanak. Így a 7–10 millió forintos szegmensben is jelentős forgalomnövekedés várható.

Bárándi-Nagyéknál a legidősebb lány, Lilla hamarosan az új autót is vezetheti.

Bárándi-Nagyéknál a legidősebb lány, Lilla hamarosan az új autót is vezetheti.

2022 végéig lehet kérni

Dr. Bóka Zsolt ügyvéd, a Família Nagycsaládosok Egyesületének jogi szakértője a civil szervezet tagjainak ismertető anyagot állított össze a tudnivalókkal. Talán a legfontosabb, hogy a támogatást 2019. július 1. és 2022. december 31. között kérhetik a Magyarország területén bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező, legalább három gyereket nevelő, vagy a harmadik gyermekkel várandós nagycsaládosok legalább hét személy szállítására alkalmas új autó vásárlására. Feltétel, hogy az igénylő rendelkezzen B kategóriás jogosítvánnyal, ne legyen eltiltva ebben a kategóriában a járművezetéstől, ne legyen köztartozása és büntetett előéletű sem. Az autót az adásvételi szerződés vagy a pénzügyi lízingszerződés hatálybalépésének napjától számított három éven belül nem lehet eladni, átalakítani, illetve üzemben tartói jogát átengedni a házas- vagy élettárson kívül másnak.


Online is kitölthető

A kérelmet a Magyar Államkincstár honlapján közzétett formanyomtatványon a kincstárnál, valamelyik kormányablaknál vagy online a szuf.magyarorszag.hu portálon lehet beadni. Ebben fel kell tüntetni az igényelt támogatás összegét és hogy adásvételi vagy pénzügyi lízingszerződés megkötéséhez kérik-e. Meg kell adni továbbá az igénylő, a házas- vagy élettársa, illetve a gyermekek adóazonosító jelét a kérelmező személyazonosságának igazolása mellett. Ha gyermeket vár a család, kérik a várandósság 12. hetének betöltését igazoló várandósgondozási könyv másolatát vagy a kezelőorvos által kiállított igazolást, illetve meg kell adni a szülés várható időpontját. Aki ikreket vár, akkor is kérheti a támogatást, ha még csak egy gyermeke van. A támogatás felhasználása az autókereskedővel kötött adásvételi vagy pénzügyi lízingszerződés keretében történik. A kincstár ennek alapján átutalja az összeget a kereskedőnek. Ez azt jelenti, hogy a vevőknek megelőlegezniük sem kell a 2,5 millió forintot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!